Last news in Fakti

26 Юни, 2023 12:53 3 964 8

Мартин Кеворкян пред ФАКТИ: Клиент от Варна си поръча шадраван в спалнята

  • мартин кеворкян-
  • интериорен дизайн

Латинска Америка и Азия създават новите тенденции в нтериорния дизайн

Мартин Кеворкян се занимава с интериорен дизайн близо 20 години. Завършва моден дизайн във Варна и след това в Бритиш колидж. Според Мартин в последните години клиентите стават все по информирани и знаещи какво искат, а инвеститорите гонят международните стандарти на качество и визия. От 2004 година заедно със сестра си имат и модна линия "Анима Дучис". В момента е водещ дизайнер на проекта "Хип кемперс" - първи български проект за производство на кемпери.

 

От колко време се занимавате с интериорен дизайн и как във времето се промениха стандартите в тази сфера?

Повече от 20 години съм в бизнеса и мога да кажа, че във времето се наблюдава възходяща тенденция в нивото на информираност на клиентите. Хората имат възможност да пътуват все по-често, визуалният материал е все по-достъпен и при нас идват с ясна концепция как искат да изглежда техният дом. Преди години това не беше така. И тук е нашата роля на интериорни дизайнери, да намерим допирната точка между техните желания и параметрите на проекта като архитектура, локация, външна и вътрешна среда. Инвеститорите от своя страна повишиха качеството на строителство, по-просторни помещения, хубава качествена дограма, приветливи общи части, красиви екстериорни врати и асансьори, което значително улеснява нашата работа.

Може ли да говорим за мода в дизайна на сгради и жилища?

Категорично може да говорим за мода и тук, за различни тенденции в модата при сгради и апартаменти. В началото имаше големи архитектурни и интериорни недоразумения. Сега нещата за значително изчистени.

В момента кой е модерният или така да кажем - предпочитан стил?

В момента в интериора има около 7-8 нови стила, като т.нар. тропически лукс, скандинавки и джапанди стил. В архитектурата е бронск стила, индустриалният стил и минимъл стил.

Мартин Кеворкян пред ФАКТИ: Клиент от Варна си поръча шадраван в спалнята

Кой е вашият любим стил при интериорния дизайн и защо?

Моят любим интериорен стил е уаби-саби, това е натурално изглеждаща стилистика от материали и цветове, създава уникална атмосфера на спокойствие и минимъл стил. Но като цяло всеки стил има собствен чар. В архитектурата нямам любим стил, когато е пипнат детайлът, осветяемост на обемите и подходящи материали.

Тук трябва да кажем, че нещата в архитектурата и интериорния дизайн са комплексни и са съвкупност от много неща, като материали, изпълнение, маркетинг и изпълняемост. И мениджмънтът на проекта, изобщо цялостен процес .

Работата с клиенти със сигурност е отговорност, как успявате да намерите баланса между желанията на клиента, възможностите на даденото пространство и вашите критерии?

Както казах в началото, клиентите вече са много по-информирани и идват при нас с ясна идея какво искат. Аз като интериорен дизайнер във всеки един проект държа на няколко неща, които са базови за успешното изпълнение. Това са разпределението и аргономиката на пространствата, добра концепция за инсталациите, селекция на материали. С тези неща не правя компромиси в работата си и се опитвам аргументирано да го наложа на клиентите, в добрия смисъл, разбира се.

Постоянно във времето излизат нови стилове. Латинска Америка и Азия са регионите, които създават новите тенденции, заедно с Италия и Испания. Ориента също, в последно време Дубай. Има асоциация ,която вади всяка година модерните трендове за цветове. Тази година е зеления цвят.

Кеворкян сподели специално за Факти, че най-скъпия проект, които е правил е редизайн на катамаран Лагун 620, като през 2018 проектът е избран за най-красивия в този клас катамарани.

Кое е най-абсурдното нещо, което сте чували от ваши клиенти като интериорно желание?

Много са забавните неща, ако мога така да се изразя, които съм чувал. Но едно от най-абсурдните беше шадраван в спалнята на един клиент от Варна.

Мартин Кеворкян пред ФАКТИ: Клиент от Варна си поръча шадраван в спалнята

 


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо пък

    11 0 Отговор
    асансьор до хола..
  • 2 Орцето

    5 0 Отговор
    .... ви у татарето!
  • 3 честен ционист

    6 1 Отговор
    Братишките по Черноморието само обувалките им струват по 2000лв
  • 4 Да не

    11 0 Отговор
    се напикае само в леглото докато водата на шадравана му ромоли в стаята .
  • 5 Koкорчо

    7 2 Отговор
    И аз си поръчах за шадравaнceкиш
  • 6 Тоя плешив, брадат

    12 2 Отговор
    Обрагко, отишъл за малко в Англия, там чул за първи път някакви понятия и сега ни ги повтаря и на нас на английски, щото няма кой да му ги каже на български! Демек, открил е хот уотъра!
  • 7 Сечко

    14 1 Отговор
    … ‘уаби-саби’… Шменти капели 😀
  • 8 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Аааа тоя ще направи бела ако живее в панелка с шадравана на комшиите дано си плащат застраховката в случай на наводнение.Поредния мечтаел ,още след два часа ще му писне шума на водата и помпата още повече се занимава с бзавеждане ??Купих си фонтан Буда със светлини как му е реда първоначално го сложих в салона дори и на пуснат телевизор нерви ,сега е на терасата и естествено по силна музика не ми пречи но при пълна тишина е дразнещо .По добре този пич да не слага цимент,бетон...а да има опция за лесно махане ще съжелява или ще седи като стауя в спалнята без вода ,освеенннн ако не реши да го превърне в биде или тоалетна хахааа изобщо е ясен с тази му идея що дизайнер ще е ами поредната реклама по шокиращо е че е в спалня ?/освен ако ме върви комплект с тапи за уши?/