20 Ноември, 2013 13:33 5 847 0

10-те най-скъпо продадени скулптури в света

  • скулптури-
  • продадена-
  • пластика-
  • художник-
  • скулптор-
  • търг-
  • аукцион

Скокът в цените на произведенията на изкуството не подмина и скулптурата, въпреки че дълго време тя изоставаше съществено от живописта. Рейтингът, който показваме, не е официален, той не зависи нито от материала, от който е направен експонатът, нито от възрастта му, нито от времето и мястото на продажбата. Всички творби в класацията са обединени единствено от баснословната сума, която колекционерите са платили за тях.

„Ходещ човек І“ - Алберто Джакомети

Бронзовата скулптура, създадена през 1961 г. от прочутия швейцарец, е най-скъпата, продавана на търг някога. Статуята на движещ се в пространството човек с височина 183 см е олицетворение на жизнената сила и стоицизъм, на самотата на човека в света и на крехкостта на неговата душа. През февруари 2010 г. тя е продадена от „Сотби`с“ на търг в Лондон за $ 104,32 млн.

„За Божията любов“ - Деймиън Хърст

Платинено копие на череп на европеец от ХVІІІ век, инкрустиран с диаманти, е на второ място в листата. Гнездата за 8601 брилянти в пластиката са издълбани с лазер, челюстта е от платина, а зъбите са...истинските. Розов диамант от 52,4 карата увенчава скъпоценната глава. През 2007 г. черепът е изложен в галерията White Cube, а 3 години по-късно е продаден за  $ 100 млн. Говори се, че в групата на инвеститорите е и самият автор.

„Глава“ - Амедео Модиляни

Творбата, създадена през 1910 г., е на трето място в класацията. Експертите я сравняват с известния бюст на царица Нефертити, който се съхранява в Египетския музей в Берлин.  Височината на скулптурата е 65 см и тя обединява всички особености на стила на художника – бадемови очи, овално лице, издължен тънък нос, лебедова шия, малка уста. Също през 2010 г. главата е продадена на аукцион на „Кристи`с“ в Париж. За произведението на прочутия италиански творец колекционери от цял свят са наддавали по телефона. Победителят в търга е платил $ 59,5 млн. за него, но името му не се разкрива.

„Лъвицата Гуенола“ - неизвестен автор

На четвърто място се нарежда 8-сантиметровата варовикова статуетка, създадена преди 5000 години в Месопотамия. От 1948 до 2007 г. тя е принадлежала на американския колекционер Алистър Брадли Мартин и с негово разрешение е била излагана в в Бруклинския музей на изкуствата. На аукцион на „Сотби`с“ за нея са се състезавали петима клиенти. Организаторите са разчитали да получат за миниатюрната пластика $ 14-18 млн., но в крайна сметка тя е била продадена за $ 57,16. Цялата получена сума бившият й собственик влага в специален благотворителен фонд.

„Голяма глава на Диего“ - Алберто Джакомети

Скулптурата, висока 65 см, е създадена през 1954 г., а на маестро Джакомети за нея е позирал неговият брат. През 2010 г. на търг на „Кристи`с“ тя е купена за $ 53,282 млн., а през ноември 2013 бронзовият бюст е препродаден на загуба от нюйоркския „Сотби`с“ за $ 32,6 млн.

„Гола женска фигура в гръб“ - Анри Матис

Бронзовият барелеф на импресиониста Анри Матис, е продаден през 2010 г. от „Кристи`с“ за $ 48,8 млн. Познавачите смятат тази творба за най-ярката от 4-те серии „Стояща с гръб към публиката“, създадени от Матис в периода от 1909 до 1930 г. Гипсовите отливки за всяка серия били правени веднага в 12 екземпляра. Днес пълните серии се пазят в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, в галерията „Тейт“ в Лондон и в Център „Помпиду“ в Париж. До 2010 г. нито една от скулптурите от този цикъл не е била предлагана на търг.

„Мадам Л.Р.“ -  Константин Бранкузи

Дървената пластика на световноизвестния румънски скулптор Бранкузи, която заема седма позиция в списъка на най-скъпо продадените образци, е купена през февруари 2009 г. на аукцион на „Кристи`с“ за $ 37,2 млн. Според изкуствоведите, експонатът съчетава уникалния стил на карпатската дърворезба с африкански мотиви.

„Лежаща фигура“ - Хенри Мур

Скулптурата на едно от най-големите имена на ХХ век в жанра е с дължина 244,5 см. Тя е закупена на търг на „Кристи`с“ за $ 30,148 млн. Мур е отлял едва 5 екземпляра от творбата, а през 2005 г. един от тях става жертва на крадци. За броени минути статуята е похитена от имение в графство Хертфордшир, принадлежащо на самия автор, вдигната е с подемник и е натоварена в камион буквално пред камерите за наблюдение.

„Женска глава“ - Пабло Пикасо

Великият испански художник, скулптор, график и дизайнер Пабло Пикасо е посветил тази своя работа на френската си възлюблена – художничката Дора Маар. През есента на 2007 г. 80-сантиметровата пластика, предварително оценена на $ 20-30 млн., е продадена от „Сотби`с“ за $ 29,161 млн. Бронзовият бюст става притежание на частния колекционер Франк Жиро. Пикасо е направил само 4 отливки на това свое произведение.

„Артемида с елен“ - неизвестен античен автор

Това е най-скъпата антична скулптора, продадена на търг някога. Създадена е от неизвестен автор между І в. пр.н.е. и І в. сл.Хр. От „Сотби`с“ я продават за $ 28,6 млн. Въпреки древна си възраст, тя е удивително добре запазена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА