Last news in Fakti

3 Януари, 2023 11:32 2 114 3

В Пловдив създават първия в света експозиционен леден аквариум

  • леден аквариум-
  • музей-
  • природонаучен музей-
  • пловдив-
  • наука-
  • полярници

Проектът ще бъде част от Природонаучния музей в Пловдив и се очаква да бъде отворен през лятото

В Пловдив създават първия в света експозиционен леден аквариум - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Що е то леден аквариум? Трудно се отговаря на този въпрос, защото нито у нас, нито в Европа, има такива съоръжения, предава БНР.

В Пловдив обаче тази мечта на екипа на Природонаучния музей предстои да се сбъдне, а това ще стане с помощта на българския екип от учени, които само преди дни потеглиха към Антарктида.

Знаем, че за първи път те ще достигнат Ледения континент със собствен транспорт. Това е научноизследователският военен кораб "Св. Св. Кирил и Методий", който всъщност е плаваща лаборатория.

Освен че учените ще изследват водите около остров Ливингстън, те ще се завърнат и с експонати за пловдивския музей, а там от съвсем скоро има и нов 3D соленоводен аквариум, който е най-големият в България.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран от Фонд "Култура", разказа директорът на Пловдивския природонаучен музей Огнян Тодоров. Според него съоръжението ще може да бъде открито към юни-юли. По този начин ще се превърнем в световна дестинация, подчерта той.

Тодоров с гордост подчертава, че през последните години музеят е сред най-динамично развиващите се в страната. Със сигурност трябва да се мисли и за нови попълнения в екипа, защото е видно, че се превръщаме постепенно и в образователен център, пожелава си Огнян Тодоров. Той доказва, че смелите начинания срещат поддръжници и радват хората.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грешка другарю

    3 0 Отговор
    "Що е то леден аквариум? Трудно се отговаря на този въпрос, защото нито у нас, нито в Европа, има такива съоръжения, предава БНР." - Акуафлориа в Истанбул, в Шанхай също има и поне на още 10 места в Света.
    Не другари, не откриваме топлата вода ... отново!
  • 2 Нов

    0 0 Отговор
    Ще отвлекат ли и някой и друг пингвин за експозицията

    Коментиран от #3

  • 3 Еcтеcтвено

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нов":

    Дaже препaрирaни ще ги доcтaвят.