16 Август, 2022 15:45 5 232 7

След 50 години: Американската киноакадемия се извини на индианска актриса, обяснила отказа на Брандо да получи Оскар

  • американската киноакадемия-
  • извинение-
  • идианска актриса-
  • оскар-
  • марлон брандо-
  • отказа-
  • освиркване

Сашийн Малкото Перо бе освиркана на сцената през 1973 г., когато излезе вместо актьора, отличен за "Кръстникът"

Американската киноакадемия се извини с 50 години по-късно на индианска актриса и активистка, която бе освиркана на церемонията по връчване на наградите Оскар, предаде Франс прес.

През 1973 г. Сашийн Литълфадър се качи на сцената на наградите Оскар, за да обясни защо колегата ѝ Марлон Брандо не е дошъл да приеме наградата си за най-добър актьор за филма "Кръсникът". Тя разказа тогава, че той отказва да приеме отличието заради отношението на Холивуд към американците от индиански произход. Докато разказваше това, актрисата бе освиркана, а после тя сподели, че охраната е попречила на актьора Джон Уейн да я нападне физически.

"Обидите, които получихте заради това изявление, бяха неоправдани и неуместни. Емоционалното бреме, което Вие трябваше да понесете и това, което костваше това на Вашата собствена кариера в нашата индустрия е непоправимо", каза Дейвид Рубин, президент на киноаакадемията по онова време, в писмо, пратено до актрисата.

"Дълго време куражът, който Вие показахте, не беше признат. Заради това ние Ви поднасяме нашите най-искрени извинения и изразяваме нашето най-искрено възхищение към Вас", се казва в писмото.

То бе публикувано от киноакадемията в момент, в който тя обяви, че Сашийн Литълфадър е поканена да говори в музея на Оскарите в Лос Анджелис на 17 септември.

"Ние индианците сме много търпеливи хора. Това са само 50 години", реагира Литълфадър на писмото на киноакадемията. Днес актрисата е на 75 години, предаде БТА. "Трябва да запазим чувството си за хумор по този случай през цялото време. Това е нашият начин да оцелеем", заяви тя. И добави, че се радва, че толкова неща са се променили, откакто тя не е приела наградата Оскар преди 50 години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шантава държава

    44 2 Отговор
    Коренното население на Америка се наричат индианци, а пришълците Англия и Африка са американци.
  • 2 Радвала се,

    29 3 Отговор
    че толкова неща се били променили (около "Оскар"ите)? Демек - че въпросната награда биде политизирана и обезличена?!?
  • 3 Мунчо

    19 1 Отговор
    Много са "бързи" от Американската киноакадемия
  • 4 Гласове от зайчарника в Банкя

    24 0 Отговор
    И българите са търпеливи, ще чакат поне 50 години да получат извинение от внуците на Бацо за неговото "управление"!

    Коментиран от #6

  • 5 Чифутенууд

    30 1 Отговор
    Типичното краварско лицемерие. Да бяха се сетили да ѝ се извинят след още 50 години. Ама началото на 70-те индианци и др. "майноритита" не са ги считали са хора, пък сега стана модерно да има "дайвърсити".
  • 6 Шушукания от фурната

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гласове от зайчарника в Банкя":

    А буля "Умно"кирчовица - за "евтините" козуначета🤔?
  • 7 Литълфадър или Литълфедър

    15 0 Отговор
    Неграмотни, пък правят кинти от това