Last news in Fakti

8 Септември, 2023 12:50 796 1

Съюзът на българските писатели отбеляза 110 години

  • съюз на българските писатели-
  • сбп-
  • годишнина

Творческото сдружение е създадено на 8 септември 1913 г.

110 години от основаването си отбелязва Съюзът на българските писатели (СБП). Творческото сдружение е създадено на 8 септември 1913 г. За негов председател тогава е избран Иван Андрейчин (литературен и театрален критик, поет, белетрист, драматург и преводач), а за почетен председател – патриархът на българската литература Иван Вазов, пише БНР. Ето някои от важните моменти от дейността на писателския съюз:

„Разглеждайки историята на СБП, ние разглеждаме и развитието на българската литература, като цяло“ – казва в интервю за Радио България настоящият председател на организацията Боян Ангелов – писател, филолог, философ, журналист и общественик.

„Нашият съюз е първата литературна и писателска организация в Европа. Тя се създава след първата национална катастрофа, предизвикана от Междусъюзническата война (1913 г.), в чийто край румънските войски са само на десетина километра от София, а бившите съюзници на България – в готовност да я разделят на части и унищожат. Подписаният мирен договор през юли с.г. в Букурещ спасява България, а завърналите се от фронта млади офицери – писатели и журналисти, решават да създадат съюз, за да защитят българския дух и да опазят духовните граници на България. Те се обръщат с писмо към най-големите български писатели по онова време – Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, Антон Страшимиров и др., като ги канят да станат почетни членове на СБП. Така, на 8 септември 1913 г. е проведено учредителното събрание. Между учредителите са Елин Пелин, Йордан Йовков, Пейо Яворов... За председател е избран Иван Андрейчин – човек, завършил във Франция, талантлив поет, който поради пацифистичните си убеждения по време на Първата световна война емигрира от България в Швейцария. Но една от най-големите заслуги на съюза тогава е, че издейства от военното министерство негови членове да стават кореспонденти във военни списания или да работят във военните окръжия. Това спасява физически много български писатели. Всички знаем, че Йордан Йовков е бил военен кореспондент и е написал чудесни разкази, останали в историята на българската и на европейската литература.“

Историята на СБП е разнолика – често драматична, нерядко – забавна и дори комична – казва Боян Ангелов и описва любопитен случай от времето, в което майсторът на късия разказ и „певец на българското село“ Елин Пелин е председател на съюза.

„Когато Елин Пелин става председател на СБП през 1920 г., той вече е добър приятел с Александър Балабанов, също член на съюза. Александър Балабанов обаче си позволява да пусне подигравателни епиграми за няколко наши писателки. Обявявайки се в тяхна защита, Управителният съвет на съюза решава Балабанов да бъде изключен. В знак на приятелски чувства, Елин Пелин също напуска, въпреки че и той не е съгласен с действията на приятеля си. Всичко това не пречи през 1940 г. Елин Пелин да бъде избран отново за председател. По време на най-големите бомбардировки над София през януари 1944 г., с риск за живота си, той прекосява центъра на София до къщата-музей на Иван Вазов, откъдето успява да вземе стъкленицата със сърцето на Вазов и да я спаси. Един знак на съпричастност и на респект от ученик към учител – такъв, какъвто продължава да има и днес сред членовете на СБП“.

А кой е най-същественият принос на писателската организация днес? По думите на председателя ѝ Боян Ангелов, призванието на творческите съюзи е да се грижат за своите членове – да отстояват правата им, да съдействат в намирането на работа и да ги подпомагат в случай на социална нужда.

„Голяма част от творците остават извън научните учреждения и институти, което ги обрича на унизително съществуване. Лошото е, че държавата няма намерен сигурен начин да подпомага творческите сдружения, както не подпомага и самите творци. Но аз смятам, че може да се намери такъв механизъм. Не е редно хора, които през годините са създали творчество, да напускат този свят обидени, огорчени и в нечувана мизерия.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Вазов, Яворов, Елин Пелин, Йовков, Страшимиров...... Това са творци, чиито творби изучаваме в училищата. А, кои са днешните творици, които да си струва да се изучават в бъдеще?