Last news in Fakti

2 Май, 2023 09:38 951 9

Холивудските сценаристи започват стачка

  • холивуд-
  • сценаристи-
  • сащ-
  • стачка-
  • заплащане

След като преговорите за по-високо заплащане се провалиха

Холивудските сценаристи започват стачка  - 1
Източник: Shutterstock

Хиляди американски телевизионни и филмови сценаристи започват стачка, след като преговорите с големите студия и платформи за по-високо заплащане се провалиха, предадоха осведомителните агенции, като цитираха съобщение на техния профсъюз.

Бордът на директорите на американската Гилдия на сценаристите, "действайки съгласно правомощията, дадени от членовете ѝ, гласува единодушно да обяви стачка", която ще започне днес, вторник, след полунощ местно време. Това обяви организацията в профила си в Туитър, цитирана от АФП.

Това е първата стачка, свикана от американската Гилдия на сценаристите от 15 години насам, след като не успя да постигне споразумение за по-високо заплащане със студия като "Уолт Дисни" и "Нетфликс".

"Непоклатимата позиция на компаниите в тези преговори разказва ангажимент за по-нататъшно обезценяване на професията", се казва в изявление на Гилдията на сценаристите, публикувано на сайта ѝ.

От организацията, обединяваща филмовите и телевизионните продуценти, обаче заявиха, че са били предложени "щедри увеличения на възнагражденията" по време на разговорите.

Последната стачка на холивудските сценаристи беше през 2007 и 2008 г., като продължи 100 дни. Тя струваше на калифорнийската икономика около 2,1 млрд. щатски долара, тъй като доведе до спиране на продукциите, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    След като гледах новият филм с 7 Оскара се убедих че по добре да излязат за постоянно в стачка.ха ха ха

    Коментиран от #3

  • 2 Име

    5 0 Отговор
    Най вмерисяните леви жълтурници в Сащ
  • 3 Аз затова

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    наградени филмо не гледам от 15-ина години. Може би и повече.
  • 4 Да си хванат

    5 0 Отговор
    изкуствен интелект да им пише сценариите. Те и без това са отвратителни.
  • 5 ФЕЙК

    8 0 Отговор
    Да не идват в България, че тук конкуренцията е голяма! Какви сценаристи имаме, за какъв "атентат" съчиниха сценарий, и как го изпълниха! Холивудските ряпа да ядат с филмите си за атентати срещу президента. Но и тук и там хепиендът е задължителен, всички са живи и щастливи!
  • 6 Некой си

    1 0 Отговор
    Помислих, че статията е за стачката с прокурорите и следователите:)))
  • 7 Еййй

    4 0 Отговор
    Тези да не видят нещо.Гилдията на прокурорите сценаристи на стачка и тези имитатори от Холивуд веднага и те стачкуват.
  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    От две години стачкуват не е от днес и артистите,до там са стигнали че събират от кол и въже артисти по ниско платени без талант,като филми от години няма нищо хубаво по Нетфликс се бичат предавания за богати китайци живеещи в САЩ,за богаташи в Дубай .Следя само продажба на имоти и вътрешен и външен дизайн на къщи това ми харесва има интересни идеи и френски филми попаднали там.Не могат да сварят да правят епизоди на Междузвездни войни ,Спайдермен и аверите му от глупави по глупави ама намира се по някой фенче.Другите им филми 5 артиста психопати една жертва в една къща и само викове и ужаси това е Холивуд днес !От три години Нетфликс лъже че ще купи Зак Беганс и шоуто му ама онзи не е луд да работи за стотинки.Холивуд още няколко години и ще стигне нивото на Бояна в България.Латино американците ги задминаха с хубави филми и сериали за мафията.
  • 9 гръндж

    0 0 Отговор
    Е,И АЗ КАКВО ДА НАПРАВЯ? Да Им ПоДаРя ОскАРи лИ?????