Last news in Fakti

31 Май, 2013 17:56 2 155 0

Созополският вампир приличал на римски император

  • созополският-
  • вампир-
  • приличал-
  • римски император

Созополският вампир, открит миналото лято до абсидата на църквата на манастира "Свети Николай Чудотворец" пред портите на стария град Созопол, приживе е приличал на римски император. Това показва възстановката на лицето му, направена от антрополога професор Йордан Йорданов, съобщи Дарик радио. По думите му той е бил около 45-годишен мъж и според местоположението на гроба вероятно е бил от аристократично потекло.

Според професор Йорданов мъжът не е бил вампир, а човек с тежък характер. Антропологът заяви, че железният къс е бил забит в сърцето му след смъртта, вероятно за да предпази околните от влиянието на мъртвеца. "Най-общо казано, не обикновено погребение на един починал човек. Явно той не е бил случаен човек. Те са взимали приживе мерки към някои особености от неговото поведение и са провели този ритуал, за да го обезопасят", обясни той.

Според директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров, подобни езически ритуали, практикували се у нас през Средновековието, се срещат все още в някой български и румънски села.

След като бъде готов, скелетът ще бъде пренесен в Созопол и ще бъде изложен в специална витрина в сградата на Археологическия музей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА