Last news in Fakti

7 Юни, 2023 16:00 3 980 3

Ансамбъл "Българе" вдигна на крака препълнената зала 1 на НДК

  • българе-
  • това е българия-
  • спектакъл-
  • танци-
  • танцов ансамбъл-
  • христо димитров

Култовият ансамбъл "Българе" представи най-новата версия на спектакъла "Това е България" за 20-тата си годишнина

Ансамбъл "Българе" вдигна на крака препълнената зала 1 на НДК - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

След рекордните 3000 представления в 24 страни по света, в това число и на Бродуей в Ню Йорк, преминал през различни трансформации, най-успешният спектакъл на ансамбъл „Българе“ се завърна с обновена версия на софийска сцена.

Столицата е част от националното турне по случай 20 години от създаването на „Това е България“ – авторски спектакъл на хореографа Христо Димитров, поставил началото на движението Второ Българско Възраждане.

"Много са вече хората, които са се запалили по българския фолклор. Тази страст към българския фолклор е точно заради този спектакъл. Преди това те не са танцували, защото техните формации не са съществували. Преди цели 20 години започна всичко и днес , от първия колектив имаме седем души, които отново ще бъдат на сцената, двадесет години по-късно. Това не е ли прекрасно!", започна разказа си за ансамбъл "Българе" хореографът и сценарист Христо Димитров.

"17 деца, чисти българи, е родил ансамбъл "Българе"!, допълни Христо Димитров. Във встъпителното си слово от сцената Димитров поясни за многобройната буплика в залата, че България е една от малкото страни в света с толкова разнообразен и характерен фолклор. "С характерни фолклорни танци само пет страни в света могат да се похвалят с лидерство, и това са : Русия, Украйна, Грузия, Азербайджан и България. Това се тези пет страни с разнообразен и характерен фолклор. Но нито една от тези държави няма такова разнообразие в ритмично отношение, като нас , българите! Ние сме единични световни безприкословни лидери! Българското професионално танцово изкуство няма да изчезне защото имам план - да създадем най-голямото фолклорно танцово шоу в света, да поканим споменатите държави плюс Румъния и Турция и да превземем целия свят с шоу, което никой никога не е виждал! " каза въодушевено ръководителят на ансамбъла Христо Димитров. Той сподели на публиката, че от другата седмица ансамбълът започва да работи върху един завладяващ спектакъл - "Черноморски пирати".

Христо Димитров завърши пламенната си реч на сцената с неговата мечта : " Когато сме някъде по света, в някоя държава и хората ни гледат искам на екраните да излезе този надпис - Made in Bulgaria! И ще повторя, че българското танцово изкуство няма да загине, то ще пребъде, а училищата ще бъдат пълни с млади танцьори които ще искат да танцуват, да пътуват по целия свят за да прославят България!"

„Това е България“ е спектакълът, който промени отношението на българите към собствения фолклор!

Със своето виртуално присъствие на сцената, незабравимият български актьор Георги Черкелов преведе зрителите през музиката, песните, танците, обичаите и народопсихологията на българите от Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия. В ролята на разказвача от екрана Черкелов ни разведе виртуално из цяла България разказвайки за многообразието и красотата на българските традиции.

Два часа и половина невероятните танцьори на ансамбъл "Българе" показаха наистина най-доброто от всичко българско, като добавиха македонски и румънски танци. Сцената се тресеше от бързите и ритмични танци: Граовско хоро, Колошарите, Ситно влашко, Шира, Ганкино хоро, Черкезко, Лаутари, Влашко, Шира, Добруджански ръченик, Къч бурма, Варненски кючек, Опас Нестинарско, Чапраз, Джиновско и много други накараха препълнената зала 1 на НДК дълго да аплодира артистите накрак .

Спектакълът предизвика истински фурор, който остава трайно в съзнанието и душата! Това са истинските българи, истинските патриоти - тези, които милеят за българското изкуство и традиции. Миналата вечер те бяха 4000 в залата заедно с ансамбъл "Българе" на сцената. Българското изкуство и традиции ще опазят България и нищо не е способно да разцепи българското хоро! "БЪЛГАРЕ" го доказаха със спектакъла "Това е България!"

Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    4 12 Отговор
    Държавата потъва,тези тропат танци - нация от социални инвалиди
  • 2 копи пейст

    0 1 Отговор
    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    "Хорото" е ритуален Български танц, връзката ни с невидимия духовен свят.
    Докато го има Българското хоро, ще има и Българи.
    Българските неравноделни тактове са уникални, това е ритъмът на живота.