Last news in Fakti

30 Януари, 2023 10:58 2 840 28

Поредицата за Хари Потър ще бъде свалена от руските сайтове за филми

  • хари потър-
  • поредица-
  • филми-
  • русия-
  • забрана-
  • сайтове-
  • излъчване

Забраната включва и филмите от поредицата "Фантастични животни"

Поредицата за Хари Потър ще бъде свалена от руските сайтове за филми - 1
Снимка: Shutterstock

Всички филма от франчайзите за Хари Потър и „Фантастични животни“ от 1 февруари ще бъдат недостъпни в руските сайтове за филми онлайн, съобщават от РБК, позовавайки се на Amediateka – компанията, която притежава правата за съответното съдържание на Warner Bros. Срокът за лицензионните права изтича на 31 януари. На сайта Кинопоиск, който е партньорски на Амедиатека, филмите от вселената на Хари Потър също ще бъдат достъпни само до края на месеца, предава в. Сега.

През ноември 2022 г. стана известно, че киностудиата Warner Bros. е забранила излъчването на свои филми по телевизионните канали на руския холдинг Национална медийна група във връзка с агресивната политика на Москва. По-конкретно става дума за филмите за Хари Потър, Годзила и героите от вселената на комиксите DC, които по традиция са събирали най-висок рейтинг по време на новогодишните празници.

По-рано движение на православни активисти поиска от министъра на културата на Руската федерация Олга Любимова да забрани книгите на писателката Джоан Роулинг за Хари Потър, защото според тях една от най-добрите детски истории на нашето време съдържала „пропаганда на магьосничеството и сатанизма“. През април държателите на правата за произведенията за момчето вълшебник обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с руски дигитални книжарници. Във връзка с това продажбите на серията романи за Хари Потър скочиха 48 пъти в рамките на 2 дни.

От „Союзмултфилм“ пък съобщиха, че планират създаването на анимационни филми, които да станат руската алтернатива на „вносните“ филми от поредицата „Хари Потър“ и „Властелинът на пръстените“. По думите на председателя на Съвета на директорите на студиото Юлиана Слашчева в момента въпросните проекти са в процес на разработване.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само така

    17 18 Отговор
    Браво,браво! Властелинът на пръстените става Властелина на Кремъл ,а магьосника Хари Потър става магазинера Захари Пьотр. Много е трудно на нормален човек да разбере начина на мислене на примитивните мужици ,много. Скоро /според мен/ ще бъдат забранени и всички приказки ,в които има джуджета /щото Вовата се дразни/.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Абе ТИЯ РУ.ци

    11 17 Отговор
    По зле от севернокорейски
    И персийски талибанани,бе
  • 3 ТИРбушон

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "само така":

    Тази изостанала държавица се управлява с укази на късия цар.... 😆😆😆
  • 4 Сталин

    19 6 Отговор
    Русия трябва да премахнат цялата холивудска помия от техните медии
  • 5 Просто човек

    6 18 Отговор
    Да си гледат "Чебурашка"...в блатото

    Коментиран от #24

  • 6 БСП за България и Радев

    11 8 Отговор
    Правилно ги спират. Такиви измишльотини са продукт на Запада за промиване на мозъци. Не съществуват караконджули и други създания от тия филми, пък камо ли магьосници

    Коментиран от #8

  • 7 Смееееееееееееех

    5 14 Отговор
    Ко па им направи едно филмче за магьосници ? Тия хептен изплискаха легена...
  • 8 Смеееееех

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "БСП за България и Радев":

    То щото в нашите народни приказки няма подобни неща. Дай да ги забраним и тях тогава, защото са западна пропаганда ? Нищо, че са писани когато Запада какъвто ви плаши вас руските подлоги тогава го е нямало.

    Коментиран от #23

  • 9 451 градуса по Фаренхайт

    3 14 Отговор
    Нищо по тъжно и жалко няма от това да забраняваш книги и филми. Преди около деветдесет години и Хитлер ( и Сталин ,разбира се) са правили същото. Така че - очакваме скоро публично изгаряне на книгите на Джоан Роулинг на Червеният площад. Представете си - огромен куп от книги ,а около тях маршируват тълпи от дечица с червени връзки и тениски с лика на Путин , в ръцете си държат факли и палят ли ,палят "вредната литература" ,а съвсем малки дечица хвърлят ли ,хвърлят все нови и нови книги в горящият куп. Идилия.

    Коментиран от #18, #20, #25

  • 10 Източна ромелия

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "само така":

    Що не . Големия "цивилизован запад" не забрани ли сумати произведения на руски автори. Каквото повикало, Такова се и обадило

    Коментиран от #12

  • 11 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    12 10 Отговор
    В терористичните и диктаторски държави е така.

    Коментиран от #22

  • 12 за няколко копейки повече

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Източна ромелия":

    Би ли бил така любезен да ни посочиш къде /на Запад/ и кои произведения от руски автори са забранени ? Предварително благодаря . ПП. Никъде /ама - никъде !/ в Интернет няма такава информация и ... или ти лъжеш долнопробно или ... имаш информация ,която е спестена на човечеството /с достъп до Интернет/.

    Коментиран от #26, #27

  • 13 Сандо

    12 7 Отговор
    Май болшинството не са прочели материала.Да им припомня: компанията, която държи правата,спира излъчване на нейни филми.Сега го прочетете отново и дано го разберете.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 но сигурно

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    са чели Потър и Властелина. не вярвам такива компетентни мнения, да са само на база заглавието. не е възможно. нали?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ганю

    2 0 Отговор
    Пари на боклуци,за боклуци и простотии не давам
    фимльм дурной как паравоз
    Бельи бим черное ухо гораздо лучше
  • 20 452° по Фаренхайт

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "451 градуса по Фаренхайт":

    А да прелъстиш "10 малки нечета" в "И тогава никой не остана" не е нито тъжно, нито жалко? Ако не е - КАКВО е?

    Коментиран от #21

  • 21 452° по Фаренхайт

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "452° по Фаренхайт":

    Какво пишеш - какво излиза ...
    Прекръстиш - прелъстиш.
    Негърчета - нечета...
  • 22 Магребски "френец"

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "СИБИРСКИ КИТАЕЦ":

    Аслъ...В НЕтерористичните и НЕдиктаторските (НЕтерористични и НЕдиктаторски обаче според стандартите на един възрастен "филантропин"😏) държави само биха преозаглавили филмите и "мъъъничко" прередактирали - инклузивно😏.
  • 23 Рееееев

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Смеееееех":

    Не, нашите народни приказки требе да ги забраним, щото са "хомо-" и "трансфобски" +"неинклузивни". Който стоплил - стоплил 😏...
  • 24 Видно е,

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Просто човек":

    че си прост(0) човек. Ките, откога спасиш и тука?
  • 25 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "451 градуса по Фаренхайт":

    Чакай малко ве, Смешко! Нали западът пръв тръгна да забранява произведения на руски композитори? Сега станахте много засегнати и загрижени за искуството, нещо.
  • 26 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "за няколко копейки повече":

    Статия от 20.06.2022 (сам си намери медията) - Украинският парламент прие забрана на рускоезична музика като част от редица законопроекти в защита на украинската култура и информационно пространство на страната от руско влияние. Законопроектът забранява рускоезичната музика по телевизията, радиото, в училищата, градския транспорт, хотели, ресторанти, кина и други обществени места, като увеличава квотата за украински изпълнения в медиите от 35 на 40 процента. Освен това се забраняват и турнетата на руски изпълнители.
  • 27 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "за няколко копейки повече":

    Статия от любимото ви зеле, от 30,06,2022: Украинският парламент прие закон срещу разпространението на руска литература и музика. Следващата стъпка вероятно ще е изхвърлянето на Толстой, Пушкин и Достоевски от учебните програми в училищата.

    Коментиран от #28

  • 28 От тук съм и не съм за малко

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Що да ходим до Украйна? Ето челен роден опит, даже статията е от fakti.bg: https://fakti.bg/kultura-art/660347-siela-spira-da-izdava-knigi-na-ruski-pisatel
    Копейките в повече и фаренхайтовите градуси дали ще пишат нещо по въпроса🤔😏?