Last news in Fakti

17 Юли, 2023 13:45 2 183 12

Камен Донев: В Народния се случват безобразия (ВИДЕО)

  • камен донев-
  • народен театър „иван вазов”-
  • васил василев-
  • пожар-
  • уволнение

По думите на Донев, Васил Василев трябва да бъде уволнен веднага

Камен Донев: В Народния се случват безобразия (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС

Имаше предпоставка за избухване на пожар, на която беше погледнато повърхностно и неадекватно. Следователно прецених, че трябва да реагирам. Възмутен и афектиран пуснах това видео във Фейсбук.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria актьорът Камен Донев, който обяви, че напуска сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

След спектакъла той (Васил Василев – бел. ред.) ме причака и ми държеше сметка защо съм пуснал това видео, посрещайки ме с думите „Какъв ти е проблемът“? След такава случка този човек трябва да бъде мигновено отстранен от поста.

По думите на Донев, ако нещо пламне в театъра, той ще изгори за отрицателно време. „Всяко едно подценяване е престъпно поведение“, добави актьорът.

Предупредих, че ако не се вземат мерки, ще спра спектакъла. После стиснах зъби, изкарах го, защото съм отговорен пред публиката. В крайна сметка пожар нямаше, но какво – да чакаме да стане пожар?“, каза още Донев.

„Това, което ме накара да напусна спектакъла е поведението на директора“, подчерта той и отхвърли твърденията, че е напуснал, защото не е удовлетворен от хонорара си.

Аз не съм казвал, че искам да предоговарям моя хонорар. Никъде не съм го казвал, нямат доказателства за това. Има ли от мен входирано писмо или молба, че искам хонорарът ми да бъде предоговорен?

Остава ми едно представление през септември, което да изиграя, но не знам дали ще го направя. Хем искам да съм коректен към договора, хем прекипя и нямам желание вече. Ако се наложи ще го направя, но проблемът е друг. Аз вярвам в това, че творецът работи и се радва на своето призвание и труд, когато има взаимност и в ръководството, което е на театъра, и в публиката трябва да има взаимност. Аз съм преценил, че взаимност няма. Това е лично мое мнение“, посочи Донев.

Случват се безобразия в Народния театър. Аз подкрепям Александър Морфов, виждам, че атмосферата е съвсем различна. От студент работя в Народния театър, атмосферата беше друга, сега се разминаваме, мълчим, едни погледи, гледане на страни, какво да кажа. Много жалко. Всичко е много жалко. По-скоро от този директор дойде това. Не мога да кажа дата, защото това са плавни процеси. Винаги има колизии в Народния театър, те не са само с Васил Василев, но явно това е процес, който е тлеел. Много важно нещо е как се влиза в Народния театър - кой влиза да работи там, какви са правомощията на директора, всичко това трябва да се преосмисли. Министърът на културата сега има идеи как да разреши тези проблеми. Специален статут на Народния театър и за избора на директор специални условия. Директорът трябва да цени и обича актьорите и режисьорите, а не да ги мачка. Според мен това се случва сега. С този човек не може да има помирение, той трябва да бъде изгонен, уволнен и премахнат още днес на основание морал, но това е вече дълъг разговор“, каза още актьорът.

Той призова своите колеги да не се страхуват и да се бият срещу несправедливостта.

Целия разговор вижте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 10 Отговор
    Дошъл един от Франция да прави пиеса за Буча.Безобразие!

    Коментиран от #4, #12

  • 2 театър дпс-гроб

    12 1 Отговор
    баймангау от росенец лично дирижира мутрокултурата
  • 3 ПОЖЕЛАНИЕ

    19 9 Отговор
    Донев е абсолютен мъжкар, и тябва да го подкрепят колегите му за да изгонят калинките на ДПС от културата.

    Коментиран от #8

  • 4 Ехаааа

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гурлю-скъперника се събуди! Аде бегай да измиеш някоя чиния!
  • 5 Защо

    6 9 Отговор
    Каменно, защо се излагаш толкова, слушах те по бтв как лъжеш и сам се опровергаваш- имало опасност от пожар, ама не си прекъснал представлението и публиката не е предупредени и не е напуснала. Много безотговорно от твоя страна. Василев бил виновен и не му пука ли, но е бил вечерта в театъра и си го нарекъл мутра и милиционер, ама защо след като е бил разтревожен от твоето изказване,а ти не си искал да говориш с него. Това са твои думи.Ти си толкова талантлив човек,етичен,възпитан, защо се връзваш на талантливия хулиган и пияница Морфов? Той е гонен от Народния театър многократно, преди Василев да го върне от Русия след 8 г.изгнание. Защо преди, когато не само беше изгонен, но и постановките му бяха свалени си мълча и ти и другите протестиращи защитници на Морфов? Предишният директор беше от партията ДПС, самият Морфов беше назначен за директор от Вежди Рашидов- Герб, но тогава нямаше политика, а сега има. Намирисва точно на поръчана политическа акция срещу Василев.
  • 6 Защо

    6 3 Отговор
    Каменчо, защо се излагаш толкова, слушах те по бтв как лъжеш и сам се опровергаваш- имало опасност от пожар, ама не си прекъснал представлението и публиката не е предупредени и не е напуснала. Много безотговорно от твоя страна. Василев бил виновен и не му пука ли, но е бил вечерта в театъра и си го нарекъл мутра и милиционер, ама защо след като е бил разтревожен от твоето изказване,а ти не си искал да говориш с него. Това са твои думи.Ти си толкова талантлив човек,етичен,възпитан, защо се връзваш на талантливия хулиган и пияница Морфов? Той е гонен от Народния театър многократно, преди Василев да го върне от Русия след 8 г.изгнание. Защо преди, когато не само беше изгонен, но и постановките му бяха свалени си мълча и ти и другите протестиращи защитници на Морфов? Предишният директор беше от партията ДПС, самият Морфов беше назначен за директор от Вежди Рашидов- Герб, но тогава нямаше политика, а сега има. Намирисва точно на поръчана политическа акция срещу Василев, защото той прави това,което трябва- направи Народния театър част от европейската и световна култура, увеличи трикратно заплатите на актьорите, разнообрази неимоверно афиш на театъра и с международни участия.
  • 7 Еееее ти пък

    9 2 Отговор
    Не виждам друго освен режисьора Галин да направи следваща постановка в която вместо Путин в Хага съдят Василев!С много зор превръщат Народния в посмешище!
  • 8 ти пък

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ПОЖЕЛАНИЕ":

    къде видя мъжкари при тия циркаджийчета, лапащи бахура на чалмата
  • 9 Ели

    5 5 Отговор
    Камене, искаш да направиш преврат,но няма да стане,защото повечето артисти ,както и техническите служби са доволни от детектора.Ти и още двама ,трима скачате.Всички знаят че Морфов може да е талантлив режисьор,но е голямо ........... Всички знаем че в театъра има електрически,техничар и,директор,ти си артист и твоята работа е да играеш,а ти ходиш слухтиш и правиш видео,много долно.Правелно те е попитал директора ,,какъв ти е проблема,,Много долно и грозно си постъпил.
  • 10 Гуньо Простиа

    4 0 Отговор
    Боли ме фара за простотиите в Народния театър !
  • 11 ¹1111111

    4 1 Отговор
    Камене, в какво се превърна ?
  • 12 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    н.е.д.у.р.а.з.у.м.е.н.и.е морално!Що се не с.к.р.и.е.ш?!Ти ли ще даваш оценки на хора,които са с няколко глави по-високи от тебе?!Безобразие!