Last news in Fakti

19 Март, 2023 10:54 1 320 11

Министърът на културата: Протестът на Морфов излезе извън границите на това, което министерството може да направи

  • министър на културата-
  • протест-
  • александър морфов-
  • граници-
  • министерство

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не се промени начинът на финансиране в културата и не се коригират законовите промени от 2019 г., предупреди Найден Тодоров

Министърът на културата: Протестът на Морфов излезе извън границите на това, което министерството може да направи - 1
Снимка: БНТ

Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на културата Найден Тодоров.

По думите му артистичният протест на Александър Морфов е излязъл извън границите на това, което министерството може да направи. Все пак уточни, че в министерството е открил папка, в която са събирани документи за директора Васил Василев.

"Материали от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични. Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов".

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не се промени начинът на финансиране в културата и не се коригират законовите промени от 2019 г., предупреди министърът.

По думите му тогава са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на ковид кризата.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно - т.нар. финансиране на бройка, обясни Тодоров.

"Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса - ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва".

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

"Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    10 9 Отговор
    Александър Морков е нашето национално съкровище!🥳🤩🖕

    Коментиран от #7

  • 2 Учен - Антрополог

    6 3 Отговор
    Светът се е създал не от "култура",а от дейното участие на .... !
  • 3 Българка

    15 8 Отговор
    Културният министър на два пъти се позовава в отговорите на думите наа Морфов и го цитира. Независимо, че явно политиката на пернатият радев кабинет за подкрепа на задкулисието ГЕРБ- ДПС ,техните ортаци и кадри, то Найден Тодоров индиректно като човек показа кого подкрепя. Каза и какво подкрепя, а то е , че в културни институции няма място за политика.
    ОСТАВКА НА МЕКЕРЕТО НА ЗАДКУЛИСИЕТО ВАСИЛЕВ! НАРОДНИЯТ НИ ТЕАТЪР НЕ МОЖЕ ДА Е ПОДВЛАСТЕН НА САРАИТЕ И МАФИЯТА!

    Коментиран от #4

  • 4 Раданч Татлъту

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Тека е,театърът требе го оглави народният артист Ицко Бойкикев!🦧🦍🦧👍

    Коментиран от #6

  • 5 Демократ

    6 7 Отговор
    Тормозът на медиите над Найден Тодоров за казуса Народен театър няма да спре и няма да го оставят да се погрижи за цялата българска култура,за което той пледира .Задачата, спусната на " независимите медии" за уволнение на Василев вече 5 месеца не слиза от медийното пространство. Пошлостта и простащината командват българската култура. Казано е на кучето да хапе и то не пуска. Изключително жалка и долнопробна схема. Много хубаво каза Найден Тодоров- за първи път е нападнат директор,който е направил по-достойно заплащането на артисти. Каза и друго нелицеприятно за сценаристите и изпълнителите на този грозен фарс - няма нарушения Василев и не мога да го уволня и каза още " Движение за култура" повдига важни за българската култура въпроси,които тегнат от много години и въобще не спомена Морфов и Народен театър. Отвратително е нападението над работещите в правилна посока.
  • 6 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    И неговите 20ина съратници в последния парламент.Такава театрална трупа нямаща аналог в държавата.
  • 7 Не съм съгласен

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Просто Васко е съкровищенце нема да го барате, ей. Потпис: силните на деня
  • 8 Иван

    8 1 Отговор
    Трябва да се направи реформа да се спрат нагласените конкурси,която партия дойде си слага свои директори.Театрите са зависими и от кмета на града,кмета има глас при избиране на директори защото финансира театъра .С една дума театрите са политически зависими.Има много театри от години са на загуба,много неработещи артисти и получават пари от държавата.Никъде по света го няма това.
  • 9 Тома

    6 1 Отговор
    На този много му личи по физиономия че е подставено лице да слушка и да изпълнява

    Коментиран от #11

  • 10 6637

    5 1 Отговор
    Видях че сегашната директор театрални дейности пак се е подредила за конкурса на същия пост.Тя просто трябва да бъде уволнена,а не допусната до конкурс.Всички нагласени конкурси минаваха през нея.
  • 11 Да се чуди

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    човек - действащ диригент с ангажименти по света - зарязва всичко и "спасява" културата. Преди него все такива се упражняваха и ето го резултата. Недофинансирана била...Това министерство след Георги Йорданов все недофинансирано и недоправено си остана.