Last news in Fakti

31 Май, 2023 13:32 2 378 15

Властите в Египет подадоха жалба срещу поредицата "Клеопатра" на Нетфликс

  • клеопатра-
  • сериал-
  • документален филм-
  • египет-
  • кралица-
  • жалба-
  • нетфликс

Министерството на културата в страната иска документалната поредица да бъде свалена от стрийминг платформата и никога повече да не бъде показвана

Властите в Египет подадоха жалба срещу поредицата "Клеопатра" на Нетфликс - 1
Снимка: Netflix

Правният съветник на министъра на културата на Египет Есам Халаф е подал жалба в Египетската прокуратура срещу стрийминг компанията „Нетфликс" заради игрално-документална поредица "Клеопатра", съобщи онлайн изданието "Иджипт индипендънт".

Искането е филмът да бъде свален от платформата и да не бъде показван под никаква форма, пише още БТА.

Според юриста "Нефликс" е извършила нарушение, като е позволила поредицата да се излъчва без одобрение или съгласуване с египетските министерства на културата, и на туризма и на паметниците на културата за пресъздаването на египетска историческа фигура, както и без разрешение за представянето на археологически обекти в Египет. Американската компания е изкривила до такава степен историческия образ, че може да се класифицира като исторически фалшификат, гласи още жалбата.

Това е първото правно действие от страна на египетските власти във връзка с продукцията, която предизвика вълна от недоволство и критики в северноафриканската държава срещу избора на чернокожата актриса Адел Джеймс за ролята на Клеопатра Седма. По-рано адвокатът Махмуд Ал-Семар заяви, че предприема стъпки за блокиране на "Нетфликс" в страната.

По-рано съобщихме, че поредицата постигна черен рекорд, изразявайки се в това, че се сдоби с ужасно нисък зрителски рейтинг. Това я постави сред най-недолюбваните телевизионни поредици, излъчвани някога.

Министерството на туризма и на паметниците на културата публикува официално изявление, че Клеопатра Седма е била със светла кожа, а световноизвестният египтолог и бивш министър на туризма Захи Хауас определи избора на актриса като "пълна фалшификация".

Египетският документален канал "Ал Уасаикия" засне собствен филм за Клеопатра, като обяви, че продукцията има за цел да пресъздаде исторически вярно живота на легендарната египетска царица.

Клеопатра Седма, дъщеря на Птолемей Дванадесети, известна като Клеопатра, е последният монарх от птолемейската династия, управлявала Египет след Александър Велики. Смята се, че Клеопатра Седма Филопатор е от гръцки произход.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санчо

    21 4 Отговор
    Ролята на Клеопатра трябва да се даде на херо мустафа.
  • 2 Дрън дрън та пляс

    38 2 Отговор
    тя и малката русалка вече е друг цвят ,няма страшно ,в следащия сериал клео ще е 150 килограмов джендър
  • 3 щамов работник

    26 3 Отговор
    Клеопатра Седма е била бяла. Била е много красива и нежна жена. Ненапразно толкова римски висши държавници и военачалници са били влюбени в нея. Египтяните са хора с бяла кожа.
  • 4 кабел

    12 0 Отговор
    Да не направят само и капитан Хан Соло да е потъмнял,че тогава да видиш деветте джуджета с какви шапки за вода ще бъдат!
  • 5 Черньо

    14 0 Отговор
    Египтянката оти и е църна негритянка?
  • 6 Тия съвсем

    20 0 Отговор
    Изтрещяха с тая джендър философия
    Снежанка латино вещерът славянски митологичен епос пълно с африканци властелина на пръстена и там елфи и джудета тъмнокожи та една клеопатра ли няма да пребоядисат скоро

    Цезар чингис хан атила и карл велики може да видим като лгбт от нигерия с латино черти
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 въйй.....

    14 2 Отговор
    И Хан Аспарух е бил негър.Нема ядове.
  • 10 аааааа

    10 2 Отговор
    Властите на Атлантида да съдят Дисни за Черната Русалка !!!!!!!!
  • 11 дядо гошо

    5 1 Отговор
    Най-близо до образа на Клеопатра е този на актрисата от сериала на НВО Рим, всичко друго са холивудски измислици и на ръсене с пудра захар!!!
  • 12 На всяко гърне

    8 1 Отговор
    Навремето Маркс пренаписа човешката история като история на борба между класите,а сега сащианските неомарксисти пренаписват човешката история като история само и преди всичко на черната раса,която е на всяко гърне мерудия.
  • 13 Соваж бейби

    3 7 Отговор
    Абе тя и Меган Маркъл е бяла,за тази скандална Клеопатра същото е валидно в + била е много грозна ами къдриците ?!затова я има на места със силен грим и тези цветове с червена или черна коса ги забравете още преди тази фараоните си боядисвали косата с къна от там и е произхода .Голяма работа че сложили друга с няколко нюанса по тъмна гърчулята от векове са се умешили най вече в Сицилия за какво бяло пишем не разбрах? В Италия няма много бяло ,като се знае какъв поток е имало на хора и роби от Египет в Европа колко могат да се похвалят с бяла боя за чиста раса не споменавам освен ескимосите и някой диви аборигенски ,афро ,индиянски племена
  • 14 Истината

    2 1 Отговор
    Клеопатра е била бяла и джудже...висока 150 с голяма глава
  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    На с0р0с0идите не им ли стана ясно, че хората не им харесват натрапените криви ценности?