1 Март, 2023 09:04 1 717 14

Валери Йорданов ще напусне Народния театър в знак на протест

  • валери йорданов-
  • народен театър-
  • александър морфов

"В казарма изкуство не се прави и тази казарма е несъстоятелна и невъзможна", заяви актьорът

"Странно ми е, че този сталинизъм може да съществува и днес".

Това каза пред БНР актьорът Валери Йорданов, който оглави протеста на несъгласните с "настаняването на политиката в културната институция".

Той обяви, че в знак на протест ще напусне Театъра, защото "в казарма изкуство не се прави и тази казарма е несъстоятелна и невъзможна":

"Обръщам се към всички политици, от които това зависи. Всички, които викаха "Мутри, вън", които казваха, че ще оправят нещата и ще се борят срещу цялата гнилоч, а никой не взема отношение. Призовавам ги, оправете нещата!".

Актьорът подчерта, че е разбрал за уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър по сълзите в очите на колегите му, които също се притесняват за работните си места.

По думите на Валери Йорданов директорът Васил Василев се е опитал да подведе министъра на културата да съкрати длъжността главен режисьор:

"За щастие министърът усети, разбра и отказа да съкрати тази длъжност. Сега Василев е уволнил Александър Морфов".

Няма да се откажа, заяви актьорът и уточни, че ще продължи с "партизанска война".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комунистче

    22 3 Отговор
    след 34 години преход, се оказа че прехода изобщо не е започвал, другарки и другари
  • 2 Псевдоним

    17 19 Отговор
    Голям рев реват за един уволнен инфантил.

    Коментиран от #4

  • 3 Продължаваме Промяната

    6 13 Отговор
    Махай се бе, некадърник. Това Москов бе подлога на ГЕРБ
  • 4 ма не е само един бе

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    тия откачиха ли от това служебно "правителство"..уволняват наред - директор на елби, директор на общинска болница във Велинград - и двамата млади успешни хора, назначени след конкурси, управляващи успешно там където са с видими резултати, сега и Александър Морфов....какво става бе!? побесняха , тия са по-злобни и агресивни и от оня от банкя, надминаха го, а дори не са избирани да беснеят, пардон управляват......
  • 5 автор

    11 11 Отговор
    Валерчо беше направил едно ПТП но май не понесе никакво наказание,а шеф Токев си попиля колата и влезе в затвора ти май си нагаждач
  • 6 Ха Ха

    5 5 Отговор
    Да изпусне държавната лапаница? - Много се съмнявам
  • 7 Лъжата

    7 10 Отговор
    Валери Йорданов се прави на герой, но в публичните си изяви по тв екраните вече излъга много пъти, поради което не му вярвам и не разбирам за какво се бори.Защо Ал.Морфов се крие от публични прояви и като е толкова смел и достоен защо сам не се изкаже, а да чака Йорданов да говори от негово име.Същият този Йорданов,който преди 4 м.се появи в 120 мин. по бтв изпратен от директора Василев да го замести по здравословни причини, когато многостранно хвалеше директора за всичко,което е направил в театъра за толкова кратко време. Сега е пръв борец срещу него и разпространява публично лъжи,които всички знаят,че са лъжи,за да дискредитира Василев. Даже тази сутрин си разреши да излъже,че Василев не давал документи за финансовата ревизия, а министър Найденов вчера сутринта каза,че финансовата ревизия в театъра е приключила и няма нарушения. Такива борци има много в България, но в театъра не трябва да се допускат.
  • 8 Подробност

    4 6 Отговор
    Тоя е истински комунист.който не е с него е враг.
  • 9 !!!

    3 9 Отговор
    Нормално. Приятелите по чашка се подкрепят. Снощи са се наквасили здраво и този на снимката казал на Москов заваляйки - "Аз теб мнооого те уважавам, утре и аз напускам, ше видиш"!

    Коментиран от #11

  • 10 Перо

    2 6 Отговор
    От къде на къде някакъв селтик, джендър-режисьор ще се прави на министър и демонстрира хулигански прояви и поврежда държавно имущество? Ако има някакви искания или въпроси, има си ръководство на театъра и синдикати, да се обръща към тях! Ще провежда политика в театъра, който е деполитизиран! Добре е и законно, че е уволнен дисциплинарно! Трябва да плати и нанесените щети!

    Коментиран от #12

  • 11 Перо

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "!!!":

    Съмнявам се, че ще напусне държавната лапачка, като знае, че вече е прочетен вестник и политически нагаждач в културата! Кой ще го вземе?
  • 12 Перковица

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Така де. Хайде сега приложи въпроса си към "оня с чука" нанесъл щета на един паметник, който е държавно имущество. Това не е ли хулиганска проява ?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пенсионер

    1 0 Отговор
    голям пряз ще го преместя в другия крачол