Last news in Fakti

10 Август, 2023 10:18 4 632 3

Неочаквано почина саксофонистът Борис Петров

  • саксофонист-
  • почина-
  • борис петров-
  • бнр

Освен като солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, той се изявяваше и като гост-музикант в много концерти на симфоничния оркестър на радиото

Виртуозният саксофонист Борис Петров неочаквано си отиде от този свят. Дългогодишният солист-оркестрант на Биг бенда на БНР беше част много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което година по-късно печели голямата награда на фестивала в Букурещ.

Освен като солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, той се изявява като гост-музикант в много концерти на симфоничния оркестър на радиото, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина.

Борко, както го наричаха всички, е роден в Русе през 1970 година. Син е на големия български джаз саксофонист Петър Петров – Парчето.

В началото на музикантския си път учи кларинет в Русенското музикално училище. Печели два пъти конкурса за камерна музика „Златната Диана“ (през 1984 и 1986 година). Започва да свири и на саксофон след покана от страна на Александър Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“. Завършва Българската държавна консерватория със специалност саксофон в класа на Светозар Русинов.

От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе. Работа, в която наследява традициите поставени от своя баща, но прибавя и нещо от себе си: "Правя подбора на програмата така, че да има стилово разнообразие. В постоянна връзка съм с български и чуждестранни изпълнители, следя техните концертни изяви, новите записи. Фестивалът е основан през 1975 г. от моя баща Петър Петров - Парчето като Национална джаз среща, но в края на 80-те гостуваха музиканти от Полша, Унгария и др. След промените през 1989 г. баща ми предпочиташе да кани български джазмени, за да поддържа духа им. Продължавайки неговото дело, реших, че е време форумът да стане международен" - споделя Борис Петров преди години пред Радио България.

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в храм "Света София".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съпричастен

    8 0 Отговор
    Жалко!
    Всеки човек на изкуството и всеки човек на науката със сигурност е бил добър човек!
    Там лоши хора няма!
    Душата му ще намери покой, защото не е причинил зло никому!
  • 2 Име

    5 0 Отговор
    Е то ако беше очаквано нали щеше да го избегне
  • 3 Цар

    4 1 Отговор
    Бустерите са страшна работа