Last news in Fakti

17 Септември, 2013 12:28 2 579 0

Отличие "Златен Век" за Меглена Караламбова

  • меглена караламбова-
  • "златен век"-
  • награда-
  • петър стоянович

Министър Стоянович връчи приза на примата на

На официална церемония в зала „Колегиум” на Министерството на културата министър Петър Стоянович връчи престижната награда „Златен век” – звезда, на именитата българска актриса Меглена Караламбова.

Меглена Караламбова бе удостоена с най-високото отличие на Министерството и с почетна грамота за големия й принос в развитието на българската култура.

На церемонията по награждаването присъстваха зам.-министърът на културата Васил Василев и директорът на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в МК Красимира Филипова. Тя поздрави актрисата и припомни част от нейните най-успешни роли, изпратили силни послания към българската аудитория, сред които Офелия и Гертруда от „Хамлет”, Милкана от „Майстори” на Рачо Стоянов, Джудит от „Ученик на дявола” от Бърнард Шоу, Оливия от „12-а нощ”, Ева от “Г-н Пунтила и неговият слуга Мати” от Брехт, „А” от „Три високи жени” на Едуард Олби, за която през 1996 г. получи наградата на САБ за най-добра женска роля и др.

„Връчвам Ви наградата с много любов и нежност!” – с тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович поднесе отличието „Златен век” на голямата наша актриса.

Меглена Караламбова благодари за високото отличие и сподели, че това е изключително голяма чест за нея. „Да си призная, наградата е малко неочаквана за мен. Аз, общо взето, не съм от много награждаваните актриси, така че още веднъж ви благодаря!”, каза развълнуваната актриса при получаването на „Златния век”.

МЕГЛЕНА КАРАЛАМБОВА е родена е на 20 юни 1943 година в Пловдив. Завършва гимназия с изучаване на английски език през 1963 г. В периода 1963-1967 учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов заедно със Стефан Мавродиев, Илия Добрев, Стефан Данаилов, Милен Пенев. От 1967 до 1969 г. играе на сцената на Варненския драматичен театър. Дебютът й е в ролята на Елисън от „Обърни се с гняв назад” от Дж. Озбърн. От 1969 г. е актриса в Театър „Българска армия”,където изиграва десетки роли в български и чужди съвременни и класически пиеси. Гостувала е на сцената на Народния театър “Иван Вазов”, Пловдивския драматичен театър и в Театър “199”.

В края на театрален сезон 2002/2003 чества 60-ата си годишнина в авторския спектакъл на Камен Донев “Финале гранде”. От миналата година моноспектакълът „Кики ван Бетовен“ с нейно участие жъне аплодисменти на сцената на Театър „199“.
 

Има много участия в киното, телевизията и радиото. Помнят се филмите й “Осмият”, “Татул”, “Глутницата”, “Онова нещо”, “Бяла магия”; играе и във френския филм “Изток - Запад” на Режис Варние с участието на Катрин Деньов, номиниран за „Оскар". Снимала се е и във филма на Питър Уиър "Пътят назад" с Ед Харис и Колин Фарел.
 

Записала много пиеси и стихове за радио “София”, както и десетки приказки за деца на грамофонни плочи и аудио касети, участва и в дублаж на филми за телевизията. Превела е пиеси от английски език, които са се играли на сцената на Народния театър ”Иван Вазов”, Театър “199” и театър “Българска армия”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА