Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 11:32 5 903 7

Продадоха картини на художничка, живяла в крайна бедност, за десетки хиляди долара (СНИМКИ)

  • мод луис-
  • художничка-
  • търг-
  • продажба-
  • картини

Мод Луис е страдала от ревматоиден артрит до края на живота си, но това не я спирало да рисува

В Канада на търг за 41 000 канадски долара били продадени две картини на канадската художничка наивистка Мод Луис, купени от нея на безценица през 1967 година, съобщи местната телевеизия CTV News.

Търгът се провел на 11 февруари в град Ню Хамбург, провинция Онтарио. „Бикове през зимата “ и „Кон тегли трупи” на Луис бяха продадени съответно за 20 000 и 21 000 долара. Първоначално художничката продала двете творби за 12 долара, пише БГНЕС.


Пускането им за продажба на търг след смъртта на собственика им решила неговата племенница Джули Льоблан.

Купувачът пожелал да остане анонимен, но Льоблан изразила надежда, че картините няма да бъдат "изхвърлени" и ще могат да се видят от желаещите. Приходите от продажбата жената ще използва за възстановяване на хотела от XVIII век, собственост на нейната леля.

Мод Луис е живяла по-голямата част от живота си в бедност. Тя е продавала картините си край пътищата на канадската провинция Нова Скотия и е рисувала до смъртта си през 1970 г., въпреки ревматоидния артрит, който я измъчвал. Художничката рядко взимала повече от пет долара за платната си.



Луис получи национално признание пет години преди смъртта си, когато националната радио-телевизионна компания CBC направи документален филм за нея. Разпознаваемото наивистимно-весело творчество на канадката по-късно получи международно признание. Те придобиха особена популярност след излизането през 2016 г. на документалния филм Моди, който разказва за нейния живот и работа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъжната истина

    18 0 Отговор
    Живей в мизерия а като се гътнеш някой друг ще спечели от теб. Историята се повтаря до безкрай
  • 2 Живот ли е било?

    12 0 Отговор
    Ами то и със реститутите е така. Навремето баби и дядовци са купували евтини парцели без стойност около столицата а сега тяхните калпави потомци ги продават за луди пари.
  • 3 Соваж бейби

    3 7 Отговор
    То пък едни картини ,нищо интересно.Едно време българските книгите с приказки бяха с подобни картини нищо интересно.За сметка на други например книгата “Френски приказки” все се чудих защо рисунките са по красиви да не говорим за история къде по интересна няма как да правиш сравнение с коня боб яде ли,питката как се търкаляла ,на нивата и толкова.Та закъсняла е женицата трябвало е да ги продаде на българско издание пасва с историите .

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Нормално е след написаното от вас господине, цял живот да се чудите. Може да се наричате дори ,, Чудещият се" .

    Коментиран от #5

  • 5 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Тогава бях малка,вече не съм дете и съм наясно!Нямали са творческа идея просто са преписвали от другия като бг.поп фолка и Пайнер мюзик един тертип .Не случайно няма нито един/а наш писател или книга в светона класика.Явно не съм само аз на това мнение ,нищо че обичам много да чета и до днес .
  • 6 Рефлукс

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Всеки уважаващ себе сиПродажник като тебе разсъждава по тоя начин. Сега е модерно да си отПродажниците. Пък ако се напънеш още малко и сиСмениш и пола щастието ти ще бъде пълно...
  • 7 Иван С

    2 0 Отговор
    Страхотен филм имаше за нея с Итън Хоук и Сали Хокинс- Maudie 2016