Last news in Fakti

8 Юни, 2013 20:37 2 467 0

Вампирът се завърна в Созопол

  • вампир-
  • созопол-
  • музей

Вампирът от Созопол, който беше открит миналата година при разкопки в курортния град, се завърна в местния археологически музей. От днес уникалната находка вече посреща любопитни посетители в специална стъклена витрина, предаде БНТ. Хората в Созопол се надяват, че нароченият за вампир човешки скелет ще предизвика голям интерес на туристите.

Мъжкият скелет, прободен с желязната част на рало, беше открит миналото лято до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец" пред портите на Стария град. Още тогава археолозите и историците предположиха, че става дума за древна погребална практика, свързана с вярванията, че пробождането с железен кол в областта на сърцето ще попречи на починалия да вампиряса. Историческите хроники споменават, че в древния Созопол е имало подобна личност.

"Това е един от управителите, който се е отличавал със зъл характер, който е бил много строг спрямо своите опоненти, който е пиратствал на море и едно относително име, което приляга на находката и на скелета, е Кривич" - обясни археологът Димитър Недев.

Възстановката на главата и лицето на вампира, направени от антрополога проф. Йордан Йорданов, потвърждават предположението на археолозите, че става дума за историческа личност, живяла в Созопол в края на 14 век. Скелетът и главата на Кривич са изложени в античната зала на созополския музей, а общинарите от морския град замислят побратимяване с румънския град Сигишоара, известен с музея на най-прочутия вампир - граф Дракула. Идеята е да се влезе във веригата на така наречения „вампирски туризъм", който според туроператори води богати туристи през всички сезони.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА