Last news in Fakti

9 Септември, 2013 18:00 2 249 0

Зъл принц и легендарни поетеси оживяват в Народния

  • народния театър-
  • премиера-
  • спектакъл

Георги Тенев, Юрий Дачев, Ивайло Христов и др. ще поставят през новия сезон на първата ни сцена

Зъл принц и легендарни поетеси оживяват в Народния - 1
"Обир" от Джо Ортън ще има първа премиера за сезона - на 18 септември.

След участия на фестивалите „Аполония“ в Созопол и „Сцена на кръстопът“ в Пловдив Народният театър „Иван Вазов“ ще представи на 18 септември на сцена „Сълза и смях” първата за сезона премиера - „Обир” от Джо Ортън, с режисьор Михаил Петров, сценография и костюми Елена Иванова и с участието на Георги Мамалев, Михаил Петров, Ева Тепавичарова, Виктор Танев и Христо Терзиев. 

Първата появата на пиесата на Джо Ортън през 1966 г. на лондонска сцена предизвиква буря и донася на драматурга слава, пари, скандали и много награди. Смехът в ,,Обир” е елегантен, жесток, шокиращ,  неизтощим в своята безпардонност.

Ето какво казва режисьорът Михаил Петров по този повод: „Не познавам друг драматургичен текст, който може да бъде определен жанрово толкова разностранно и нито едно от тези определения да не е в повече. Замислена като „комедия на обноските”, „Обир” на Джо Ортън е и великолепен социално - политически трагикомичен фарс с криминално - сантиментални оттенъци, написан по блестящ начин, с изключително чувство за хумор, с невероятни дълбочини и прозрения, на които можеш да се заливаш от смях и да пролееш толкова много сълзи... А нашият спектакъл представя една абсурдна, смешно - тъжна действителност. Опасна приказка за моралната разруха, поднесена с невероятно чувство за хумор.”

В края на миналия сезон спектакълът имаше няколко предпремиерни представления, които преминаха с много голям успех.

Още в края на миналия сезон на Сцена на ІV етаж започнаха репетициите на „Злият принц” с автор и режисьор Георги Тенев, художник Никола Тороманов и с участието на Христо Петков, Владимир Пенев, София Бобчева, Явор Бахаров, Христо Терзиев, Цветан Алексиев.

Георги Тенев за спектакъла: “Искам да предложа на зрителя съвременен трилър. Да постигна интрига и напрежение. Зад психологическите връзки и мотиви в пиесата има силно морално измерение. Спектакъл “ноар”, който говори не само за криминални престъпления, но и за престъплението като грях. Ще се опитам заедно със зрителите да участваме в коментар за прегрешението и изкуплението, които извикват нещо отвъд земния закон.”

В края на септември започват репетиции на пиесата на актрисата Таня Шахова „Две”, режисьор Юрий Дачев. Пиесата е за грандамите на българската литература - Елисавета Багряна и Дора Габе. В ролите ще се превъплътят звездите на театъра Мария Каварджикова и Бойка Велкова.

Таня Шахова за пиесата: „Двете най-легендарни български поетеси се оказват в принудително съжителство в Дома на писателите в Хисар.  Дали Дора Габе може да прости на Елисавета Багряна? Дали Багряна ще признае таланта на Дора? Колко мъже ги разделят? За кого никога няма да се разберат? Кой ще отсъди коя е по-красива, коя е по-талантлива, коя е по-обичана, коя е способна на повече любов? Вярно ли е, че „Две хубави очи” на Яворов е посветено на Дора? Дали наистина Багряна е виновна за смъртта на Вапцаров? В какви отношения е била с бащата на Дилма Русев? Вярно ли е, че и в двете поетеси е бил влюбен нобеловият лауреат Витезслав Незвал? Може ли само с думи да промениш съдбата си? И дали двете невероятни жени ще се съгласят да отговорят на тези въпроси? “

Премиерите и на двата спектакъла ще бъда през ноември.

В края на септември на Голямата сцена започват репетиции за “Херкулес и Авгиевите обори” от Фридрих Дюренмат с режисьор Ивайло Христов, художник Никола Тороманов, композитор Кирил Дончев.


На Камерната сцена Деси Шпатова ще поставя „Всичко ни е наред” от  Дорота Масловска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА