Last news in Fakti

24 Август, 2023 10:15 1 048 0

Музеят на Ван Гог в Амстердам празнува 50 години от създаването си

  • музей-
  • ван гог-
  • годишнина-
  • амстердам

До 3 септември 2023 г. може да бъде видяна ретроспективната експозиция "Ван Гог в Овер – неговите последни месеци"

Музеят на Ван Гог в Амстердам празнува 50 години от създаването си - 1
Снимкa: Shutterstock

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва своята петдесета годишнина със серия от изложби, които доближават до личността и майсторството на нидерландския постимпресионист.

Идеята за създаване на музея "Ван Гог" се появява през 60-те години на миналия век. Основният двигател за създаването на музея е Ото Хайрман, който е художник и критик, но смъртта му през 1969 г. забавя реализирането на идеята на едно място да бъдат събрани творбите на художника. Музеят отваря врати на 2 юни 1973 г. Музейната експозиция съдържа 200 картини, 500 гравюри и почти всичките му писма, пише БНР.

Когато е на 27 години, Винсент ван Гог решава да стане художник. Рисува изключително активно в продължение на 10 години, като създава около 850 картини и 1300 скици. Умира едва на 37 години.

До 3 септември 2023 г. може да бъде видяна ретроспективната експозиция "Ван Гог в Овер – неговите последни месеци", която представя творби от последните месеци от живота на Ван Гог във френското село Овер-сюр-Оаз. Той пристига там на 20 май 1890 г., изпълнен с оптимизъм и амбиции. Причината е присъствието на доктор Гаше – лекар, специализирал се в лечението на "меланхолия". След периодите, прекарани в Арл и Сен-Реми-дьо-Прованс, Южна Франция, художникът продължава да се бори с психичните си проблеми.

По време на престоя си в Овер-сюр-Оаз художникът създава 74 картини, като оттогава са някои от най-добрите му платна като "Житна нива с гарвани", "Житна нива под гръмотевични облаци", както и меланхоличният портрет на неговия лекар и приятел доктор Гаше. Последната му творба остава на статива, когато се застрелва на 27 юли 1890 г. насред житното поле.

В настоящата експозиция са представени 50 от тях, като те са събрани както от други галерии, така и от частни колекции по целия свят. Експозицията дава възможност на публиката и на критиката да видят произведения на автора, които досега не са представяни заедно. Изложбата се представя в сътрудничество с музея "Орсе" в Париж.

От 13 октомври 2023 г. до 14 януари 2024 г. поредна изложбена експозиция ще проследи живота и творчеството на художника по поречието на Сена. За първи път ще бъдат представени творби на Винсент ван Гог и съвременниците му Пол Синяк, Жорж Сьора, Емил Бернар и Шарл Ангран.

Произведенията на Ван Гог, създадени в Аниер, за първи път ще могат да бъдат изследвани като отделна група, но и да бъдат сравнени с картините на четиримата негови съвременници, които са рисували на същите места. Изложбата, която закрива поредицата експозиции за юбилея на музея "Ван Гог", представя 75 картини на нидерландския постимпресионист. Много от тях не са показвани никога в музея в Амстердам и дори в Нидерландия.

Музеят редовно организира творчески сесии с посещения на временни изложби и експозиции от колекцията на музея с дискусии. "Сподели с Винсент" е дългосрочна програма на музея "Ван Гог" за насърчаване на открития диалог за психичното здраве, вдъхновена от личната история на прочутия художник.

В рамките на изложбата "Ван Гог в Овер – неговите последни месеци" на 6 октомври и 3 ноември сесиите от програмата ще бъдат фокусирани върху използването на цветове в творчеството на художника с наблюдение на творби от колекцията на музея.

Казват, че музеят “Ван Гог” е едно от най-посещаваните места в Амстердам и вероятно един от най-посещаваните музеи в Нидерландия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА