Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 13:58 4 095 17

Александър Морфов: Аз изкъртих табелката на жената, която следва Доган

  • александър морфов-
  • режисьор-
  • дпс-
  • пиар-
  • народен театър-
  • велислава кръстева

"Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!", категорично заявява режисьорът

Александър Морфов: Аз изкъртих табелката на жената, която следва Доган - 1
Снимка: БГНЕС

"Аз съм известен извършител и не съм се крил".

Това заяви именитият режисьор Александър Морфов във връзка със случая в Народния театър, където на 29 октомври вратата на пиара и заместник-директор Велислава Кръстева осъмна с изкъртена табелка и надраскани надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай", припомня в. Сега.

Той напомня, че директорът Васил Василев е подал жалба в полицията за рушене на паметник на културата, какъвто е театърът, от неизвестен извършител. Позицията на Морфов е изразена в Отворено писмо "до всички, които се интересуват", изпратено до сайта "Площад Славейков".

Велислава Кръстева стана завеждащ "Връзки с обществеността" в Народния театър през лятото, няколко месеца след като Васил Василев пое управлението на първата ни сцена след конкурс. Двамата бяха колеги - зам. министри на културата в правителството "Орешарски".

Преди това Кръстева е дългогодишен пиар на ДПС, а също и депутат в два парламента от листата на партията.

В писмото Александър Морфов започва с обръщението "уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици". Той споделя видеоклип от профила на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, в който се вижда как на последните парламентарни избори на 2 октомври Велислава Кръстева придружава Ахмед Доган до урната. Ето и самото видео:

"Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър "Иван Вазов". В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!", пише режисьорът.

След като изгледал видеото, той уведомил директора на Народния театър Васил Василев и споделил възмущението си, но "той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета "Орешарски", допълва Морфов.

"Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и три пъти съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!", завършва с главни букви Александър Морфов.

В Народния театър "Иван Вазов" за пръв път от седем години се игра негов нов спектакъл. След като Васил Василев стана директор, на сцената там се завърна евъргрийнът "Хъшове", който бе игран с успех от 2004 до 2020 г. и свален от афиша заради конфликт на Сашо Морфов с предишния директор Мариус Донкин, също свързван с ДПС.

Надраскването на вратата на Велислава Кръстева бе извършено именно във вечер, когато на Голяма сцена се играеше "Хъшове".

Постановката миналата вечер бе гостуваща - "Антигона" от Жан Ануи, режисирана от Морфов в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен (впрочем по времето, когато Васил Василев бе директор там). В ролите бяха Деян Донков, Ованес Торосян, Милена Ерменкова и актьори от Плевенския театър. След края на спектакъла по време на аплаузите от залата, в която нямаше и едно свободно място, включително на втори балкон, Александър Морфов с щастлива усмивка хвърляше към публиката цветя. За разлика от други случаи, когато е правил изявления от сцената, този път режисьорът запази пълно мълчание.

Последната премиера на Александър Морфов в Народния театър бе през 2015 г., по времето, когато той все още бе директор там - "На ръба". В следващите седем години не е поставял у нас. Работеше като режисьор в Русия, бившите съветски републики и Израел.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз па гласувам за доган

    7 35 Отговор
    И обичам дпс
  • 2 Голем си брато

    8 20 Отговор
    Направо си умен! Последователите на сорос, какво да ги правим?
  • 3 Псевдоним

    10 17 Отговор
    Голям герой, браво!
  • 4 закривай

    42 7 Отговор
    Нормален човек с правилна позиция , БРАВО.За съжаление такива са изчезващ вид ,битката е загубена ,ДПС победи и май не им беше много трудно с такъв овчи народ.
  • 5 Еничарите на Доган бей са вече ....

    36 4 Отговор
    Навсякъде!Парламент,съд, прокуратурата,банкова система,мисирките,спорта,полицията,земеделие,европейските пари и зайчарника в Банкя с Арнаудката...Всичко е на анадолският философ...
  • 6 Миризлив пор

    10 21 Отговор
    Намираш някой за оплюване и започваш да рушиш! Ако това са новите ценности "спрете земята искам да сляза"! Този ако беше нещо значимо и става нещо от него трябваше само да каже че не е съгласен и хиляди щяха да го последват. Сега виждам че е рушил крещял и.... На никой не му пука за неговия евтин pr.
  • 7 НЯКОЙ

    33 5 Отговор
    Подкрепям г-н Александър Морфов ! Това че Доган не е осъден за злоупотреби с власт и пари, не значи че не е виновен и подсъден, според почтената част от българското общество ! Това че Гешефтурата се прави на разсеяна, не значи че имаме правосъдие ! Това че мадам Кръстева развява байряка на Доган и сие, не значи че трябва да бъде на такива постове в културата на България ! Събудете се хора, докога ще търпите да ни управляват престъпници и лакеи !

    Коментиран от #11

  • 8 един

    34 6 Отговор
    Малцина биха дръзнали на такава смелост,браво!
  • 9 Тома

    17 5 Отговор
    Дпс е филиал на ДС и БКП няма в света такава партия създадена да мачка народода си
  • 10 аустрия

    1 1 Отговор
    ще го изкарат, че никой никого не следва, просто случайна среща...
  • 11 Миризлив пор

    4 11 Отговор

    До коментар #7 от "НЯКОЙ":

    Ехааа човече погледни календара, това не ти е 9 септември 1944 и да си член на оф! Набързо скалъпени доноси, народен съд, обявяват "виновен" и директно към дупката и рота войници със заредени пушки. Дано тези години никога не се върнат.
  • 12 фен на сидеров

    12 1 Отговор
    БРАВО, САШО !!!
  • 13 Този е

    12 1 Отговор
    най-големият ПИЧ в театралните среди на България от поне 30 години. Първият ми спомен за него е от Кучето и "Любовното лято на един льохман".
    Браво Сашо! Вън политически назначените калинки от Театъра!

    Коментиран от #14

  • 14 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Този е":

    Сако от велур- Стратиев и Морфов са като тегличи на закъсали жипки в блатото. Само с пари не става, трябва и ръка да пипне. Окото се нагледа веки
  • 15 SDEЧЕВ

    2 0 Отговор
    Добре де ,Цайса да каже от кои партии имат право да работят в театъра,за да не се налага да им троши табелките.
  • 16 Феликс Дж

    1 0 Отговор
    Аха, от бунтовнически пиеси "Хъшове" направо към БУНТ. Достойна постъпка и позиция, но ........................ защо само срещу ДПС, ами останалите не са ли маскари.
  • 17 Един Толуп

    0 2 Отговор
    Егати мъжа. Нападаш жена!
    Много си силен...!?....
    Явно такива си такъв, като тия "мъженца" са около теб, дето те защитават!
    За простака е явно тясна сцената за изява!
    Срам!