21 Май, 2022 18:40 2 933 13

Откриват паметник на Кирил и Методий в Арт комплекс АНЕЛ Созопол

  • 24 май-
  • кирил и методий-
  • ден на славянската писменост-
  • паметник-
  • созопол-
  • проф. валентин старчев

В Арт-комплекс „Анел” – на 4 км от Созопол – ще бъде открит паметник на светите братя Кирил и Методий. Той е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев

Откриват паметник на Кирил и Методий в  Арт комплекс АНЕЛ Созопол - 1
Снимка : PRofile international

В Арт-комплекс „Анел” – на 4 км от Созопол – ще бъде открит паметник на светите братя Кирил и Методий. Той е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Бронзовото достолепие на нашите първоучители ще бъде официално открито в 14.30 ч. на 21 май 2022 г. от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова и с участието на зам.-министъра на туризма г-жа Ирена Георгиева. Събитието ще бъде уважено от областния управител на Бургас г-н Стойко Танков и кмета на Созопол г-н Тихомир Янакиев. Ще присъстват десетки дейци на изкуството и културата – сред тях ще бъде и проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България.
Точно преди година по повод 24 май 2021 г. първата отливка на този монумент беше поставена в гр. Цариброд (Западните покрайнини, Сърбия), а събитието събра стотици българи от града и околностите. За значимостта на това дело говори и фактът, че тогава президентът Румен Радев лично откри паметника.

Сега втората отливка ще радва гостите на Арт-комплекс „Анел”, където собственикът Ангел Симеонов е изградил уникален скулптурен парк с повече от 80 творби на най-видните родни ваятели. По скалистия бряг са разположени произведения на монументалното изкуство, дело на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Емил Попов, Павел Койчев, Вежди Рашидов и Мария Гергова. Те оформят първия по рода си скулптурен парк, събиращ в едно силата на морето и изкуството.
Техните творби преминават постепенно от брега към зелената морава, а оттам заедно със субтропичната растителност застават мълком между къщите на комплекса, създавайки хармоничната сплав на човека, природата и изкуството…


Ето че ръст към небето, противоположно на Христовия кръст, вече издигат нашите Първоучители, благославяйки духа на българина да твори и да събира вселенската енергия на това великолепно място на Via Pontica, носещо свещеното име нос „Христос”.
Валентин Старчев навърши 86 години, но творческата му енергия не се изчерпва. През дългата си кариера той е създал десетки монументални композиции, паметници, декоративни пана и пластики у нас и в чужбина. Сред тях са: монументът „1300 години България” (НДК), паметници на хан Тервел, Пенчо Славейков (гр. Брунате, Италия), Капитан Петко Войвода (Рим), Васил Левски (Цариброд), „Раненият Пегас” (пред сградата на Съюза на българските писатели в София), „Клокотница 1230” (Велико Търново), „Скок” (Москва), „Пиета” (Ватикана), „Книжовник” (Ню Делхи и Мадрид), „Вик” (Париж) и много други.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    9 2 Отговор
    Да се пази от украинци
    че онез кат видат паметник без значение на каква тема и се катерят на него,боядисват и крякат нещо си

    Коментиран от #6

  • 2 Ивайло

    2 10 Отговор
    Руската Федерация даде азбуката на Българите а не тези двама македонци
  • 3 Сатана Z

    0 5 Отговор
    Готин закрит комплекс построен на държавна земя .Луксозни бунгала с панорамен изглед към морето.
    И много кич.Той е навсякъде .Статуи на коне ,и някакво подобие на Исус и какви ли не още дивотии. Ангел с годините става все по—ексцентричен .
  • 4 Пръц

    0 3 Отговор
    Обаждам се в хотела за резервация.Първият им въпрос към мен е: И Вие ли ще питате дали при нас има настанени
    Украинци?
    Аз…..ъъъъъъъ,а имате ли?
    Отговорът —Да!
    Аз—ОК,чао!
  • 5 Щом няма паметници на Учители и

    1 2 Отговор
    Професори и на Най добрия Ученик а има само Весели Ханчета дето не сервират черен хляб Не е на Добре Работата Сит Търбух за Наука Глух
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Микеланджело

    0 2 Отговор
    „Пиета” (Ватикана)???
  • 9 Кукуригу старче !

    1 0 Отговор
    Старче , направи паметник на тези прадеди в Истанбул . Така ще получиш и военна награда !
  • 10 НАЛИ ГИ ПРИЗНАХМЕ ЗА СЕВ. МАКЕДОНЦИ

    0 1 Отговор
    Я ГО МАХАЙТЕ ТОЯ ПАМЕТНИК
  • 11 ДИГАЙТЕ ПАМЕТНИЦИ НА СТЕПАН БАНДЕРА

    1 0 Отговор
    И БРЕНДО - ТЕ СА АКТУАЛНИ СЕГА !
  • 12 Истината

    1 0 Отговор
    Показаната азбука е Кирилица, която е създадена от Клименто Охридски и е кръстена на Кирил в негова чест.

    Кирил и Методий създават Глаголицата, която няма такива букви, каквито са изобразени на скулптурния елемент, напомнящ разгърнат хартиен свитък.

    Тази историческа грешка е много съществена и прави така, че внася съмнение в това кой какъв принос има в днешното писмо, на което пишат стотици милиони хора.

    Срамна постпартийна история. Комунизмът си служеше с генерални лъжи в историческата наука. А това са известни вече факти. Бива ли такова нещо!? Двамата братя с азбуката на друг човек. Срамота...
  • 13 Митрофанова

    1 0 Отговор
    А на Съветската армия Освободителка кога и къде