Last news in Fakti

13 Април, 2023 10:58 919 0

Почина крими авторката Ан Пери, вдъхновила "Небесни създания"

  • ан пери-
  • небесни създания-
  • питър джаксън-
  • криминална поредица-
  • криминални романи-
  • почина-
  • убийство

Личната криминална история на Ан Пери вдъхновява Питър Джаксън да създаде "Небесни създания" през 90-те

Почина крими авторката Ан Пери, вдъхновила "Небесни създания" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската авторка на криминални романи Ан Пери почина на 84 години в Лос Анджелис, съобщи АФП.

Ан Пери е известна не само с полицейските си творби, но и с убийството на майката на най-добрата си приятелка, когато е на 15 години, припомня БТА.

Личната история на Ан Пери вдъхновява филма "Небесни създания" на режисьора Питър Джаксън с участието на Кейт Уинслет от 1994 г.

Ан Пери, която е продала повече от 25 милиона книги по света, успява да запази тайната си в продължение на десетилетия. Тя извършва престъплението през 1954 г. Тогава се казва Джулиет Хулм и живее с родителите си в Нова Зеландия. Те искат да се преместят във Великобритания. Майката на приятелката ѝ отказва да пусне дъщеря си с тях. Двете момичета я убиват по особено жесток начин - с двайсетина удара с тухла. Прекарват пет години в затвор.

Когато излиза от затвора, Джулиет сменя името си, става стюардеса, приема мормонството и се установява да живее в Шотландия. Първия си роман публикува през 1979 г. Следват серии романи за Томас Пит и Уилям Монк.

Историята ѝ е разкрита от пресата през 90-те години на миналия век.

От няколко години писателката живее в Лос Анджелис. Починала е в понеделник, съобщи френското ѝ издателство "10/18" на АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА