Last news in Fakti

18 Март, 2023 13:31 1 693 3

Почина хърватската писателка с български корени Дубравка Угрешич

  • дубравка угрешич-
  • почина-
  • хърватия-
  • писателка-
  • български корени

Майката на Дубравка Угрешич е бургазлийка, заживяла в Хърватия

Хърватската писателка Дубравка Угрешич е починала вчера на 74-годишна възраст в Амстердам, съобщи хърватският информационен сайт Индекс.

Дубравка Угрешич е родена в Кутина, Хърватия, през 1949 г. Баща ѝ е хърватин, а майка ѝ е българка, родена в Бургас.

Завършва Загребския университет, специализира в Московския университет.

До войната в Хърватия в началото на 90-те години Дубравка Угрешич работи в Института по теория на литературата в Загреб, а нейните основни научни интереси са свързани с руската литература на ХХ век, на която същевременно е и преводач.

През 99-те години тя напуска Хърватия. Няколко години прекарва в Германия и САЩ, а от 2001 г. живее и работи в Амстердам.

Най-известните ѝ книги са "Щефица Цвек в челюстите на живота", по който е сниман филм, и "Форсиране на романа на реката", за който през 1988 г. получава наградата на списание НИН.

През 90-те години пише есета, в които се занимава с въпроси на идентичност и националност в социалната, историческа, политическа и културна рамка, създадена от разпадането на Югославия и падането на Берлинската стена. С тях Угрешич се утвърждава като една от най-видните хърватски писателки и есеисти. Творчеството ѝ се отличава с рядка комбинация от ирония, полемика и състрадание, се казва в съобщение за медиите от Загребския мултимедиен институт.

Тя е автор и на книгите "Поза за проза", "Животът е приказка", "Американски фантаст", "Култура на лъжата", "Музей на безусловното предаване", "Четенето забранено", "Министерство на болката", "Баба Яга снесе яйце", "Лисицата", преведени на над 20 езика, пише БТА.

Автор е и на няколко филмови сценария - "В челюстите на живота", "Това не е моят живот, това е само временно", "За щастие са нужни трима", "Как да оцелееш до първи".

След като напуска Хърватия, тя преподава в няколко американски и европейски университета, включително Харвард, Колумбийския и Свободния университет в Берлин. Носител е на важни литературни награди, сред които наградата на списание НИН и международната награда за литература Neustadt.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Читател

    4 1 Отговор
    Майката на писателката е от Варна.Самата тя го пише в книгата си ,,Баба Яга снесла яйце".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.