Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 11:25 1 447 13

Обвиняват миланската "Ла Скала" в "пропагандни действия" в услуга на Путин

  • ла скала-
  • милано-
  • пропаганда-
  • путин-
  • борис годунов

Причината е планираното откриване на сезона с операта "Борис Годунов" на фона на продължаващата война в Украйна

Обвиняват миланската "Ла Скала" в "пропагандни действия" в услуга на Путин - 1
Снимкa: Shutterstock

Оперният театър "Ла Скала" в Милано е далеч от "пропагандни действия" в услуга на руския президент Владимир Путин, увери днес неговият директор Доминик Мейер, цитиран от БТА.

Изказването му е провокирано от критиките към културната институция заради планираното откриване на сезона с операта "Борис Годунов" на руския композитор Модест Мусоргски (1839-1881 г.) на фона на продължаващата война в Украйна.

Неотдавна ръководителят на украинското консулство в Милано Андрий Картиш напразно призова "Ла Скала" да преосмисли програмата си за традиционната откриваща вечер на 7 декември, с която се дава началото на новия театрален сезон, поради опасения от "пропагандни действия" в услуга на руския президент.

"Не сме апологети на никого, особено на Путин, това е нелепо", заяви Мейер на пресконференция по повод предстоящото представление на операта за руския цар Борис Годунов по едноименната творба на Александър Пушкин.

Картиш "прави грешка като напада приятели. Ние сме показали нашето приятелство, организирахме голям концерт в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна, на който бяха събрани 400 000 евро", коментира директорът. Той припомни, че "Ла Скала" също така е приела деца от танцовото училище в Киев и е осигурило настаняване на техните родители.

"Поставяме опера - шедьовър в историята на изкуството и тези, които се съмняват в проекта може би трябва да първо да прочетат нейното либрето", добави Мейер и напомни, че идеята за поставяне на руската опера е на три години, далеч преди началото на войната в Украйна. "По този начин те ще видят какво се случва с диктаторите в тази опера, която носи послание за всяка диктатура", каза още Мейер.

По отношение на критиките срещу избора на руски оперни изпълнители за постановката Доминик Мейер подчерта, че басът Илдар Абдразаков и сопраното Ана Денисова, на която предстои рецитал в "Ла Скала" през март догодина, "са хора на изкуството, а не политически фигури".

За разлика от тях, известният руски диригент Валерий Гергиев, който е близък до Владимир Путин "е голям виртуоз, но и политическа фигура", даде пример директорът. Оперният театър "Ла Скала" отстрани Гергиев този март от предстояща постановка на Чайковски, след като той отказа да се дистанцира от Москва и водената война в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Фарашев

    30 0 Отговор
    Тези изперкаха на цяло. Да се спрат с тази пропаганда. Да си сменят доставчика, че са изперкали на цяло.
  • 2 Адам Хилтън

    29 0 Отговор
    В Лондон пък отказаха изложението на транс-Сибирската железопътна линия - какво общо има тя с Путин, въпреки че е строена преди 150 години, тва не ми става ясно?
  • 3 плюс минус

    34 0 Отговор
    Ех този Модест Мусоргски (1839-1881 г.)!!!!
    Сигурно е фен на Путин!
    Ех тези борисгодуновци и пушкиновци!
    Светът, по-точно тези, които ГО, НИ управляват, съвсем изтрещяха!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 0 Отговор
    Във всички училища и учебници да се премахне таблицата на Менделеев‼️‼️‼️
  • 5 Дън Бай

    21 1 Отговор
    Може би е политкоректно да открият с Вагнер?
    Не че той не е велик композитор.
  • 6 ами

    29 0 Отговор
    я веднага да поставят украинска опера - не ги е срам.......а има ли такава
  • 7 пфууууу

    10 0 Отговор
    Абе дайте да прекръстим де що има на Украйна, украинско, тия наглеци са просто невероятни. Не се спират.
  • 8 ГНЪС И ОТВРАТ

    9 0 Отговор
    Това либерастко безумие с Уссраина трябва да спре!
  • 9 Сандо

    10 0 Отговор
    Ама разбира се,че Мусоргски е написал мощната си музика в чест на Путин!Като че ли духовната смърт на европата вече е факт,а след нея идва и физическата!И какво ли търсим ние в тая лудница,в която непрекъснато ни репресират и унижават?
  • 10 Настопроценти

    7 0 Отговор
    Операта "Борис Годунов"е била написана още преди някой да е предполагал,че Вл.Вл. ще се роди.
  • 11 още

    5 0 Отговор
    Не знам дали Борис Годунов е правил фиуюууу с тротинетка по италианските пътища.
  • 12 ЕвроПростотии

    9 0 Отговор
    - Владимир Владимирович, Урсула фон дер Лайен е бременна!
    Путин:
    - Някой друг освен мен обвиняват ли?
  • 13 МАРЧЕЛОО

    3 0 Отговор
    БЕДНАТА ЕВРОКОЛОНОЯ УГАСНА НАЦЯЛО. ГРАЦИЯЯНКИ.