Last news in Fakti

24 Юни, 2022 15:58 1 839 6

Писателката Здравка Евтимова получи престижна награда от Румъния

  • здравка евтимова-
  • писател-
  • награда-
  • приз-
  • румъния-
  • михай еминеску-
  • проза

"Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора“, каза писателката при приемането на приза

Писателката Здравка Евтимова получи престижна награда от Румъния - 1
Снимка: БГНЕС

Здравка Евтимова е носител на наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022 - Румъния. Това съобщават от П.Е.Н. България, предава БНР.

По време на ежегодния Международен фестивал за поезия, в който участват представители на повече от 10 държави, бяха връчени награди в различни направления – поезия, точни науки, проза, художествен превод.

Наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022 - Румъния се дава на българската писателка Здравка Евтимова "за креативно използване на езика в прозаическите ѝ произведения и въздействаща експресивност при разработката на естетически теми и идеи“, както и "за заслуги в дейностите, свързани с развитието на културата в национален и световен мащаб“.

Статуетка, която олицетворява Наградата за проза "Михай Еминеску“ 2022, беше връчена на Здравка Евтимова от академик Йон Дяконеску, председател на Международната академия „Михай Еминеску“, Румъния. Едновременно с това Евтимова става и почетен член на Международната академия.

В словото си Евтимова подчерта важността на Българския П.Е.Н. център, чийто председател е тя от три години: "Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора“.

П.Е.Н. България е основан в 1926 г. от проф. Ив. Шишманов. Председатели са: А. Балабанов, Д. Габе, Б. Филов, А. Каменова, Л. Милева, Л. Стефанова, Б. Нонев, Н. Стефанова, Г. Константинов, Б. Ламбовски.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    4 5 Отговор
    здравчето е готина, знаем се от векове. но май се свърза със с.ор.осоиди и подобни през последните години.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стършел

    4 1 Отговор
    Изключителна жена! Да е жива и здрава и дай Боже повече човеци като нея!
  • 4 Перник

    2 1 Отговор
    Дай Боже повече такива хора като леля Здравка.
  • 5 12345

    3 0 Отговор
    Тази дама получава всякакви награди - само дето си няма читатели!!!! Да е жива и здрава!
  • 6 плюс минус

    0 0 Отговор
    Има нещо неуловимо, което се носи из въздуха и сред читателите.
    Писатели, които са много награждавани извън България, тук, у дома, сякаш са по-малко четени?