22 Октомври, 2022 13:16 1 570 13

Кирил Серебренников снима филм за „ангела на смъртта“ Йозеф Менгеле

  • кирил серебренников-
  • режисьор-
  • филм-
  • йозеф менгеле-
  • нацистки лагер

Руският режисьор дисидент ще разкаже последните години на нацисткия лекар

Кирил Серебренников снима филм за „ангела на смъртта“ Йозеф Менгеле - 1
Снимка: БГНЕС

Руският режисьор в изгнание Кирил Серебренников ще адаптира за големия екран бестселъра на Оливие Гез "Изчезването на Йозеф Менгеле", след като приключи снимките на екранизацията по творба на друг френски автор – „Лимонов“ на Еманюел Карер, съобщи АФП. Романът "Изчезването на Йозеф Менгеле" спечели наградата "Ренодо" през 2017 г. и бе издаден в повече от 30 държави (включително и в България с клеймото на „Изток-Запад“). Той разказва за последните години на нацисткия лекар от Аушвиц след бягството му в Южна Америка. Изборът на Серебренников, след продължителни кастинги из цяла Европа, е в образа да се превъплъти германският актьор Аугуст Дил, участвал във филма на Терънс Малик "Невидим живот", в "Гадни копилета" на Куентин Тарантино. Дил има опит и в работата с руски кинематографисти, тъй като изигра главната роля във филма „Воланд“ на Михаил Локшин по шедьовъра на Булгаков „Майстора и Маргарита“. Снимките на „Изчезването“ в Южна Америка (Уругвай, Бразилия и Мексико) и Германия трябва да започнат през лятото на 2023 г., а продукцията се предвижда да излезе през 2024-та.

Печално известният нацистки лекар Йозеф Менгеле, провеждал нечовешки експерименти с концлагеристи в Аушвиц, по време на войната получава прозвището „Ангелът на смъртта“, а след края ѝ забягва в Южна Америка и до смъртта си не е заловен. Той умира през 1979-а на 67-годишна възраст в Бразилия – получава инсулт, докато плува в океана. Филмът ще проследи събитията от времето, в което нацисткият престъпник се е укривал в Южна Америка, при това ще предаде историята през погледа на самия беглец, пише Variety. Книгата в основата на сценария предизвика доста спорове с излизането си, тъй като в нея писателят Оливие Гез описва как няколко влиятелни южноамерикански политици са помагали на високопоставени нацисти, избягали от Германия, да се укрият от правосъдието.

„Да разкажеш историята на Менгеле през собствените му очи е трудно и хазартно начинание, но Кирил успя да намери точния ъгъл, описвайки метафизичното бягство на един човек, преследван от собствените си престъпления, и тайна история за Европа, която резонира по мощен начин с настоящето“, коментира продуцентът Шарл Жилибер. Дългогодишният продуцент на Серебренников Иля Стюарт, който също се премести в Европа след началото на руската инвазия в Украйна, твърди, че филмът ще бъде „изследване на корена и същността на злото, но също и на неговия неизбежен крах“. Самият Серебренников напусна страната през март и понастоящем се е установил в Берлин. По-рано в продължение на няколко години режисьорът беше „закрепостен“ в Русия поради забрана да пътува в чужбина и това му попречи да представи лично предните си два филма („Лято“ и „Петрови в грипа“) на Международния кинофестивал в Кан. През лятото на 2022-ра Сербренников показа на Лазурния бряг последния си филм „Жената на Чайковски“, а на театралния фестивал в Авиньон – своя прочит на Чеховата пиеса „Черният монах“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    За Мутафчийски и Кунчев ще снима ли? Наследниците на Менгеле.
  • 2 завод

    9 1 Отговор
    В американските биолаборатории е пълно с Менгелета.
  • 3 Стоянов

    7 6 Отговор
    Светът отдавна е осъдил Менгеле. Този режисьор да направи филм за съвремените "ангели на смърта" - негови сънародници, които сеят смърт в Украйна!
  • 4 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Когато ционистката Пропаганда използва методите на Гьобелс ли?
  • 5 Йоско

    2 1 Отговор
    Аз съм , живь съм
  • 6 Роза

    7 0 Отговор
    Йозеф Менгеле е бил рядко съчетание от гениален ум и студено сърце.Когато науката е съчетана със зло,тя винаги се превръща в нещо уродливо и отблъскващо.До смъртта си Менгеле се е страхувал ,че ще го заловят,и този страх си остава единственото му наказание!
  • 7 Луков

    3 1 Отговор
    Мене ме посетиха Черните Ангели.
  • 8 Анте

    5 3 Отговор
    А, за Путин и убийствата извършени от ушанките кога ще снима филм????

    Коментиран от #11

  • 9 Перо

    7 0 Отговор
    Авторът е видял,/едва в чужбина/,че без поклон пред ционистките продуценти,шанса му на запад,в тази сфера е нулев! За това е избрал и темата! Ходи по утъпкан път там,но вече много маймуни станаха на клона! Даже и нашия Жорж Ганчев се опита да прави кариера,по познатия път и казал на Ст.Спилбърг /с еврейски етнос/,да направи филм за спасяването на 50,000 БГ евреи,оня му отговорил,че темата е отдавна изчерпана,но направи филм за спасени няколко стотин от списъка на Шиндлер! Всичко е относително!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    П.С. Сега,след като Зеленски е потърпевш,може отново да се завъртят старите истории и пропаганди за възпоминание на ционизма,след като имаме новоизрасъл руски “десидент”!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Точно

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Лесно можем да се сетим, що тоя не направи филм за " Разорението на тракийските българи – първият геноцид на XX век на проф. д-р Любомир Милетич
  • 13 Люси Дяковска

    1 0 Отговор
    Не е ли по-добре да снима филм за ангела на смъртта Путин?