Last news in Fakti

3 Август, 2022 16:31 946 3

За пръв път американка от азиатски произход оглавява Киноакадемията в САЩ

  • джанет янг-
  • продуцент-
  • оскари-
  • киноакадемия-
  • филмова академия

Джанет Янг е новият президент на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ

За пръв път американка от азиатски произход оглавява Киноакадемията в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Продуцентката Джанет Янг бе избрана за президент на Академията за кинематографично изкуство и наука, съобщи Асошиейтед прес, цитира БТА. Тя е първата американка от азиатски произход, която ще ръководи американската филмова академия.

Продуцентката на "Народът срещу Лари Флинт", която е на 66 години, става четвъртата жена начело на организацията, която връчва наградите "Оскар". Янг бе избрана от 54-членния управителен съвет на киноакадемията да наследи на ръководния пост Дейвид Рубин, чийто тригодишен мандат изтича.

Заедно с изпълнителния директор Бил Крамър - бившият директор на музея на академията, който бе избран на мениджърския пост през юни, Янг ще ръководи в периода на продължаваща еволюция на филмовата индустрия с цел стабилизиране на наградите "Оскар", чиято репутация през последните години бе помрачена от скандали и спадащ рейтинг.

Родената в Куинс дъщеря на китайски имигранти Янг отдавна е значима фигура в азиатско-американската общност в Холивуд. Тя е член на управителния съвет на киноакадемията от 2019 г., когато бяха определени трима представители за насърчаване на включването във филмовата академия след скандала "Оскарите са толкова бели" #OscarsSoWhite.

Янг, изпълнителен продуцент на номинирания за награда "Оскар" анимационен филм "Отвъд Луната" е вторият цветнокож президент на киноакадемията на САЩ след чернокожата Черил Буун Айзъкс.

След няколко поредни години на спад в рейтинга, телевизионното излъчване на церемонията по връчването на наградите "Оскар" през март привлече повече публика от шоуто през 2021 г., но 16,6-те милиона зрители все пак са втората най-малобройна телевизионна публика в историята на церемонията. Тя бе белязана от поведението на Уил Смит, който зашлеви Крис Рок на сцената. По-късно Смит се оттегли от членство в киноакадемията и му бе забранено да участва в събития на организацията за десет години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сеирджия

    12 0 Отговор
    Някой да е виждал котка от кучешки произход?
  • 3 УжРавни

    9 0 Отговор
    Уж варни, пък имало класация "за първи път" ... аман от изкуственна равност м/у раси, полове и т.н. - всичко е един насилствен PR - нищо повече.