Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 11:32 1 255 1

Оцениха цигулка, изрисувана и надписана от Фрида Кало, на 50 млн долара

  • фрида кало-
  • цигулка-
  • лев троцки-
  • търг-
  • продажба

Цигулката е подарена от художничката на Лев Троцки

Оцениха цигулка, изрисувана и надписана от Фрида Кало, на 50 млн долара  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Цигулка на Фрида Кало, на която мексиканската художничка изобразява сърп и чук с пеперуди и след това подарява на Лев Троцки, е оценена от експерти на рекордните 50 милиона долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на публикация във в. "Мундо".

Инструментът с надпис "Човек без родина е като стара цигулка без струни. Надявам се скоро да намериш дома си" е подарена на Троцки през 1938 г. От 1937 г. той живее в Мексико и поддържа връзка със семейство Кало.

Според изданието цигулката със стартова цена от 50 милиона долара скоро ще бъде обявена на търг, предава БТА.

Хавиер Гайего, представител на компанията Gallego y Sanchez Rollon Asociados, която извършва експертизи на произведения на изкуството, казва, че "подобна оценка е напълно оправдана, като се има предвид, че Фрида Кало не е създала толкова много произведения".

"През ноември 2021 г. нейният автопортрет беше продаден в Ню Йорк за 34 милиона долара, а това беше малко платно, така че надписаната цигулка ще остане в историята", смята Гайего.

Фрида Кало (1907-1954) е известна с автопортретите си, сред които "Автопортрет с посвещение на Лев Троцки", "Корени", "Две Фриди". Мексиканката е в списъка на най-авторитетните художнички на 20-и век. Ексцентричната личност на Кало намира отражение в литературни и кинематографични творби, а за живота ѝ са заснети документални и игрални филми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.