Last news in Fakti

16 Септември, 2013 11:03 860 0

Роман за един виртуозен женкар

  • колибри-
  • книга-
  • кони палмен-
  • искрено ваш

Нова книга на най-голямата съвременна холандска писателка

От днес на книжния пазар е романът „Искрено ваш“ – ново предизвикателство от авторката на най-фрапантния литературен дебют на Холандия – Кони Палмен.

„Искрено ваш“ (превод: Мария Нешкова-Равен, стр. 288, цена 14 лв.) ни запознава с един виртуозен женкар. В свободомислещия Амстердам от осемдесетте и деветдесетте години на миналия век живее един невероятен мъж, закоравял прелъстител, невъзможен, непоносим, чаровен, трогателен, вълнуващ. Преди внезапно да изчезне. Четири жени – проститутката Лили, монахинята Моника, актрисата Юдит и психоаналитичката Сар де Врис, разказват една след друга за връзката си с журналиста Саломон Шварц и заедно с това разнищват темите за вината, за свободната любов, за отношенията с родителите, за вярата в Бог – територия, на която Кони Палмен се чувства в свои води и която виртуозно изследва. Макар Саломон Шварц да има прототип в лицето на внезапно починалия приятел на писателката (на когото тя посвещава творбата си), „Искрено ваш“ е роман в най-завладяващия смисъл на думата, в който на фона на няколко любовни истории се разгръща психологическият образ на едно цяло поколение жени.

След сензационния успех на „Законите“, който беше отличен с престижната „Дъблинска литературна награда IMPAC“, а през 1992 г. се сдоби и с голямото отличие „Европейски роман на годината“, Кони Палмен продължи да изкушава публиката с изящен, рефлективен стил, психологическа острота и умение да втъкава автобиографични мотиви в оригинални фикционални сюжети. Само за три години след появата си „Законите“ претърпява в Холандия 24 издания, което е невиждана рядкост за дебют. Преведен е на повечето европейски езици, както впрочем и следващите й романи, превърнали се също в бестселъри.

Според мнозина литературни наблюдатели и критици „Искрено ваш“ е несъмненият шедьовър на найното творчество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА