15 Декември, 2022 12:27 3 414 7

Райна Кабаиванска навърши 88 г.

  • райна кабаиванска-
  • рожден ден-
  • опера

Тя е от малкото жени, наречени "маестра в операта"

Райна Кабаиванска навърши 88 г. - 1
Снимкa: БГНЕС

Райна Кабаиванска има нещо, което прави един артист велик и му дава правото да бъде сред звездите, които човечеството ще пази в сърцето си - тя има талант, дух и характер на победител. Тя е от малкото жени, наречени "маестра в операта".

Райна Кабаиванска е родена на 15 декември 1934 в гр. Бургас в семейството на университетски преподавател и учителка по физика. Тя е една от солистките на хор "Бодра смяна", а след средното си образование е приета в Държавната консерватория. Кариерата на всеки млад оперен певец е несигурна и трудна, но Райна Кабаиванска печели стипендия в Москва за специализация в Болшой театър. Българската групичка там не е малка и младата певица скоро намира своята среда. Сопраното се вдъхновява от гласа на Мария Калас, нейната осанка и силен характер. В нея заживява една мечта - да пее в Италия. По-късно Калас ще каже:

“Когато Райна Кабаиванска се появи на сцената, всичко останало губи значение – декори, хореография, музика. Тя е олицетворение на самата опера.”

С невероятни трудности тя измолва стипендията в Москва да се премести в специализация в Милано и незнайно как - молбата ѝ е удовлетворена от властта. Годината е 1958, когато Райна Кабаиванска наема малка стаичка в града на модата, италианския шик и операта, без дори да е била солистка в живота си.

Започват участия, възходяща кариера, любов и брак с италианеца Франко Гуандалини. Райна Кабаиванска е едно от най-разпознаваемите сопрана на 20 век. Тя е 5 пъти най-популярна личност в Италия, лауреат на много награди, вкл. Ордена на Италия. Пяла е няколко сезона на най-известните сцени в света - Миланската скала, Ковънт Гардън, Метрополитен опера, Болшой театър, Арена ди Верона, Виенската опера.

Наред с успешната си кариера, Райна Кабаиванска е известна с още нещо - своите майсторски класове. От 2001 г. тя подпомага финансово, чрез фонд "Райна Кабаиванска" и с таланта си млади певци от цял свят, които отсява с взискателен кастинг. Чест е за много от тях, че точно българското сопрано е техен ментор и в тези редици са много успешни и реализирани млади оперни артисти.

Ария от операта "Тоска" на Джакомо Пучини, една от знаковите ѝ роли:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деян Икебаната

    3 2 Отговор
    Невероятно. Велико. Догодина да не забрави да подкрепи г-жа Данчето за 55-ти мандат като кмет на София.
  • 2 СЗО

    6 4 Отговор
    Да е жива и здрава. Тя е един от съвременните будители на БГ.
  • 3 мани мани

    3 3 Отговор
    що да не ги навърши, да не е копала я?! цял живот зор не видяла ... облаги от бкп и взема хубавото от италия ... така и до 100 се стига :)

    Коментиран от #7

  • 4 цербер

    6 1 Отговор
    Честито! Много здраве и живот на госпожа Кабаиванска!
  • 5 абориген

    0 2 Отговор
    въй голяма работа .аз съм от Бургас ма не съм я слушал да пее тука. пък и ни в Бургас сми по-прости и за туй тя пееше и правеше някои други работи в Италия
  • 6 РАЙНА

    0 0 Отговор
    Тава и баница.
  • 7 Михалаки Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    Меракът на чичо Денчо. Съмнявам се дали ще се сетиш какво искам да кажа.