Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 11:41 1 281 1

Проф. Минеков: Картина на Иван Вукадинов постъпва в колекцията на музеите във Ватикана

  • ватикана-
  • проф. минеков-
  • картина-
  • иван вукадинов

Картината на Вукадинов прави впечатление на ватиканските експерти

Проф. Минеков: Картина на Иван Вукадинов постъпва в колекцията на музеите във Ватикана - 1
Снимка: БГНЕС

Картината на Иван Вудакинов "В памет на героите", спряна от социалистическата власт у нас преди 40 години да постъпи в колекциите на ватиканските музеи, ще бъде предадена днес лично от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

На официална церемония ще присъстват ръководителят на мисията ни във Ватикана посланик Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова, която е изследовател на творчеството на Вукадинов, както и Златко Минев, който пък е роднина на художника.

Картината на Вукадинов прави впечатление на ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи.

От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докога

    3 0 Отговор
    Браво, че българското изкуство и велики таланти намират признание!,Докога ,обаче, единствен експерт в историята, археологията и изобразителното изкуство в България ще бъде Аксиния,Джурова? Тя е и единствен официален траколог.Комунистите, вкл.и тя,не разрешаваха да се споменат траките в българската история, манипулиране съзнанието на хората, че по нашите земи е имало само славяни, защото руснаците са славяни? Това тежко комунистическо наследство не дава възможност на България да тръгне напред в развитието си.