Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 10:18 1 202 2

Почина бразилската певица Гал Коста

  • гал коста-
  • почина-
  • певица-
  • бразилия

От екипа ѝ не посочват причина за кончината на певицата

Почина бразилската певица Гал Коста - 1
Снимкa: Shutterstock

Бразилската певица Гал Коста, един от най-ярките гласове на културното движение Тропикалия в страната, е починала на 77 години, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Мария дас Гракас Пена Бургос е родена в североизточния град Салвадор през 1945 г. и започва музикалната си кариера през 1960 г. с Каетано Велосо. Заедно с Мария Бетания, Жилберто Жил и Том Зе, Коста е част от вълната изпълнители от Баия, превърнали се в двигатели на движението Тропикалия.

Смесващо местния фолклор и афро-бразилски традиции с влиянието на чуждестранния психаделичен рок, Тропикалия е и политически заредено движение, което възниква в съпротива на военната диктатура в страната по онова време.

Коста продължаваше да изнася концерти, наскоро претърпя операция за премахване на образувание в носната кухина и отмени планирани изяви до края на ноември. От екипа ѝ не посочват причина за кончината на певицата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Репка Пи

    2 1 Отговор
    На вниманието на авторката - името на дамата се произнася Гал КоЩа
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    БОГ да я прости