Last news in Fakti

19 Август, 2023 09:36 3 845 16

Dire Straits идват в България през март за концерт без Марк Нопфлър

  • dire straits-
  • дайър стрейтс-
  • марк нопфлър-
  • алън кларк-
  • концерт

“Марк отдавна си тръгна и е фокусиран върху соловите си албуми. Ние разбираме и уважаваме това.“, обяснява Алън Кларк

Dire Straits идват в България през март за концерт без Марк Нопфлър - 1
Снимкa: БГНЕС

Концерт на DSL*Dire Straits Legacy (в превод – „Наследството на Дайър Стрейтс“) ще събере многобройните фенове на британската рокгрупа у нас на 11 март идната година в Зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от „София мюзик ентърпрайсис“. Проектът включва оригинални музиканти на бандата от различни периоди на нейното съществуване.

Доста години изминаха от двата триумфални концерта на Марк Нопфлър у нас през 2008 и 2013 г., но през март почитателите на Dire Straits ще могат да чуят отново любимите парчета, запазили си специално място в емоционалната памет на поколенията, пише segabg.com.

Проектът DSL*Dire Straits Legacy се ражда от любов и уважение към музиката на незабравимата група още през 2013 г., като събира оригинални музиканти от различни фази в кариерата ѝ. За съжаление, няма да чуем топлия и леко „небрежен“ вокал на Марк Нопфлър. „Мотор“ и идеолог обаче е оригиналният кийбордист и най-близък музикален партньор на Нопфлър – Алън Кларк. “Марк отдавна си тръгна и е фокусиран върху соловите си албуми. Ние разбираме и уважаваме това. Но се оказа, че безбройни фенове по целия свят искат да чуят отново тези песни...“, обяснява Кларк.

И наистина, успехът на проекта, започнал просто за удоволствие, достига такива мащаби, че (след принудителната ковид-пауза) DSL не спират да обикалят света: Северна и Южна Америка, Великобритания и цяла Европа. В наситената им програма от над 60 концерта годишно беше истински шанс, че успяхме да включим и софийската дата, казват от СМЕ.

В сегашния състав на тази де факто „супергрупа“, освен Алън Кларк, личат имената на великия басист и продуцент Тревър Хорн (Buggles, Yes), ветераните от Dire Straits Дани Къмингс (барабани), Фил Палмър и Джак Сони (китари), както и може би най-прочутия британски саксофонист Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър, Роджър Уотърс, Ерик Клептън и цяла плеяда суперзвезди на рока). Добавени са и трима италиански топ музиканти – Марко Кавилия, Примиано ди Биазе и Кристиано Микалици, като Марко Кавилия изнася соло вокалите точно в специфичния меланхоличен стил на Марк Нопфлър.

Изпълненията в шоуто са фокусирани върху шест платинени албума от каталога на Dire Straits и включват, разбира се, всичките им класически хитове, сред които Money for Nothing, Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Walk of Life, Brothers in Arms, Tunnel of Love, Private Investigations и много други. Както може да се очаква от музиканти на такова високо ниво, ще има изненадващи концертни интерпретации и други приятни сюрпризи за публиката.

Билети за концерта DSL*Dire Straits Legacy в Зала 1 на НДК вече са в продажба на цени от 70 до 140 лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    5 26 Отговор
    Хаха, ама че смехория - кой ли ги слуша тия ...

    Коментиран от #2, #3, #8, #16

  • 2 Идън

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАН":

    Това е класика- служи за сравнение и е вечна. Без Марк Нопфлър е като Назарет без Дан Маккафърти...
  • 3 СУЛТАНИТЕ НА СУИНГА

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАН":

    МИ ТИЯ КОИТО НЕ СЛУШАТ
    РАДИО ВЕСЕЛИНА....😁
  • 4 Сид Вишъс

    6 5 Отговор
    Марк Нопфлър изгони брат си Дейвид още след първият им албум.Той беше сърцето на бандата,а тези са просто едни пенсионирани нещастници.

    Коментиран от #5

  • 5 Сид Вишъс

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сид Вишъс":

    Султанс оф суинг форевър!!!
  • 6 Зомбайо

    14 3 Отговор
    Чудесно. Все едно ти предлагат да ядеш кюфтета с гарнитура, ама без кюфтета.
  • 7 джипсън

    9 0 Отговор
    Марк,топъл никога неизкривяван звук на Фендер Стратокастър...

    Коментиран от #14

  • 8 Лорд Музика

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАН":

    Тези който харесват хубава музика ги слушат и мразят чалгата и простотията . Това са хората който ги слушат. И ще продължат да ги слушат.
  • 9 Сандо

    9 0 Отговор
    Чудесно,прекрасно,великолепно ... ама без великия Марк - все едно жена без ---- !Но това е отдавнашна традиция на Запад - велики групи да бъдат фотографски интерпретирани от техни последователи за радост на публиката.Впрочем обикновено такива групи са одобрени от оригиналите.Аз не виждам нищо лошо в това,стига публиката след концерта да не остане с чувството,че е била излъгана.
  • 10 Хайрсъзина

    3 1 Отговор
    Mark Knopfer Венелинче.
  • 11 Матракчи

    11 0 Отговор
    Младоци,Марк Кнопфър и Дайър Стрейтс са легендарни изпълнители и все още не са забравени.Талантите са таланти независимо от отминалите времена.
  • 12 Мунчо

    3 0 Отговор
    А къде са Джон Илсли и Пик Уитърс? Кой е този Алън Кларк,че нещо не се сещам?
  • 13 Марко Поло

    1 0 Отговор
    Това е Дайър Стрейтс, колкото аз съм Марко Поло!:)Пунта Мара!:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бравос

    1 0 Отговор
    С две думи канят ни на сватба, ама ни предупреждават, че булката няма да дойди..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.