26 Март, 2023 14:03 612 2

Френски визуален спектакъл гостува в Народния театър (ВИДЕО)

  • визуално шоу-
  • визуален спектакъл-
  • народен театър иван вазов-
  • орелиен бори-
  • спомням си че небесата са далеч и земята също

Уникалният визуален спекаткъл ще гостува на 5 и 6 април

Спектакъл, роден преди 25 години от въображението на световноизвестния сръбски режисьор Младен Материч и „прероден“ днес от неговия последовател – прочутия френски артист Орелиен Бори, ще гостува на 5 и 6 април на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“. „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ има история не по-малко любопитна от онова, което се случва на сцената в този провокативен и предизвикващ всички сетива на зрителя визуално-поетичен спектакъл.

Орелиен Бори и Младен Материч – днес две от водещите имена в сценичните изкуства в Европа, се срещат за пръв път в далечната 1994 г., когато 22-годишният тогава Бори попада в театър „Гарон“ в Тулуза и гледа спектакъла на сръбския режисьор Младен Материч „Небесата са далеч и Земята също“. Тази сценична среща изиграва ключова роля в творческия му път и го насърчава да развие своя отличителен авторски почерк, съчетаващ с лекота в общ сценичен ритъм театър, танц, цирк и визуални изкуства.

25 години по-късно Орелиен Бори тръгва по следите на своите спомени за спектакъла, повлиял така силно цялото му творчество, редом с които преоткрива и разбиранията си за театър. „Театърът има своите ограничения. Най-същественото от тях е пространството, с което ни се налага да се справяме с всяка нова продукция, сцената, на която ние трябва да „пишем“ върху следите на спектаклите преди нас“, споделя Бори и кани самия Младен Материч, за да извървят заедно този път.

„За мен „Небесата“ беше форма на задаване на въпроси на сцената, вероятно не много приемливи, но пък нормални, когато се намираш в средата на живота (между раждането и смъртта; младостта и старостта; разцвета на силите и умората), измежду това, на което сме се надявали и онова, което реално сме получи и вече започва да изглежда като свършен факт…“, спомня си Материч.

Българската публика вече познава работата на Орелиен Бори и създадената от него „Компания 111“. През 2008 г. спектакълът „Плюс-минус безкрайност“ гостува у нас за второто издание на фестивала Sofia Dance Week. През 2009 г., отново в програмата на Sofia Dance Week, Бори представя своя спектакъл „Ерекция“, който създава заедно с хореографа Пиер Ригал.

След представлението на 5 април всички зрители в залата са поканени да останат за разговор с екипа, модериран от д-р Мира Тодорова, главен драматург на Народния театър. Провеждането на такива срещи след всички български и международни премиери, юбилейни постановки и други поводи в програмата става редовна практика на Народния театър като част от дългосрочните усилия за разширяване на театралното поле и свързване по нови начини на всички участници в него, уточняват от екипа.

„Компания 111“ на Орелиен Бори се финансира по споразумение с Регионалната дирекция по културните въпроси на Окситания/Френското министерство на културата, Регион Окситания/Пиренеи – Средиземноморие и Градския съвет на Тулуза. Подкрепена е от Съвета на департамента Горна Гарона и Френски институт.

Гостуването на спектакъла в България се осъществява като партньорска инициатива на Народен театър „Иван Вазов“ и Френския институт в България. Турнето се организира с подкрепата на Френския институт в Париж – IF Export, Френския институт в България и Театроскоп.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да не вземат

    2 2 Отговор
    и нашия Театър да подпалят,сега франсетата горят наред,като в 1812?
  • 2 Митко любопитко

    3 0 Отговор
    А триполови ще има ли ??? 🤣🤣🤣👍