Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 09:51 1 925 0

Почина балетна звезда на Парижката опера (ВИДЕО)

  • балет-
  • балетист-
  • звезда-
  • париж-
  • парижка опера-
  • микаел денар

Микаел Денар остава в историята на балета с изпълнението си в "Жар птица" по Стравински

Почина балетна звезда на Парижката опера (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Микаел Денар, бивш премиер-балетист на Парижката опера, който ще бъде запомнен с изпълнението си в "Жар птица" на Морис Бежар, почина на 78 години, съобщи АФП.

"Още един велик танцьор си отиде тази нощ, за да се присъедини към звездите", написа Хосе Мартинес, директор на балета към Парижката опера, визирайки починалия в края на януари друг изявен неин балетист - Атилио Лабис. "Скъпи Мика, Терпсихора (музата на танца) сигурно е щастлива, че си наблизо. Ще ни липсваш много", добави той в профила си в Инстаграм, пише БТА.

Микаел Денар е роден в Дрезден на 5 ноември 1944 г. Майка му е германка, а баща му французин. Той започва да се занимава с балет изключително късно, на 18-годишна възраст, като се обучава в Тарб (Югоизточна Франция), преди да бъде приет през 1963 г. в Балета на Капитолия в Тулуза, а след това и в този на Операта в Нанси.

През 1966 г. е одобрен на прослушване като извънреден член на балета на Парижката опера и започва стремителното му издигане, като за три години е повишен три пъти. През 1971 г. научава, че е назначен за звезда, докато танцува като гост на Американския балетен театър.

Година по-рано, когато все още е премиер-балетист, среща с хореографа Морис Бижар дава тласък на кариерата му. Покорен от този слънчев и грациозен танцьор, Бежар създава за него своята версия на "Жар птица" на Стравински - главна роля, която обикновено се танцува от балерини.

"Той беше принцът на Операта, танцьор, който озаряваше сцената. Когато излезе "Жар птица", го посрещнаха като рок звезда", спомня си за АФП Брижит Льофевр, бивш директор на балета на Парижката опера.

Танцувайки до съвършенство в романтичния репертоар, Микаел Денар формира знаменито партньорство със звезда на Гислен Тесмар, а също така танцува с най-големите балерини на своето време на многобройни международни турнета.

Той се сбогува със сцената през 1989 г. Завръща се в Парижката опера през 2000 г., за да преподава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА