Last news in Fakti

29 Август, 2023 10:00 1 788 4

Модният дизайнер Ахмет Йозджейхан пред ФАКТИ: С това как сте облечен, вие си пишете CV-то на момента

  • турция-
  • българия-
  • мода-
  • модният дизайнер -
  • ахмет йозджейхан

"Не се лишавайте от красивата дреха - тя е ключ към доброто настроение и здравата душа! Вашият външен вид е препоръчителното ви писмо във всяка една ситуация", съветва модният дизайнер

Модният дизайнер Ахмет Йозджейхан пред ФАКТИ: С това как сте облечен, вие си пишете CV-то на момента - 1
Снимка: hurriyet.com.tr

Ахмет Йозджейхан популяризира Турция с успешните си международни модни ревюта. Йозджейхан се отличава и с това, че е първият турски моден дизайнер, който направи модно ревю на Великата китайска стена.

Известният моден дизайнер от Анкара, Ахмет Йозджейхан, организира наскоро благотворително модно ревю с Lions 118 U District Federation в подкрепа на региона пострадал след земетресението в Кахраманмараш и дари своите дрехи, както и приходите от ревюто. Йозджейхан призова колегите си да организират също благотворителни модни ревюта.

Най-красивите дрехи, които някога съм изработвал, са в лилавата гама. Тази лилава колекция ми е най-любима, и изобщо - обожавам лилавия цвят. Лилавият цвят е цветът на романтиката, на любовта, на нежността, на аристокрацията и изисканите маниери. Човек като че ли става по-добър, вежлив и обичлив, когато е облечен в лилаво. Лилавият цвят действа много уравновесяващо на психиката, на настроението. Лилавият цвят ви довежда до пълен баланс с околността и самия себе си. Донякъде лилавият цвят го асоциирам с музиката на Шопен.

В света на модата имах откровен разговор с турския "Армани"! Модният турски дизайнер Ахмет Йозджейхан, чието име се чува често на международните модни ревюта през последните години ми разказа за магията на цветовете влияеща на настроението и психиката, защо трябва винаги да сме елегантни, дори когато ни се плаче и добре ли са облечени жените в Европа.

Не се лишавайте от красивата дреха - тя е ключ към доброто настроение и здравата душа, ми сподели турският моден дизайнер Ахмет Йозджейхан. Изключителна е връзката между дрехата, цветът на дрехата и нейната форма и вашето настроение, твърди Йозджейхан. По думите му дрехата влияе не само върху настроението на този, който я носи, но тя отправя и послания към отсрещния човек. "Така че, старайте се да отправяте добри, позитивни, хубави, весели послания към човека срещу вас с това, в какво стоите пред него облечен. Повярвайте ми, това е важно. С това как сте облечен, вие си пишете CV-то на момента. Вашият външен вид е препоръчителното ви писмо във всяка една ситуация", съветва модният дизайнер.

Следва интервюто в стил "Чок Гюзел" :

- Г-н Йозджейхан, наскоро сте организирал благотворително ревю. С каква цел дефилирахте благотворително?

- Федерацията на Lions 118 U District искаше да организира модно шоу на 6 май, за да помогне на Антакия. Председателят на "Лайънс клуб" ми се обади и предложи: „Ахмет, нека направим модно ревю, нека дадем парите за билетите, които продаваме на пострадалите от земетресението“. Ще даря и част от дрехите, които ще предлагаме там. Казах: „Нека приходите от продажбите на дарените дрехи да отидат за жертвите на земетресението, както и приходите от билетите“. В ревюто беше представена грандиозна блестяща колекция, състояща се от близо 60 артикула, носещи следи от различни периоди от османската епоха до наши дни. Шоуто привлече голямо внимание. Бях и доста емоционален покрай тази кауза....

Като нация сме пострадали много. Приходите от билетите за това модно шоу и приходите от 24-те рокли, които дарих и повечето от които бяха продадени, отидоха за жертвите на земетресението в Антакия. Като турска нация, ние много добре знаем как да лекуваме рани. Лечението на една рана не означава само превързване. Да не превързваме само раната от земетресението. Нека моите приятели и колеги модни дизайнери също правят благотворителни модни ревюта. Турската нация е изключително чувствителна, свързана помежду си и толкова патриотична. Оцелелите от земетресение все още се нуждаят от нашата помощ, раните им да бъдат излекувани. Това е процес. Не трябва да ги забравяме. Трябва да продължим да помагаме с благотворителни събития.



- Г-н Йозджейхан, Вашите модели са дефилирали в цяла Европа, включително и в България?
- Да, имали сме две големи дефилета на моята модна линия, които осъществихме в рамките на седмицата на модата. Изключително съм щастлив, че участвах в Sofia Fashion Week. Колекцията, която подготвях през последните години, бе именно за да огрее българската столица по време на модната седмица в София.
Преди време представих последната си колекция пред над 400 изтъкнати гости, представители на политическите, бизнес и арт среди с две поредни специални бутикови ревюта.
Основната цел на тези модни събития е да се изгради социално-културен мост между двете съседни държави. На специалното събитие, първо в историята на Републиката, присъстваха Симеон Сакскобургготски, царица Маргарита, Десислава Радева - съпругата на българския президент и много други изтъкнати гости, дипломати, хора на изкуството и творчеството, културни дейци. Тяхното присъствие много ме трогна, а и бих искал да подчертая, че всички те се заинтересуваха от моята модна тенденция и представените от мен облекла.

- По чия инициатива се проведе модното ви дефиле в София?
- То бе организирано от Посолството на Република Турция в сътрудничество с посолствата на Индонезия и Република Корея и затова го нарекоха - модно ревю МИКТА (Мексико, Индонезия, Република Корея, Турция, Австралия). То се проведе в рамките на Дните на модата в София. От своя страна аз представих турската модна култура в многобройни модни ревюта в различни страни, в това число и тук, в България. Винаги съм готов да дойда пак и да покажа нещо ново, което се заражда всеки ден.

- Какво представихте на подиума в България?
- Показахме както традиционни турски облекла по-характерни за миналото, така и много модерни колекции, напълно съответстващи на нашето съвремие. Постарах се да преплета миналото с настоящето и бъдещето, за да покажа едно огромно разнообразие от красота върху женското тяло!
По време на престоя ми в България установих следното - двата народа са много близки, имаме много общи черти, обща кухня, обща народопсихология, а най-вече, забелязах много общи тенденции в нашите облекла и начина, по който хората се обличат.


И на предишни наши ревюта успях да покажа мои творби, в чиято основа са мотивите на традиционни български дрехи и народни носии, характерни за различните региони на България. Освен това съм замислил по-нататък в ревютата, които ще представя в чужбина, предимно в Европа, да представя същата колекция с мотивите на националните български носии.
Предходното ми ревю беше осъществено в Централния Военен клуб миналата година. Ревюто мина изключително успешно. Още тогава успяхме да покажем на присъстващите колко общи черти имат двата народа.

- Какво Ви вдъхновява като дизайнер за създаването на определена дреха, на определен модел или цяла колекция?
- Ние, модните дизайнери, гледаме на нещата в много голяма перспектива. Определено виждаме света по един друг начин, дори бих могъл да кажа, че надничаме зад завесата на бъдещето. В целия си съзнателен живот възприемам миналото като един сън. В същото време, съм убеден, че хората живели векове преди нас, са били много стойностни хора, с традиции, които са отдавали изключително много на общочовешките ценности и моралните аспекти. Вземам контурите от своите сънища, от миналото и се опитвам да ги прехвърля в настоящето. Свързвам миналото с настоящето и дори с бъдещето.

- А това значи ли, че новото е забравеното старо?
- Не винаги, но понякога е така. Допълвам, слагам иновации, които очите ми забелязват в природата, в околната среда. Например, веднъж видях едно много красиво цвете в планината тук, при вас в България. Откъснах го. И веднага ми хрумна идеята, точно това, красиво българско цвете да го прикрепя към някоя рокля или на ревера на сако. А това означава следното: професионалният моден дизайнер трябва да черпи вдъхновение от всичко наоколо, което изглежда привлекателно, хубаво и красиво, да вземе тази красота и да я прехвърли в модните си тенденции.

- Влияете ли се от световните модни тенденции или твърдо сте стъпил на земята със своя авторски почерк?
- Световната мода не ми влияе, пък и аз не съм зависим от чуждото мнение, трудно се влияя по принцип. За мен е най-важното да представя и да подчертая красотата на една жена. Единствената ми цел е да покажа на света жената в цялата ѝ прелест - колкото хубава, толкова и шикозна, и елегантна.

- Животът е доста труден и напрегнат. Защо, според Вас, хората трябва да се обличат красиво и привлекателно, независимо от проблемите?
- Хубавата дреха допринася за хубавото настроение, а хубавото настроение е съпоставка за добро физическо и психическо здраве. Не е задължително да се харчат луди пари за скъпи дрехи. Скъпата дреха не е винаги най-хубавата и правилна. Красивата и практична дреха, добре измитата и блестяща от чистота коса, добре лъснатите обувки, чистите, изгладени и добре ухаещи дрехи - всичко това е визитната картичка на дадения човек и отправят определени послания за него.

- Какво бихте посъветвали младото поколение? Как да ги убедим да си обръщат повече внимание на външния вид?
- Знаете ли, обиколил съм много места по света и навсякъде се взирам в обикновените хора, в народа, в хората по улиците - забързани за работа, продавачите по сергиите, разхождащите се в парка. Бих могъл с ръка на сърцето да заявя, че в България хората се обличат много добре. Младото поколение в световен мащаб е с променено мислене и друго виждане, те имат друг поглед към света и заобикалящата ги действителност. Едва ли бихме могли да променим едно поколение, по-скоро трябва да ги приемем такива, каквито са и да виждаме позитивното в техния начин на обличане. Направи ми впечатление, че в България младежта много добре се облича - с вкус, следвайки модните тенденции, не задължително в маркови и скъпи дрехи, но в много актуални и практични. Бих искал да подчертая, че българската жена много добре и изискано се облича независимо от възрастта.

- Как да подбираме дрехите си?
- За да изглеждате добре в една дреха трябва да сте наясно от каква материя е изготвена. В никакъв случай не носете дрехи, в които има процент синтетика. Това са вредни за кожата и за здравето материи. Препоръчвам 100 процента памучните тъкани и истинска коприна. Да, коприната не е евтин продукт, но затова пък не рискувате. Избягвайте синтетиката, придържайте се само към натуралните - памук, вълна и коприна.

- Вашите облекла от каква тъкан са изработени?
- Облеклата ми са изготвени предимно от три вида тъкан - използваме истинска коприна, натурален памук, и за да намалим себестойността на плата и да го направим достъпен използваме примес от 50 процента памук и 50 процента коприна. В никакъв случай не използваме синтетика, която в повечето случаи е изработена от преработени найлонови торбички. В централна Азия често се използват такива платове, затова бъдете внимателни и нащрек откъде какво купувате. Задължително препоръчвам на всички бельото и дрехите, които плътно прилепват до тялото, да са от сто процента памук.

- Като всеки творец - имате ли любима творба, любима сътворена от вас дреха?
- Най-красивите дрехи, които някога съм изработвал, са в лилавата гама. Тази лилава колекция ми е най-любима, и изобщо - обожавам лилавия цвят. Когато манекенките облекат лилавите дрехи те нямат нужда от никакви аксесоари и грим. Лилавото говори само по себе си, то дава всичко! Друг цвят, който ме привлича като дизайнер е цикламеният във всичките му тоналности. Но цикламата е по-обвързващ цвят откъм аксесоари - обувки, чанта и бижута.

- Защо лилаво?
- Лилавият цвят е цветът на романтиката, на любовта, на нежността, на аристокрацията и изисканите маниери. Човек като че ли става по-добър, вежлив и обичлив, когато е облечен в лилаво. Лилавият цвят действа много уравновесяващо на психиката, на настроението. Лилавият цвят ви довежда до пълен баланс с околността и самия себе си. Донякъде лилавият цвят го асоциирам с музиката на Шопен, например, не знам защо. В Париж доста мои колеги, модни дизайнери, споделят моето мнение относно лилавия цвят.

- Как влияе дрехата на настроението?
- Пряко! Изключителна е връзката между дрехата, цветът на дрехата и нейната форма и вашето настроение. Дрехата влияе не само върху настроението на този, който я носи, но тя отправя и послания към отсрещния човек. Така че, старайте се да отправяте добри, позитивни, хубави, весели послания към човека срещу вас с това, в какво стоите пред него облечен. Повярвайте ми, това е важно. С това как сте облечен, вие си пишете CV-то на момента. Вашият външен вид е препоръчителното ви писмо във всяка една ситуация!

- Кои са най-интересните Ви клиенти?
- В моите платове са облечени придворните на Кралицата на Тайланд. Неведнъж са правили поръчки от нас. Най-големият производител на скъпи бутикови бижута в Тайланд също е наш клиент. Предишната кралица на Тайланд е облечена в мои колекции. Много известни певци, артисти и хора на шоу-бизнеса също са наши клиенти и купуват артикули от нашите бутикови колекции. Българската царица Маргарита отвреме навреме я засичам в моя дреха, което изключително много ме радва!

- Къде могат да се закупят вашите колекции и на какви цени?
- Въпреки своята оригиналност и бутиковите конфекции, нашите дрехи не са много скъпи. Цената се определя от вида на материята и колко труд е вложен. Моделите, които нямат исторически мотиви, цената им започва от 100 долара нагоре. Облеклата с исторически мотиви нямат фиксирана цена, тя е по договаряне и една дреха може да струва от 100 долара до 10 000 долара.

- Как виждате модата на бъдещето?
- Бъдещето на модата го виждам семпло. Дрехи, които се изработват лесно и бързо, практични за носене и комбиниране с други дрехи и аксесоари с ниска себестойност.

- Над какво работите в момента?
- В момента работя върху една нова колекция, с която ще представя съвременната турска мода в доста държави по света. Турските колекции се приемат изключително добре в Европа, а и не само.

- Какви препоръки, насоки и пожелания ще отправите към българските жени и любителите на модните тенденции? Как да се обличат?
- Ако дамите искат да изглеждат по-фини - да използват тъмните и едноцветни дрехи. Но, ако искате винаги да сте в добро настроение, ведри, усмихнати и щастливи - придържайте се към цветните дрехи в топли и пастелни цветове. Не пренебрегвайте и ярките цветове, особено сега през есента, когато времето е лошо - това спомага за доброто настроение. Дрехите на цветя - са една много позитивна тенденция. Гледайте дрехата да е практична и лесна за поддръжка. Не се лишавайте от красивата дреха - тя е ключ към доброто настроение и здравата душа!

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    3 4 Отговор
    Отново блестящо интервю! Много интересно. Браво и благодарим на ФАКТИ за тези вече постоянни материали!
  • 2 мюмюн, ший дънки

    6 3 Отговор
    и не умувай много
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    Който няма с какво да изпъкне, разчита на дрехите.
  • 4 ганю

    0 0 Отговор
    По дрехите посрещат ала по ума изпращат е казал народа
    мюмюне