Last news in Fakti

17 Юли, 2013 13:49 2 349 0

Италианският футуризъм се приземи в Павликени

  • изложба-
  • италиански-
  • футуризъм-
  • художник-
  • павликени

„Аероживопис” – изложба с творби на художника Мино Деле Сите се открива утре (18 юли) от 17.30 ч. в Народно читалище „Братство 1884”  в град Павликени, съобщиха от Италианския културен институт в София.

Ще бъдат изложени повече от 50 творби на италианския художник-футурист, който бе определен от своя колега Енрико Прамполини като „един от най-младите и идейни аерохудожници на италианския артистичен авангард”. Неговото творчество ще бъде представено чрез антология на творбите му, сред които има футуристични зародиши, изживени под знака на аероживописта, както и нюйоркски видения от по-късния му период.

Изложбата носи името на тенденция, появила се през втората фаза на футуризма с по-близка до кубизма визия, която измества вниманието на футуристите върху силните преживявания,  вдъхновени от естетиката и динамиката на полета.

Художникът е роден през 1914 г. в южния италиански град Лече. През 1931 г. се присъединява към футуристичната поетика, изграждайки дълбоко приятелство с Маринети, Прамполини, Дотори, Филиа и Дюлгеров и заедно с тях участва в най-важните италиански и европейски изяви на движението през трийсетте. През онези години той  разширява своите изследователски дейности и в други области, като стенната пластика, църковната живопис, скулптурата, музиката и журналистиката.

След Втората световна война, той присъства активно в по-големите изложби. През 1956 г. се състои неговата първа Антология  в Галерия деле Кароце в Рим. През 1965 г. той организира самостоятелната си изложба в Ню Йорк, където подготвя голяма антология и продължава през 1976 г. с още една в Марко Айлънд във Флорида.

Професор по изкуствознание, той води курсове и семинари в Академията по дизайн в Болоня и тази по Изящни Изкуства в Рим. През 1982 г. присъства на панорамата „30-те години” в Милано, а  през 1986 г. в Рим участва в изложбата „Футуристичният автомобил”. След няколко самостоятелни експозиции, през 1988 той е отново в Милано с „Футуризъм и мода”, а през 1989-1990 в Неапол и Лондон със „Самолет и живопис”.

През 1989 г. в родния му град Лече, в Регионалния музей, неговото творчество е чествано с голяма изложба, която съдържа и най-новите му творби, а в Серавеца през 1990 се затваря цикълът на самостоятелните му изложби, на които той лично присъства. Умира в Рим през 1996.

Експозицията, организирана от Община Павликени, съвместно с Италианския културен институт в София, ще остане отворена до 16 август.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА