Last news in Fakti

15 Август, 2013 12:36 1 839 0

Триумф за български спектакъл в Ню Йорк

  • спектакъл-
  • "паякът"-
  • фестивал-
  • ню йорк
Триумф за български спектакъл в Ню Йорк - 1
Пенко Господинов и Анастасия Лютова в спектакъла "Паякът", на другия кадър - създателите му Йордан Славейков и Димитър Димитров.

Българската постановка „Паякът” бе отличена във вчерашния брой на популярния нюйорски безплатен седмичник за култура и изкуство The Village Voice като най-добра сред 10 топ спектакъла, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка - New York International Fringe Festival.

„Актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова говорят на скорострелен български, но дълбочината на тяхното смело и сурово представление преминава отвъд езика”, е коментарът на театралния критик Linda Leseman.

„Текстът се появява с английски субтитри на екрана зад тях, написан е от Димитър Димитров и Йордан Славейков, които също са и режисьори на пиесата. Тексът е пестелив и силен, изследва същността на отношенията във връзка, която е единствено уродлива, колкото и интимно съпреживяна”, продължава американската журналистка, като за финал възкликва: „Пиеси като „Паякът” са причина номер едно да отидете на театър”.

Рецензията препоръчва на зрителите, ако имат възможност да посетят само едно представление на фестивала, да видят именно българското, тъй като спектакълът за сестра и брат сиамски близнаци в навечерието на операция, която ще ги раздели, не прилича на нищо гледано досега.

За повече информация посетете: http://www.villagevoice.com/2013-08-14/theater/fringe-marathon-the-spider-tops-our-roundup-of-10-shows

Няма как да пропуснем факта, че всички останали 9 пиеси в Топ 10 в класацията на The Village Voice са американски. „Паякът” е първото българско заглавие в историята на фестивала, представено пред нюйоркчани. На български автори и актьори за пръв път се предоставя шанса да покажат проекта си на такава престижна сцена, каквато е сцената на Бродуей.

Общо 5 представления със субтитри ще изиграят Пенко Господинов и Анастасия Лютова пред американска публика по покана на организаторите. От американска страна са се погрижили да осигурят ваната, където се случва действието. Снощи беше показано четвъртото по ред представление на „Паякът” в Ню Йорк.

17-ото издание на фриндж-фестивала в Ню Йорк се провежда от 9 до 25 август. 185 театрални формации от 13 държави и 17 американски щата ще изнесат над 1200  представления на 20 емблематични за Ню Йорк сцени.

Освен на фестивала, двамата български режисьори са поканени да участват и в Drama League Master Directing Intensive от 16 до 23 август. Авторите на „Пякът” ще се включат в „Уикенд на професионалистите” – присъствие по време на представления на и извън Бродуей, срещи с колеги от театралната индустрия и възможности за разширяване на контактите с американски театрали.

Двамата ще участват и в Master Directing Intensive от 19 до 23 август в Stump Sprouts Retreat Center West Hawley, Massachusetts. Форумът ще срещне четирима новоизгряващи американски и четирима млади български театрални режисьори за специализиран практически експеримент и обучение по творба на световноизвестен драматург под ръководството на майстор-учител, използвайки екип от професионални американски актьори.

Това е трети международен фестивал за „Паякът”, след като през 2011 г. спектакълът взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина”, Санкт Петербург, Русия. Тогава актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза за най добра женска роля, а постановката беше отличена като „най-добро представление/силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”. 

През юни тази година „Паякът” беше представен и на Десетия юбилеен международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми „Слявянский венец” в Москва. Проектът беше отличен с престижната награда за най-добър актьорски дует за Анастасия Лютова и Пенко Господинов, които са партньори не само на сцената, но и в живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА