Last news in Fakti

27 Април, 2023 10:00 1 095 5

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • цигтулка-
  • темпераментната цигуларка-
  • соянг юн -
  • саша гьотцел

На 30 април Софийската филхармония посреща талантливата и темпераментна цигуларка Соянг Юн, която ще представи Концерт за цигулка и оркестър от Брамс под палката на харизматичния Саша Гьотцел.

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април - 1
Софийската филхармония

На 30 април Софийската филхармония посреща талантливата и темпераментна цигуларка Соянг Юн, която ще представи Концерт за цигулка и оркестър от Брамс под палката на харизматичния Саша Гьотцел.

Маестрото включва в програмата Бранденбургски концерт №3 от Йохан Себастиан Бах и Третата симфония на Франц Шуберт.

Престижното издание „The Strad“ не пести суперлативите за младата южнокорейска цигуларка, наричайки я „Изключително талантлива, със страхотен темперамент и искрящ талант“ Соянг Юн вече има утвърдено име в света на класическата музика. Списание „Gramophone“ определя изпълненията ѝ като „прецизни и изключително дисциплинирани“, а критиците на „The Guardian“ заявяват, че „нейното техническо съвършенство винаги е поставено в услуга на музиката“.


Носителка на награди от големи конкурси, сред които „Йехуди Менухин“ (I награда), „Хенрик Виенявски“ (I награда) и сребърен медал от цигулковия конкурс в Индианаполис, Соянг Юн е спечелила уважението на колегите си като цигуларка и камерен музикант от най-висок калибър. Тя е все по-търсена на международната сцена, досега е свирила като солист с редица водещи оркестри, включително Чешкия национален симфоничен оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния оркестър на Билбао, Камерната филхармония – Бремен, Оркестър „Елбфилхармони“ на Северно германското радио, Руския национален оркестър, Кралския филхармоничен оркестър, Камерния оркестър на Женева, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Полското национално радио, Симфоничните оркестри на Берн и Трондхайм, Оркестър „Солистите на Трондхайм“ и Камерния оркестър на Цюрих. Нейният нарастващ списък от сътрудници включва Кшищоф Пендерецки, Айвор Болтън, Кшищоф Урбански, Мухай Танг, Максим Венгеров, Ейджи Оуе и Михал Нестерович.


През пролетта на 2020 Соянг Юн бе в журито на конкурса „Йехуди Менухин“ в Ричмънд, Вирджиния, участвайки също и в концерта на откриването. Сътрудничи често с Корейския камерен оркестър, с който записва „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ на Пиацола и Концерта за цигулка и пиано на Менделсон и има концертни турнета в Азия, Европа и Северна Америка. През 2012 заедно с Вайт Хертенщайн и Бенджамин Грегор-Смит основава струнното трио ORION, което през 2016 печели Първа награда и наградата на публиката на конкурса за камерна музика „Migros Kulturprozent“ в Цюрих. Свири в Уигмор Хол – Лондон, „Тонхале“ – Цюрих, Шутгарт, Единбург, Белфаст и Манчестър.
Базирана между Барселона и Сеул, Соянг Юн учи в Националния университет по изкуствата в Южна Корея, в Кьолнския университет за музика и танци при Захар Брон и в Цюрихския университет по изкуствата.
Свири на цигулка на Джовани Батиста Гуаданини , изработена в Торино през 1773 година.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    6 1 Отговор
    Ган ю такива работи не слуша.. той обича само турската музика, пардон чалгата..

    Коментиран от #3

  • 2 Лаврентий Берия

    2 2 Отговор
    Страхотен инструмент е цигулката! И страхотна магия! Има една история, свързана с Илич Рамирес Санчес - Карлос "Чакала". Твърди се, че единствената поръчка каято отказал да изпълни била да убие Йехуди Менухин - независимо от еврейския произход. Защото бил изключителен фен на маестрото и присъствал на всичките му концерти. Такива работи!
  • 3 Лаврентий Берия

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Наистина сме много "странна" нация! Очевидно нямаш какво да кажеш, но пък можеш да "блеснеш" с хейт на собствения си народ. Това трябва да е "остроумно" ли?! Потрес! Не ти минава през ума примерно за Васко Василев, Веско Ешкенази или примерно Минчо Минчев? Но да мразиш от сутринта - да! И те "харесват"! Това си е чиста диагноза. Не бива да се чудим защо сме на тоя хал. Защото изглежда много българи са оперирани от чевство за естетика, красота и изкуство. А това показва дребни и потресни душици. Извинявай пич, нищо лично. Просто трябваше да ти го кажа.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 глоги

    1 0 Отговор
    Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел ЩЕ гостуват на Софийската филхармония на 30-ти април.