Last news in Fakti

27 Април, 2023 10:58 1 706 14

Съдът задължи Франкфурт да проведе концерта на Роджър Уотърс

  • роджър уотърс-
  • концерт-
  • германия-
  • франкфурт

Градът няма причина да отмени концерта и трябва да спази условията на договора с Уотърс

Съдът задължи Франкфурт да проведе концерта на Роджър Уотърс - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франкфурт няма право да отмени концерта на Роджър Уотърс, насрочен в зала "Фестхале" за 28 май. Това реши местен административен съд, като посочи, че такива правомощия нямат нито градът нито провинция Хесен, чийто икономически център е той. В решението на съда се казва, че местните власти са задължени "да направят възможно провеждането на концерта на Уотърс", както е било договорено по-рано, съобщава "Дойче веле".

Роджър Уотърс, 79-годишният бивш фронтмен на легендарните "Пинк Флойд" се сблъска с подобни проблеми и в други германски градове, но тамошните му изяви не са били сериозно застрашени. Турнето му This Is Not a Drill включва шест дати в Германия, като Франкфурт е последната спирка.

През февруари т.г. властите на град Франкфурт и провинция Хесен обявиха, че едностранно отменят концерта на Уотърс. Франкфурт притежават 60%, а провинция Хесен - 40 на сто от Messe Frankfurt GmbH, която е собственик на "Фестхале". Съобщението за отмяната бе предизвикано от поведението на Роджър Уотърс, който многократно призовава за културен бойкот на Израел, критикува политиката на страната и подкрепя британския клон на "Артисти за Палестина". На повече от 200 концерта музикантът пусна балон във формата на прасе с изображения на звездата на Давид в залата.

Мястото на планирания концерт също предизвика бурно недоволство във Франкфурт. В дните след Кристалната нощ през 1938 г. 3000 еврейски мъже от Франкфурт и района са доведени във фестивалната зала, малтретирани и по-късно депортирани в концентрационни лагери. Много от тях са убити.

Съдът във Франкфурт обаче постанови, че макар шоуто на Уотърс да включва символи, свързани с националсоциализма, няма никакви доказателства, че музикантът прославя нацистите или се идентифицира с нацистка идеология, както и че използва каквато и да било нацистка пропаганда в концертите си. Да му бъде отказан достъп до залата е нарушение на неговата свобода на изразяване като артист, казва още съдът.

В изявлението му се посочва, че макар да е "особено лош вкус" концертът на Уотърс да се провежда на място, където са били задържани и тормозени над 3000 евреи, спектакълът "не би наранил човешкото достойнство на тези хора".

Самият Роджър Уотърс настоява, че не е антисемит, а лондонският му мениджър нарече обвиненията на Франкфурт и Хесен "безпочвени". Междувременно, преди да се произнесе съдът, петиция събра хиляди подписи в подкрепа на Уотърс. В негова подкрепа се подписаха знаменитости като Ерик Клептън, Сюзън Сарандън, Ноам Чомски и бившият му колега от "Пинк Флойд" Ник Мейсън.

Мюнхен, Кьолн и Хамбург също се изправиха пред дилема дали да позволят концертите от турнето This Is Not a Drill, но взеха решение в полза на провеждането им (което им навлече немалко критики).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    27 2 Отговор
    Навряхте русофобията и в изкуството и в спорта и навсякъде...шашкъни въртоглави... постигане обратен ефект... ;-Х



    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо дето е.. лошо

    12 1 Отговор
    хахахаха вятърът на промяната пак идееееее
  • 4 Идън

    5 6 Отговор
    Космическата музика на Пинк Флойд се дължи на специфичния глас и прекрасните сола на Дейвид Гилмор.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Уотърс

    5 10 Отговор
    е гербаджия. Викаше оставка на Орешарски, на концерта в София...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Просто човек

    0 23 Отговор
    НЕ на тази путинска м.а.р.и.о.н.е.т.к.а!!!

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Не е точно така,но щом така ти се иска - така да е.
  • 10 Просmu човек0,

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Просто човек":

    а на другите (ясно е чии - като тебе) - ДА?!?
    ПП. Първият коментар - за обратния ефект - се отнася и за тебе ...
  • 11 бай Даньо

    9 0 Отговор
    Уотърс е велик! Къв е тоа франкфурт !?
  • 12 бай Даньо

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Космическата музика на Пинк Флойд се дължи на Роджър Уотърс, поне 80% е само негово творчество , вокалите са поне на 50% Уотърс ... това го казвам с целия ми респект към Гилмор.

    Коментиран от #13

  • 13 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    Торчеството е взаимно и се дължи не само на Уотърс.
  • 14 Степлътън

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Просто човек":

    Ако познаваше добре, музиката, а и изобщо живота на Уотърс, , щеше да водиш, че никога не е бил с официалната политика на управляващите в Обединеното кралство. А и никой не трябва да очаква от гения да бъде съпричастен с политиците, Това е характерно за мижитурките. Уотърс е бил винаги срещу всички управляващи и всички официални доктрини иначе не би бил Уотърс.