Last news in Fakti

13 Септември, 2022 13:27 911 12

Представят ново издание на биографичната книга на Георги Марков

  • георги марков-
  • аз бях той-
  • ново издание-
  • нов театър ндк-
  • биографична книга-
  • документална книга

Новото издание на "Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков" беше представено за 44-ата годишнина от смъртта на писателя

Животът и работата на писателя Георги Марков са във фокуса на новото преработено и допълнено издание на документалната книга "Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков".

Изданието беше представено снощи в "Нов театър НДК", а поводът - 44 години от смъртта на писателя. Томът се позовава на архив от документи, свързани с житейския и професионалния път на автора на "Задочните репортажи за България", информира БНР.

"Този сборник е с много висока историческа, гражданска, ако щете и литературна актуалност. Писателят Георги Марков е най-свирепо и безскрупулно преследваният от режима и в крайна сметка ликвидиран от режима писател. Неговото и неговата памет е най-безскрупулно оклеветявана в условията на демокрацията. Този солиден сборник е стъпка към възстановяване на истината за живота и творчеството на Георги", каза пред БНР писателят, журналист и дисидент Димитър Бочев.

Той смята, че истинският убиец на Марков е "не неговата емиграция, колкото неговия талант – литературен, художествен, граждански талант, все така разпознат от неговите палачи".

"Автентичното заглавие на есетата е не "Задочни репортажи за България", а "Задочни репортажи за задочна България". Това е заглавието, под което Георги ги изпрати. С това заглавие Георги искаше да подчертае, че както България вече е задочна негова родина, така и той е задочен български автор. Но американските и българските чиновници решиха, че толкова много задочност ни разграничава и отчуждава от слушателя и една задочност е достатъчна", разказа Бочев в предаването "Преди всички".

Димитър Бочев е убеден, че "страната ни и народът ни не го заслужават – не заслужават и неговата саможертва".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    22 8 Отговор
    Предатела си остава предател...независимо от усилията да бъде представен като герой и мъченик!
  • 2 Даа

    7 18 Отговор
    Комуняците убиха един голям талант. Мразеха го, щото разкри тоталния провал на байТошовия социализъм. И се оказа прав.
  • 3 Псевдоним

    18 3 Отговор
    Георги Марков са си го убили англичаните.
  • 4 Пернишкиурод

    18 0 Отговор
    И сега ни убиват с много по голяма ярост!
  • 5 КИКО

    18 5 Отговор
    ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ
  • 6 12340

    11 5 Отговор
    тоЪ пэрдел,
    докога ще го дъвчат?
    .....
    "...Ние сме на всеки километър--
    оттук -до края на света !.."

    ..този го напиа!
  • 7 ПЕНКО

    9 2 Отговор
    АГЕНТ НА ДС- И НА БКП ВЪРХУШНАТА - "ГЪСТАК" --- РЕНЕГАТ ; ПРЕДАТЕЛ И ПОДЛЕЦ !!!!!!!!! ПОЛЗВАЛ ПРИВИЛЕГИИТЕ МАЗЕН ПОЛИТИЧЕСКИ "ЧЕРВЯК " !!! НО ИМАМЕ И ДРУГ -ПО- ПОДЪЛ ГАД -- КОСТОВ --- "РАЗУЗНАВАЧ" НА ДС - ПРЕДАЛ НИ В ПАРИЖ / ЗАГИНАХА -ОТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО МУ - БГ РАЗУЗНАВАЧИ / -- ДОЖИВЯВЯ -ИЛИ Е УМРЯЛ ВЕЧЕ В ГЕРМАНИЯ / АЗ БИХ ГО СВАРИЛ ЖИВ С МАЙКА МУ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 2022

    7 1 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ!Ето такива са Кирил Петков, Кокорччо, Б.Борисов/той е БАШ Предателя който ни превърна в колония на тъпите сащ и на Турция/.От Предатели/такива са евреите-Леа Коен ,дъщеря на Пепо Менахем Коен-подписал смъртните присъди на 2680 БЪЛГАРИ ,и началник на лагера "Росица"-убивал и там Българи/ след 09.09.1944 г;Търновското Царство е предадено от евреин за ПАРИ.Разбира се турците му взимат главата,защото веднъж предател,си оставаш винаги предател.България страда винаги от предатели/Ботев е предаден, Бенковски, Левски също/Имаме си предатели и днес-соросиди С.В,/Главанаци/,Л. Кулезич.
  • 9 В кошчето

    3 0 Отговор
    Георги Марков далеч,далеч преди сегашните либерасти се считаше за глобален гражданин на света.Отиде в Запада с претенциите на велик сценарист и режисьор,а западняците вместо да му дадат да прави филми като Фелини го натириха за пропагандист по техните радиА. Марков доста време изобличаваше бай Тошо,но по ено време започна да критикува и западната демокрация. Често съм го слушал по радиото. Тогава Ми-6 реши,че носната кърпа се е износила и го хвърли в кошчето.
  • 10 Англонаглите го затриха

    8 0 Отговор
    Прочетете "Писмо на Георги Марков, от 1977 г. до Димитър Бочев" за да разберете защо го убиват англичаните.
    цитат:
    "...вече не вярвам в „свобода на словото“... я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите..."
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Аз бях той, а той беше агент на ДС- ликвидиран от МИ 5 на рождения ден на бай Тодор за да изглежда като убийство на изменник.