Last news in Fakti

3 Август, 2023 09:00, обновена 3 Август, 2023 10:38 1 514 36

ЧРД! Известният режисьор Николай Бурляев пред ФАКТИ: Да опазим християнските и славянски ценности в живота и в изкуството(ВИДЕО)

  • беларус-
  • витебск-
  • славянски базар-
  • славянский базар-
  • арт фест-
  • международен фестивал на изкуствата-
  • николай бурляев-
  • режисьар-
  • актьор-
  • русия

Изкуството е стремеж към висшите идеали и светите ценности! Истинското изкуство е пратено Свише за да освети пътя на човечеството, да му покаже висшите идеали. Хората на изкуството притежават определени таланти, които са дадени от Бога и с тях те трябва да прокарват пътя на Светлината за останалите хора. Изкуството и неговите представители имат мисия на Земята. Съвременната кинематография е доходна промишленост с ефектна празнота, казва известният руски режисьор

ЧРД! Известният режисьор Николай Бурляев пред ФАКТИ: Да опазим християнските и славянски ценности в живота и в изкуството(ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Във Витебск се проведе 32-ият фестивал на изкуствата "Славянски базар", който тази година е с впечатляващ мащаб – близо 6000 артиста от 35 страни, на 23 локации участваха в 200 културни прояви! Над 100 000 души са посетили фестивала тази година.

На XXXII Международен фестивал на изкуствата "Славянски базар във Витебск", в който тази година се проведоха стотици културни мероприятия на открити сцени разположени в двадесет и три точки в алеята на занаятчиите. Песни и танци се вихриха зад всеки ъгъл, но най-интригуващото бе, че на всички тези сцени и площадки можеха да се видят най-големите театрални и естрадни звезди на Беларус. Преди откриването имаше дълга пресконференция, която ни подготви на теория за това, което ни предстои да видим, а видяхме много! Така съдбата за втори път ме срещна с големия руски режисьор и актьор, активен защитник на християнските ценности - Николай Бурляев, който днес, на 3 август празнува своя рожден ден.

"Изкуството е стремеж към висшите идеали и светите ценности! Истинското изкуство е пратено Свише за да освети пътя на човечеството, да му покаже висшите идеали. Хората на изкуството притежават определени таланти, които са дадени от Бога и с тях те трябва да прокарват пътя на Светлината за останалите хора. Изкуството и неговите представители имат мисия на Земята. Изкуството, както и спортът са за да обединяват хората, а не да ги разединяват.

Ако не се спазват благата и святата мисия на изкуството, значи това е преднамерена деградация в угода на дявола! Това е възможно и много лесно приложимо. Трябва да се борим с такива демонски прояви, пробиващи път в изкуството. И ние се борим, като се придържаме към традиционната духовна и нравствена категория на руският народ и на всички други народи, живущи в Руската Федерация. Всички те имат едни стремежи и духовни ценности, те са обърнати към истината, към мира, към Бога, към любовта и семейното огнище, към родолюбието и патриотизма.

А що се касае до съвременната кинематография, тя е доходна промишленост с ефектна празнота", казва известният руски режисьор.

Наградих Мел Гибсън за „Страстите Христови“, споделя още Бурляев


Кой е Николай Бурляев ?


Николай Петрович Бурляев е роден на 3.08.1946, Москва. Той е съветски и руски актьор, кинорежисьор, заслужил артист на РСФСР (1984). На 13 г. играе главната роля във филма на Андрей Кончаловски „Момчето и гълъба” (1961). На 15 години се снима във филма на Андрей Тарковски „Иваново детство” (1962), по-късно във филма му „Андрей Рубльов” (1966). Завършва Театралното училище „Б. Шчукин” (1968) и режисьорски факултет на ВГИК (1975). В периода 1961-1964 работи в трупата на Московския театър „Моссъвет”, през 1967-1968 - в Московския театър „Ленински комсомол”. От 1973 г. е актьор в московската киностудия „Горки”. Снима се във филмите „Скъперникът рицар” (1980), „Военно-полеви роман” (1984) и др., режисьор на филма „Лермонтов” (1986, изиграва също главната роля). Активен привърженик на идеята за руско национално изкуство. Бивша жена - актриса Наталия Бондарчук. От 1992 г. е генерален директор на киноцентъра „Руски филм”. Президент на Международния кинофорум на славянските и православни народи „Златен Витяз” (от 1992). Народен артист на Русия (1996). Лауреат на наградата на Ленинския комсомол (1976), лауреат на Държавната награда на Югославия. Академик от Международната славянска академия, президент на Фонда за култура на казаците в Русия. Награден с ордени „Свети апостол Андрей Първозвани” и „Св. преподобни Сергий Радонежки”. Художествен ръководител на киностудия „Отечество”. Член на Патриаршеския съвет по култура (Руска православна църква) от 2010 г. Автор на киноповести, публицистични статии и други публикации в редица издания. Баща на пет деца. Живее в Москва.


- Николай Петрович, срещаме се с вас на Международния фестивал на изкуствата във Витебск - „Славянски базар“. Мотото на арт феста е - „Чрез изкуството към мир и съзидание“. Възможно ли е наистина изкуството да ни доведе до мир и съзидание?


- Имам толкова много приятели в България, в Сърбия, в Полша, в Словакия и в още много страни из Европа. На всички тях искам да кажа – Скъпи, братя! За опасността на предателството на Славянския свят е писал още навремето Достоевски. Дори великият Александър Пушкин е говорил за „славянските потоци, които ще се слеят заедно в едно“, да дали няма да секне това „славянско море“ ? В това е въпросът? А спомнете си словата на още един голям поет – Тютчев. И той е писал за славянското единство, което дърпа всички конци към обединяването на славянските народи. Мислите на всички тези поети и писатели са събрани точно в тази велика инициатива, наречена - „Славянски Базар“, както и кино фестивалът „Златен Витяз“ в Москва са закотвили тази инициатива за мир и обединяване на славянските народи. Всички нормални сили, дори и тези в България, ще подкрепят едно такова единство. Да, но това беше преди петнадесет години. Наскоро попитах българските си приятели, ами ако сега ви съберем – всички интелектуалци , ще дойдете ли в същия състав, както преди петнадесет години. Отговориха ми с „да“...“Бог и дяволът се борят, а бойното поле – е сърцето на човека...“. А какво да се прави с това? Често задаван въпрос...Попитали мъдреца : „Учителю, какво да правим, ако в този свят е толкова силна и дебела линията на злото? Мъдрецът отговорил: „ Няма смисъл да се противопоставяте пряко. Трябва над тази линия на злото да изградите още по-дебела и силна на доброто“. Точно с това се занимават фестивалите „Славянски базар“ и „Златен витяз“ - с изграждането на мощна линия на единството и добротата. Нашата цел е да покажем на света изключително високо и мащабно ниво на славянското изкуство. Толкова чисто, истинско и силно изкуство, че да може светът да се загледа втренчено в нас и по този начин Съюзната държава да покаже на този обезумял свят един нов модел на съвременната цивилизация - разумен, миролюбив, свето носен, благ, устремен към Създателя справедлив мир, който ще надделее в този неразумен свят предал всички християнски ценности!


- Какво изкуство се предлага днес на младежта? На какво трябва да се наблегне и да се обърне специално внимание?


- Трябва да следим на духовно ниво какво предлагаме от сцените и екраните Трябва да следим за чистота на предлагането изкуство на младото поколение, от това, какво им се предлага зависи тяхното духовно развитие и възприятие на реалността. С младежта трябва да се намери общ език, за да бъдат поведени чрез изкуството в правилната посока.

- Щом сме тръгнали в тази посока – към духовността, да обсъдим и наболелият за България и Европа въпрос – християнските ценности. Вашето мнение за разкрепостеното кино, за филмите под знака на „дъгата“, за онова „свободно“ кино, което проповядва джендърството, родител 1 и 2 и толерантност към онези, които вървят против Божията природа?


- Ще повторя от ново думите на Достоевски: „Бог и дявола се борят, а бойното поле е сърцето на човека“. Много бих се разочаровал, ако дяволът заема някакви позиции в сърцето на прекрасния български народ. Дяволът трябва да се прогони незабавно! Трябва да се борите с това в България и да се придържате към християнските и славянски традиции. Взимайте пример от нас. В Русия аз съм инициаторът на закона против движението на ЛГБТ. И този закон се прие, е бе подписан от всички партии и депутати единодушно. Изправете се, препречете пътя и се борете за нашите християнски традиции и ценности, не ги предавайте. Това бих казал днес на България. Много страдам от този факт и ми е много жал, че моята скъпа и любима България предава християнските и славянски ценности. България бе първата страна в която попаднах някога, от тогава многократно съм идвал в България, обожавам страната ви и милея за нея! Вероятно не всички следват погрешния път, но една част е тръгнала след онези предатели и „Юди“. Трябва да се помни какво е направила Русия за България, да не се забравя колко жертви остави руския народ за православните славянски братя на Шипка в България. Дяволът навремето се внедри в армията на Хитлер, сега е същото – лукавия е внедрен навсякъде и сега отново подгониха Русия от всички страни, от всички краища на земята...България в заблуда вероятно, още не е осъзнала, че предателски предоставя на сатаната своята подкрепа.

Това, за което говорим - е неописуем грях. И още по голям грах е за тези, които се обявяват за толерантни - приемат това кощунство за нормално и го толерират. За мен хомосексуализма е абсолютно неприемливо понятие, не мога да толерирам грях, който Европа и запада приеха и дори го канонизираха. Това е от дявола, на когото ние, в Русия никога няма да се поклоним и дори и близо нама да го допуснем. В това сме единни и силни. Гейовете, ховосексуализма – това не се приема в Русия, не се толерира и никога няма да се приеме в една вярваща, православна страна, като нашата, в която вярата, традициите и родолюбието са на първо място! Никога няма да го приема нито аз, нито народът ми!


- Как да опазим християнството и християнските ценности в глобален мащаб и в изкуството?

- Да се вика в рупора! Без да ви е страх! Викайте за правдата , без да ви е страх дори от смъртта! Викайте по-силно и убедено, само тогава ще ви чуят! Смъртта не съществува, има преход във Вечния живот и за него трябва да погрижим от тук. Душата е безсмъртна, така че от нищо не трябва да ни е страх, освен от това какви ги вършим тук...А предателството ....О, не! Не трябва да се предаваме...Не извращавайте истината...някога Христос е казвал на фарисеите: „ Казвам ви, онова, което моят Отец Господ ми казва, вие не ме чувате и не можете да ме чуете защото сте дяволски чада...“ Част от българския народ се е съблазнила от лъжите...Страх ги, страхуват се от истината...В Донецк еднозначно отказаха да се подчинят на сатаната! Дори двете религии се обединиха – исляма и православното християнство! Дори последният кино фест „Златен Витяз“ се проведе в Чечня. Там видях и усетих искреното обединяване на два народа от две религии срещу сатаната! Не! Казаха и толкоз! Ще опазим традициите на доброто и няма да се подчиним за злите сили. Бог е един!

- Имали надежда за съвременното кино?

- О, да, разбира се, надежда винаги има. Фестивалът „Златен Витяз“ успя да събере за последните 32 години 9 000 филма. Можем да запълним залите с качествени стойностни филми за близките двадесет години.


- Каква е ситуацията в руското и световно кино в момента?


- В момента се наблюдава ново оценяване на ценностите. Над 60 години се занимавам с кинематография, това никак не е малко. В момента световната кинематография е в ужасно катастрофално състояние! Това е много тъжна констатация, която не само че ме тревожи, но ме боли. Мнението ми е крайно. Тази моя критика за състоянието на киното е, повтарям, не само за руското, но и за световното. Критичната ситуация не подминава и българското кино! Кризата в киното е в резултат на това, че то отдавна е кривнало от пътя на изкуството в кино-бизсен! А това е катастрофа! Киното е т.н. „Седмо изкуство!“ В момента в него няма абсолютно никакво изкуство, само чист комерс и бизнес. Малко преди да напусне този свят за глобалната криза в киното ни предупреди великият Тарковски. Той предчувствуваше, че киното ще замаже изкуството в себе си и ще се превърне в бизнес индустрия.

- Значи ли това, че изкуството в киното е убито?
Да, абсолютно вярно. Тъжно е да го кажа, но изкуството в киното е убито почти в целият свят. Налице е „ефектна празнота“, както го определи видният руски мислител и философ Иван Илин. Той класифицира новата култура, която започна да се заражда още по негово време като „ Доходна промишленост с ефектна празнота“. Това е! Настъпи царството на доходната промишленост с много ефектна и пълна празнота! В тази абсолютна празнота, от време на време проблясват някои изключения. И в Русия и в САЩ се наблюдава явлението на моментно проблясване, което не само се забелязва на фона на тоталната празнота, но и се помни дълго. САЩ премина напълно от изкуството в индустрия, и най-страшното е, че подчинява целият свят. В театъра е още по-трудно да се определи, кой следва пътя на истината. И както казваше философът Иван Илин : „ всичко трябва да се измерва с мярката Христова, без да ни е страх, че ще бъдем заобиколени от самотата“. Но ако безпрекословно следваме мерилото на Христос, то кой ще остане в киното и в театъра – никой!

- Кои са т.н от вас проблясъци?

- Има брилянти и в руското и в американското кино, естествено. Всяка една страна ражда своите бисери, но за съжаление те са единици. Филмът на Мел Гибсън „ Страстите Христови“ беше брилянтен шедьовър, признат от целият свят. Този филм надмина всички критерии на оценките в киното. И ето, че се запомни. Чудесен филм с дълготраен ефект. Американците имат и добра анимация. Има една подробност, аз не каня на фестивала „Златен Витяз“ американското кино, тъй като не успявам да изгледам всичко от техният мълниеносен конвейер. Поканих някога Мел Гибсън с филма „Страстите Христови“ и му дадох голямата награда на фестивала. Аз първи поканих филма и екипа му в Русия. Мел Гибсън заслужава всички награди за тази картина! Но като изключим този филм, и такива изключения, констатирам пълна и глобална катастрофа в световен мащаб на киното като изкуство!

- Какво се случва в театъра, в световната съвременна литература?

- И театърът и литературата са изкуства, намиращи се в преходен период. Катастрофата няма да подмине и тях. Или ще продължат падението надолу и ще ударят дъното, или ще оцелеят, и ще се тласнат нагоре, ако навреме се усетят, че и тях ги дърпат към блатото. Аз се занимавам с театър, дори провеждам театрален фестивал „Златен витяз“. Следя пулса и на театралната сцена. Там, уви, положението е същото. Или поне върви в същата посока, но с по-бавно темпо. И там се наблюдава доходната промишленост, ефектната празнота и пазарната икономика. Прави се това, което лесно може да се продаде. Не се набляга на произведението, на актьорското майсторство. Всичко се зазубря неемоционално наизуст и се пуска на касата. Културата и пазарната икономика са две абсолютно несъвместими понятие. Да, разбирам, че хората на изкуството също трябва да печелят пари и да живеят, но не по този брутален, повърхностен начин. Пазара и изкуството има съвсем различни задачи, приоритети и цели. Изкуството има за цел да възвиси душата на човек , да качи скалата на духовното развитие, а пазара цели единствено да ви вземе парите, и то колкото се може повече. Едното възражда и извисява душата, другото я убива и заравя! Напълно се разминават. В момента в Русия се водят преговори културата да бъде изведена в друг паралел от пазара. Да, това ще струва определени средства на тези, които натикаха културата в ъгъла и я поставиха едва ли не да се продава на пилона. Това са пратениците на дявола, които се гаврят с духовното и с изкуството.

- Какво за вас е истинското изкуство?

- Това е стремеж към висшите идеали и светите ценности! Истинското изкуство е пратено Свише за да освети пътя на човечеството, да му покаже висшите идеали. Хората на изкуството притежават определени таланти, които са дадени от Бога и с тях те трябва да прокарват пътя на Светлината за останалите хора. Изкуството и неговите представители имат мисия на Земята. Ако не се спазва благата и святата мисия на изкуството, значи това е преднамерена деградация в угода на дявола! Това е възможно и много лесно приложимо. Трябва да се борим с такива демонски прояви , пробиващи път в изкуството. И ние се борим, като се придържаме към традиционната духовна и нравствена категория на руският народ и на всички други народи, живущи в Руската Федерация. Всички те имат едни стремежи и духовни ценности, те са обърнати към истината, към мира, към Бога, към любовта и семейното огнище, към родолюбието и патриотизма. Тези качества трябва да следват и културата ни посредством изкуството, което я прави. В света властва дехристиянизация и пълна демонизация, анархия, свободия, произвол и т.н. толерантност. Те ще доведат до краха на изкуството и светите му ценности.

- Какво имате предвид под „толерантност“?

- Понятието е много разпространено от Запада и в момента е изключително модерно. Толерантност – това е търпимост към всичко и всички. Става въпрос за търпимост и към греховете, и грешните помисли и дела. А това е краят.....

- Вярно ли е, че славянското се опитва да доминира и в европейското кино?


- То доминира. Не се опитва, а доминира абсолютно. Когато в Кан пристигат Емил Костурица, Никита Михалков там настъпва истински празник. Ние не се натрапваме, за да доминираме, ние показваме на света на какво е способна славянската култура. И дълбоко се надявам да я запазим и да не се поддадем на абсолютния комерс и демонизация. Вярвам, че ще успеем. Целият свят обожава произведенията на Толстой, на Чехов, на Достоевски. По цял свят се играят техните пиеси. Ние не сме ги натрапвали на никого, Европа и светът сами са ги превели и ги играят, защото това е истинското, неподправено и талантливо изкуство, което Русия е дала на света. Това е неоспорим факт. Световните кинематографи са оценили Тарковски като режисьор №1 в глобален мащаб. Дори неговият учител Берманг когато е видял лентите на Тарковски е казал: „ когато изгледах филмите на този млад руски режисьор, разбрах, че той държи ключовете от тайната стая, в която аз някога исках да се промъкна“. Идва времето на осъзнаване кое е истината, и кое е злото. Славянското носи истинност и православие, носи добродетели и традиции. Това се харесва на Запада, те дори искат да ни подражават. Надявам се все пак изкуството да не бъде опорочено и да успее да изплува от демоничната атмосфера, която се опитва да се надвеси над него и да го погълне.

- Има ли явен сблъсък между европейската и славянската култури?

- Разбира се! И той е ясен и демонстративно показен. Въпреки, че сблъсъкът крие в себе си борба. А борба на практика няма. Отново ще повторя притчата за да се запомни. Един ученик попитал своя майстор: „Учителю, как да различа линията на злото? Как да се боря с нея“. Старият мислител отговорил : „ Няма нужда да се бориш с нея лице в лице. Просто на над тази линя на злото трябва да нарисуваш три пъти по-дебела линия на доброто.“ Един сръбски воевода през 1904 година бе казал: „ние не се борим за спасение, а за победа! Ще победим“. Така че, ние нямаме избор – доброто е длъжно да победи!


- Вашето мнение за санкциите към творците и хората на изкуството?

- Това е пълен идиотизъм и парадокс. Тези, които въведоха санкциите ги е страх от изкуството, което те са загубили! Лермонтов е казал : „ в човешкото сърце спи истината....“ Александър Невски е казал „ Не в силата е Бог, а в истината!“ От това ги е страх – от истината. Изкуството, както и спортът са за да обединяват хората, а не да ги разединяват. Аз също съм в списъка на санкциите в Украйна. Между другото, аз съм едни от първите, които бяха вписани в санкционния лист. Това много ме учудва и същевременно безпокои. Аз съм наполовина украинец. Пра-дядо ми е известният запорожки полковник Кондрат Бурляев. През 1632г на 22 април в Москва при царя е пристигнал казакът от Запорожие полковникът Кондрат Бурляев за да донесе искане за присъединяване на Украйна към Русия. И точно мен с това украинско знатно потекло да ме сложат в санкциите. Пълен мит и блъф, че има два различни народа. Всичките филми украински, с мое участие са забранени. Парадокс. Във великолепната лента „Иваново детство“ играят два изключително талантливи украински актьори – народния артист на Украйна и на Русия Дмитрий Милютенко. Какво сега да направим с всичките заслужени и народни артисти, да ги изрежем ли? Всички пишеха на руски и Шевченко, и Гогол. Когато питат Гогол защо не пишете на украински той отговаря : „ Творя на езика на великия Пушкин, как бих могъл да пиша на диалект!“ Санкциите по отношение на изкуството са автогол. Но благодарение на тях ние в Русия станахме още по единни и силни.


Целта на живота е не да се санкционираме и да си пречим един на друг, а достойно да преминем във вечността. Да живеем праведно, да творим и да подготвим душата си към прехода във вечността.

- Какво ще пожелаете на българския народ, на вашите приятели в България?

- Обичам България и българския народ! България е страната на любовта, която обожавам! Това е първата страна в която попаднах още при соца. Тогава ми се стори, че съм попаднал в рая! Хармония, скара и бира, музика, хорá.....Проведохме някога в Камчия фестивала „Златен Витяз“. Много добре творя у вас. Атмосферата, природата в България ми действа невероятно успокояващо и творчески. Написал съм два сценария у вас.


Един от най-добрите ми приятели е българин! Много са малко истинските приятели, а аз мога да се похваля с такъв, и той е българин – проф. Маргарит Николов – прекрасен човек. Пожелавам на приятелите си и на целия български народ да следват пътищата към Създателя и да се отрекат от сатаната. Измервайте всичко с мерките на Христос и не се бойте от изолация и самота. Пожелавам никога да не предавате славянското братство. Не предавайте Русия за нищо на света, това би бил позор за онези които го правят. Господ не приема предателството.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД, Витебск, Беларус, „Славянски базар“


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    1 7 Отговор
    "близо 6000 артиста" - явно фестивалът е бил филмов

    Коментиран от #3

  • 2 Роки

    23 2 Отговор
    Факти, честно, имате ли акъл да публикувате толкова дълги статии? Абсурд е някой да прочете тия словоблудства! С едно изречение "Трябва да пазим православната вяра, която ни е защитила да оцелеем като народ през Османското робство".
  • 3 Симо

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Не, пишеше преди. Фестивалът е на всички изкуства и са били 5 500 артиста от всички жанрове, пише го във всички предходни материали на авторката по темата. Аз ги следя. Много интересен фест нва изкуствата, и по телевизията и по радиото дадоха репортажи.

    Коментиран от #8

  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    20 5 Отговор
    ТОВА КОЕТО ФАЩ И АНГЛО САКСОНЦИТЕ СЕ СТРЕМЯТ ОТДАВНА ДА УНИЩОЖАТ
  • 5 БРАВО!

    23 6 Отговор
    Едно голямо БРАВО на авторката за такъв смел и съдържателен текст! Казвам БРАВО за смелостта, малко са смелите журналисти, а тя е явно такава.БРАВО! Страхотно интервю и много смели изказвания!
  • 6 Фактопроверител

    9 22 Отговор
    Оля, Оля...
    Като заговори за християнски ценности - защо не отиде в беларуските затвори, да видиш ценности. Като биха момичетата по протестите - ти къде беше? Изобщо говори ли с обикновени хора в Беларус? Защото аз съм бил доста пъти и в Минск и в провинцията и знам какво говоря. Не може такива захаросани и платени статийки да се публикуват, когато беларусите (прекрасен народ) са под диктатурата на дъртия лукаш.
  • 7 Арабска гнида

    6 22 Отговор
    Не ни навирай те в очите КаПу.тинския кретен, ако ви е толкова мил заминавайте за Въш.каристан при него
  • 8 провинциалист

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Симо":

    А, не, друго имам предвид. Заяждам се с неусетно придобилите гражданство промени в езика с навлизането на демокрацията по нашите земи. В случая, "артист" преди демокрацията беше това, което сега е "актьор". Имаше заслужили артисти и народни артисти, но не и заслужили актьори и народни актьори.
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    1 17 Отговор
    :) Чета, чета за режисьорът, за малко се почувствах като в некоя Черква в “безименно място", "по средата на нищото", след добрата кухня приготвена за Вярващите, Пасторът изнеся гореща Проповед в името на Христа и Дявола завършвайки проповедта с “handling of rattle snakes”, Слава Богу този път без инцидент?
    Как беше Изкуството, Дяволът и Бога, Царевичен Хляб, “chicken fried” и Сладък Чай?
  • 10 честен ционист

    1 17 Отговор
    Християнството няма нищо общо със славянството.
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    2 17 Отговор
    Всъщност господин режисьора с безупречният Армани, застъпва неща казани доста отдавна от Николай Константинович Рьо̀рих руски художник, и Людмила Живкова в България, нищо ново под слънцето?
    Може ли Изкуството да спаси Човечеството, кой знае?
  • 12 Пейо Яворов

    3 18 Отговор
    Православието и славянството са две овчи кожи, с които се прикрива хитрий руски вълк.

    Коментиран от #24

  • 13 този

    1 19 Отговор
    къде е известен?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 на прав път си

    4 18 Отговор
    Само православието ще спаси Русия. Изберете си вярващ патриарх, а не политик!
  • 16 Мнение

    1 18 Отговор
    Престъпление е да си против ЛГБТ! Човекът е такъв какъвто Бог го е създал и никой няма право да определя живота му как да го живее, освен той самият! Затова съм против всичко казано от Николай Бурляев и ще му напомня какво казва всевишният! А той казва,не съдете, за да не бъдете съдени!
  • 17 БСП на Бунището

    0 18 Отговор
    Тука сме Траки и Прабългари..Тоя нещо се е объркал с някакви Славяни...Търси ги другаде!!!Никога повече Руска окупация на България!!!

    Коментиран от #25

  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    2 18 Отговор
    Откровенно казано господин режисьорът да намери един гроб на “Славянин”, където изрично да е упоменато че там почива славянин, един единствен да намери, съмнявам се, думата “славянин” е равносилна на думата “северен”, но в Рассията са много повече Азиатци и Северни и ноо по малко славяни каквото и да означава това?

    И един въпрос към господин режисьорът кога “по дяволите” е бил в България която била с Християнски Ценности, тоест кога е било това време, господина е роден 1946 г., та за какво говорим тук, доколкото си спомням Болшевиките направиха от Руските Черкви Конюшни а Сталин натири Селячеството (95% от Имперска Русия) във Великата Руска Империя в ГУЛАКС покрай индустриализацията на бившата Руска Империя?
    Та в този ред на мисли за верноста към Русия, благодаря но не благодаря?
    Съгласни сме да не сме съгласни с Руснака.
    Винаги и вечно благодарни на Имперска Русия но е време руският народ да се научи да произвежда, перални машини и ТВта, не само “оръжие”, Батюшка Путин да раздаде на безимотният руснак (90% от населението на Русия) Земя за частно ползване!
    Всеки път се повтаря едно също, в момента в който Иван събере малко пари за оръжие тръгва на война, съответно докарва Русия до просешка тояга?
  • 19 Талантливи хора,

    0 17 Отговор
    Михалков, Шахназаров, този (прави го известен Тарковски), обаче яко бичат пропаганда. Русия води война с други славяни, но ще ти проглушат ушите за славянска любов и добродетели.
  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    1 17 Отговор
    Само последните два примера за изтощителни войни водени от Русия които и донасят единствено разруха;
    Русо Турската Война 1877/1878, Руската Империя на Александър Втори Освободител никога не се възстановява след руско турската война от 1877/78 г., следва Руско Японската Война от 1904/1995 г., националистическите Руски Генерали буквално принуждават Николай Втори да започне война с Япония която война Руската Империя губи позорно, след Руско Японската Война Русия не се възстановява и отново влиза във война 1914 г. която се оказва фатална за Император Николай Втори и Имперското Семейство!
    В контекста на казаното по горе се вижда възпиращото действие на Путин да ограничи военнните действия в Украйна и напротив Украинската страна която всячески се опитва да интернационализира войната в Украйна?
  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    0 2 Отговор
    Поправка,
    Русо Японската Война 1904/1905
  • 22 🇧🇬🇪🇺💯

    0 17 Отговор
    Така, понеже се изприказваха ноо приказки за това как Изкуството ще спаси света, за “славянското братство” така и не стана ясно за какво става дума, за Християнството което бе поругавано в Русия близо век?
    да си дойдем на думата:
    1. Лукашенко е Колхозен Диктатор с Генералски Пагони/Еполети, неясно защо вече Двадесет Години, Владимир Путин бивш КГБ е Диктатор неизменно избиран за Президент, ротация с Медведев за един мандат.
    За какво се води войната в Украйна? На пръв поглед е войната е Гражданска/Кръвополитна и въпросите са на местно ниво, в по широка переспектива, Руската Федерация без Крим, Донбас, Луганск, Запорожието и Харковска Област, без тези области, Руската Федерация е Регионална Сила, със горепосочените области и Крим Русия е Велика Сила, това е и истинската причина за кръвопролитната война в Украйна?
  • 23 БСП на Бунището

    0 16 Отговор
    Беларус и Руския Агресор са като Прокажени в териториите си...Всеки нормален Европеец им затваря границите и ги оставя да се прегръщат по Славянски колкото си искат...Гнусни убийци и Окупатори!!!
  • 24 "Пейо" и "Яворов"

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пейо Яворов":

    са двете смокинови листа, зад които си мисли, че се е скрила "хитрата" козЕшка подметка.
  • 25 ГРОБ,ПП, ДБ, ДПС в Канавката

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "БСП на Бунището":

    Ето кой "начетен" "историк", че вероятно и "лингвист", най после ще обясни ,също ВСИЧКИ лингвисти твърдят, че българският е - ах, каква изненада😮 - СЛАВЯНСКИ език! Успех, нищо жество👍👍👍❗❗❗
  • 26 ПРИПОМНЯНЕ

    1 16 Отговор
    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #27

  • 27 ПРИКРИВАНЕ

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Ето още един "капацитет", който може да обясни защо, аджеба, българският не е нито тюркски, нито ирански примерно език, а - ни повече, ни по-малко - славянски, но "скромно" мълчи, оправдавайки мълчанието си с тази и онази академия на науките ;-)...

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 17 Отговор

    До коментар #27 от "ПРИКРИВАНЕ":

    А, объясни "аджеба", защо всички "славянски" езици са СИНТЕТИЧНИ, но пък само Българският е АНАЛИТИЧЕН???

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТОТАЛИТАРИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аха, и понеже, аджеба e АНАЛИТИЧЕН, това го прави НЕславянски? !? Ти го "знаеш", ама не умните лингвисти от цял свят (сигурно понеже са подкупени и купени някога от руските царе, а днес - от Путин) - НЕ?!?
    ПП.Стсробългсрският език АНАЛИТИЧЕН ли е бил? И ако НЕ е бил - на староРУСКИ ли да го прекръстим?!?

    Коментиран от #31, #32, #34, #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 *****

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "ТОТАЛИТАРИСТ":

    Що си губиш времето и на споминало се куче нож вадиш? Не го ли виждаш този новоизпечения "езиковед" че има очеизвадни проблеми с новобългарския (виж "коментарите" му 31, 32 и 34), та очакваш нещо смислено да ти напише за старобългарския;-)?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.