Last news in Fakti

14 Август, 2013 13:19 1 012 0

Министерството на отбраната възстановява храм и костница в Кресна

  • храм-
  • паметник-
  • костница-
  • кресна

Изключителна ценност в храма е уникалният иконостас с ажурна резба

Министерството на отбраната ще финансира възстановяването на храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски“ – гр. Кресна, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Храмът е построен с дарения в периода 1939 г. - 1941 г. в памет на загиналите във войните 1912 г. - 1913 г. и 1915 г. - 1918 г. Той представлява сводеста базилика с костница в приземния етаж, в която се съхраняват тленните останки на 500 български военнослужещи.

Изключителна ценност в храма е уникалният иконостас с ажурна резба, изработен през 1939 г. от майстори на Дебърската иконописна школа. По стените има оригинални стенописи от същата година. Храмът е обявен за паметник на културата с регионално значение.

Храм-паметник-костница “Св. Иван Рилски” е разположен е на 15 минути пеша северно от центъра на града.

Представлява еднокорабна, еднобазисна сводеста базилика с костница в приземния етаж.

В храм-паметник-костница “Св. Иван Рилски” има църковен сувенирен магазин, който е единствен по рода си в целия Пирински регион с предварително осветени икони. Част от тях са рисувани от местни художници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА