Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 11:37 1 090 0

Оперната прима Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • зала българия-
  • софия-
  • диана дамрау-
  • метрополитън

Звездата на Метрополитън опера с концерт в зала „България“ на 8 октомври

Оперната прима Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство - 1
Снимка: Софийска филхармония

Наричана „водещото колоратурно сопрано на света“ и „най-добрата Царица на нощта“, Диана Дамрау вече две десетилетия пее на най-големите оперни и концертни сцени на света. Тя се включва в есенния полусезон на Софийската филхармония заедно със съпруга си – известния френски бас Никола Тесте. Почитателите на оперното изкуство у нас ще имат удоволствието да слушат звездния оперен дует на 8 октомври в зала „България“. Диригентската палка ще е в ръцете на Павел Балев, който може да се похвали с дългогодишното си сътрудничество с Дамрау. Програмата на вечерта включва арии и дуети от Моцарт, Салиери, Паизиело и Хайдн.


В София Дамрау и Тесте ще отпразнуват рождения ден на единия си син. Звездното семейство държи много на времето, прекарано с двете им деца и предпочита да пътуват с тях винаги, когато училищният график позволява.


Диана Дамрау отдавна е спечелиала сърцата на оперните фенове по целия свят. Обширният ѝ репертоар включва както лирични роли, така и партии за колоратурен сопран. Дамрау изпълнява главните роли от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети (в Миланската скала, Баварската държавна опера, Метрополитън Опера и Кралската Опера в Лондон), „Манон“ от Масне (Виенската държавна опера, Метрополитън Опера) и „Травиата“ на Верди (Миланската скала, Метрополитън Опера, Кралската Опера в Лондон, Националната опера в Париж и Баварската държавна опера), както и Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Метрополитън Опера, Залцбургския фестивал, Виенската държавна опера, Кралската опера в Лондон и Баварската държавна опера).


Най-значимите си роли сопраното изпява в „Метрополитън Опера“, откъдето те са излъчвани HD в киносалоните по цял свят, тук са били и първите ѝ изпълнения на седем роли след дебюта ѝ през 2005 като Цербинета от „Ариадна на Наксус“ (Рихард Щраус). Сред тях се открояват новите продукции на „Риголето“ от Верди (Джилда), „Севилският бръснар“ от Росини (Розина), „Граф Ори“ от Росини (Адела) и „Ловци на бисери“ от Бизе (Лейла). По-нататъшните ѝ ангажименти включват главните роли в „Сомнамбула“ на Белини, „Дъщерята на полка“ от Доницети и „Ромео и Жулиета“ от Гуно. Диана Дамрау е и първата певица в историята на „Метрополитън опера“, изпяла партиите на Памина и Царицата на нощта в едно и също представление на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

Преди да започне певческа кариера, френският бас Никола Тесте учи пиано, фагот и история на музиката в Париж. Завършва оперно пеене в Парижката Национална опера и „Centre de Formation Lyrique“,. През 1998 е отличен с Втора награда на конкурса „Нови гласове“ . Никола Тесте участва редовно в спектакли на най-престижните оперни теарти по света: „Метрополитън Опера“ – Ню Йорк, „Щатсопер“ – Мюнхен, Оперите в Лос Анджелис и Сан Франциско, „Дойче Опер“ – Берлин, Националната опера на Париж, Театър „Сан Карло“ – Неапол, „Гранд Театър“ – Женева, Миланската Скала, „Театро Ла Фениче“ – Венеция, както и на фестивалите в Глайндбърн и Оранж.


Обширният репертоар на изпълнителя включва главни роли от оперите: „Ифигения в Авлида“ на Глук (Агамемнон), „Ромео и Жулиета“ на Гуно (Отец Лоренцо), „Манон“ на Масне (Де Грийо), „Хамлет“ на Тома (Клавдий), „Трубадур“ на Верди (Ферандо), „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Зарастро), „Кастор и Полукс“ на Рамо (Юпитер), „Фауст“ на Гуно (Мефистофел), Хофманови разкази“ на Офенбах (четиримата злодеи) и „Севилският бръснар“ на Росини (Дон Базилио).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА