Last news in Fakti

19 Март, 2023 06:50 3 863 16

Албена Колева: Има натиск и страх в Народния театър

  • албена колева-
  • народен театър-
  • скандали-
  • натиск-
  • страх-
  • актьори-
  • александър морфов

Някой самоволно уволнява и нарежда, което не би трябвало да се случва в едно нормално общество, заяви актрисата

Албена Колева: Има натиск и страх в Народния театър - 1
Снимка: Евронюз България

„Този скандал с Народния театър всъщност роди това „Движение за култура“, което за нас е полезно. Надявам се да стигнем до успех. Доста задачи сме си поставили. То няма да приключи с разрешаването на конфликта в Народния театър. То поставя много важни въпроси за културата, които в миналите години не се извършиха и заради които се стигна до върха на айсберга и скандала в Народния театър.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ актрисата Албена Колева, която е и съосновател на „Движение за култура“ и дъщеря на актьора Тодор Колев.

Не мисля, че само ние с Валери Йорданов подкрепяме г-н Морфов, мисля, че има и други хора в трупата. Има натиск, има страх. Всеки се страхува за себе си, кариерата, децата си. Те ни преследват през всичките тези години. Те ни преследваха и през т.нар. социализъм. Ние сме единствената държава, която не направи лустрация. Това са последствията.
„Преминахме уж една мирна революция. Няма мирна революция. Нищо мирно няма в нея. Това е перманентна война с нашия народ. Като не направихме лустрация и не направихме съответното законодателство, което да защити правата ни се стига до това“, добави Колева.

Според актрисата някой самоволно уволнява и нарежда, което не би трябвало да се случва в едно нормално общество.

„Аз не съм чувала някой театър да иска да уволни най-добрия си режисьор. Това води до това усещане за несправедливост в нашия живот, с което живеем колко години вече... Айде преди 10 ноември знаехме откъде идва тази несправедливост, но сега... За 33 години да не можем да направим една истинска промяна в нашия живот? Виждаме къде отидоха другаде. Виждаме Румъния. Ние все сме нереформирани, все живеем в мизерия. В същото време едни хора карат скъпи коли, какво се случи?“, допълни Колева.

Директорът трябва на първо място да цени таланта и да обича театъра. И на второ място да бъде личност. Защото имахме интервю в което се казва, че личностите нямат значение. Не, те имат значение. Народният театър задължително заслужава такъв директор.
„Павел Васев например уважаваше талантливите хора. Всеки със своята странност. Трябва да си кажем, че артистите си имат своите странности. Но г-н Васев все се опитваше да толерира таланта и да потушава сблъсъка“, каза Колева.

По нейните думи в самото начало Василев се държал по коренно различен начин.

„Не се знае какво става след изборите. Това е по-страшното. Нещата, които поставя „Движение за култура“ биха могли да се разрешат само от редовно правителство и парламент. Един от важните моменти който поставяме е, че искаме да има Закон за театъра или Закон за сценичните изкуства“, подчерта актрисата.

„Очакванията ни са политиците да спрат да говорят високопарни думи, всеки е зад културата, но колко пъти са влезли в театъра и са си дали сметка за това, че Народният театър се разрушава и отвън, и отвътре“, коментира още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    32 26 Отговор
    На който не му харесва, напуска,прави си частно театро без субсидии и готово.
    Оревахте орталъка.

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Страх лозе пази

    12 6 Отговор
    ама за театрите немам инфо..
  • 3 ХАХАХА

    32 5 Отговор
    Като се сетя след 10 11 89 година какъв вой беше срещу държавата ,че не оценява достойно "талантите ", как сега видиш ли ще потекат едни реки от пари и как разни меценат ще си счупят краката да ги спонсорират срещу намаление на данъците . Е след като "изтрезняха"от опиянението
    всички се обединиха, че от държавната трапеза по хубаво няма ,като не можеш да създадеш свой артистичен бизнес.
  • 4 ИВАН

    25 16 Отговор
    За каква лустрация говори тази жена, Путин ли е виновен пак ?

    Коментиран от #5

  • 5 Град Симитли

    23 17 Отговор

    До коментар #4 от "ИВАН":

    И тя не знае.
    Щото баща и бил агент на ДС
  • 6 Демократ

    27 12 Отговор
    Защо когато Мариус Донкин като директор на Народния театър изгони Морфов не само от театъра ,ами и от България и той замина точно за Москва за цели 8 години същите тези могъщи артисти, двама на брой, не се сетиха за него и си мълчаха? Нали това е най-великия български режисьор,или тогава бяха забравили? Мариус Донкин срина театъра,забрани пиесите на Морфов,а тези велики борци за правда си мълчаха ?Името на Народния театър не се чуваше изобщо, а тези великани на българската култура пак си мълчаха? Когато Герб се подиграваха с българската култура пак си мълчаха? Много зловонна е цялата дъндания. Уж "Движение за българската култура", пък то се оказва срещу Василев.Колева нали беше в комисията на конкурса,който той спечели и гласува за него, ама се била объркала. Василев върна Морфов първо в Плевенския театър, после в Народния, върна всичките му постановки, взимаше огромните заплати, които Василев му плащаше, за които си мълчи,ама говори за заплатите на колегите си, той не е ли сред подкупените от Василев? Нямат ли малко срам тези хора, а обиждат всичките си колеги,които най-после получават достойни заплати, а и не сме чули тези борци да са се отказали от тези подкупи.Този скандал доказва ширещата се пошлост и бездуховност в държавата. Найден Тодоров отказва да участва в сценария и борците за култура подхванаха и него, талантливият свестен творец.Тези борци се оказва,че май не търпят истинските таланти. Морфов не е модел за чест и достойнство, още повече за
  • 7 Истината

    18 18 Отговор
    Истината май е не движение за култура, а движение анти Василев,защото направи Народния театър част от Европейските театри,покани анти-путински творци и империалистическия Малкович. Най-великият български режисьор май е путинист, горд че Путин е посетил неговата постановка в Москва за честването на 1 година от бруталната агресия в Украйна. Валери Йорданов точно тогава каза ,че било хубаво,че Путин чете Достоевски и отива да гледа пиеса на Морфов. Защо достойният и морален Морфов не свали постановката си,както направиха всички достойни хора на изкуството в Москва в знак на протест срещу Путин? Защо Морфов е дал апартамента си в Бургас на руснаци-путинисти,какво точно правят те сега в България и защо нито един журналист 5 месеца не разрови лицето Морфов, а не спряха да сипят огън и жупел срещу Василев и сега нападнаха и талантливия и честен Найден Тодоров,защото отказва да уволни Морфов, който е избран законно и не е нарушил закона.Гешевите финансови бухалки не откриха нарушения. Изключително грозна атака, която използва българската култура като томахавка.
  • 8 Леля Гошо

    21 3 Отговор
    Реват срещу соца, но точно тогава бездарниците бвха галеници на режима. Заплати, апартаменти, премии, лятото командировъчни по три месеца на Созопол.
  • 9 123

    18 13 Отговор
    Тази кой я знае като актриса!? Знаят я като "дъщерята". Бездарна. Лежи на лаврите на баща си.
  • 10 Тая кукувица

    11 11 Отговор
    От кога и тя се взе за актриса?! Мекотело и отвратително същество! Срам за гилдията! Плужак!
  • 11 Защо да напуска

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Народния театър "Иван Вазов" е национална институция. Като национална институция се предполага в него да работят най- талантливите. Пари от нашите данъци отиват за неговата издръжка.
  • 12 А защо

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    По добре не напуснат всички политически калинки, колорадски бръмбари и срамни въшки и те да си направят частен театър. Да се организира просто Васко, той е такъв меринджей, ще кани в частния си театър и малкович и жалкович и всякакви олигофрени от типа на ириней лоренци, билет по 400 лв, ми той направо ще стане милионер. А като си вземе и ПР ката ще им гледат номера на фланелката в световен мащаб. Обаче всички знаем че тези креатури могат да съществуват само на държавната хранилка. На частно ще се окаже, че няма кой да плаща сметките.
  • 13 Бубка

    10 4 Отговор
    Бъдете непримирими към политическите слугинажи артисти, директори, шефа ви на гилдията, който е като вечната Амбър и който се гордее с политическите си пристрастия. Христо Мутафчиев освен да използва за лична облага организацията друго нищо не е направил и да величае бат Бойко и герб и е вечният председател като Т. Живков...и какви са тези артисти- депутати...най- добрите артисти между депутатите и най- добрите депутати между артистите, такива вън от театрите...бъдете непримирими и не се унижавайте пред политици и депутати, които освен че да неграмотници, но да добри крадци и лъжци...
  • 14 Буда

    4 3 Отговор
    М.Донкин също беше кадър на ДПС и той срина народният театър и всичко търпяха....
  • 15 Стършел

    5 3 Отговор
    Където дпс се е опряло, се отрова никне!
  • 16 Дебелия плъх

    3 5 Отговор
    Това ТТТТТУуууууловвище си мисли че е нещо
    Бащата беше талант но от това туловище чеп за зеле не става не от всяко дърво свирка става !
    Една шепа трезвеници от дружинката искат да променят законите които важат за всички еднакво !
    Всеки друг биха го изхвърлили за тези пиянски изпълнения обаче за Сашо не може !!!