Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 10:43 1 021 1

С гала концерт на наградените завърши Първият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа „Златен кон“

  • цирково изкуство-
  • концерт-
  • фестивал-
  • нешка робева-
  • награди

Начело на международното жури беше Нешка Робева

С бляскав спектакъл завърши Първият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа „Златен кон“, който привлече силен зрителски интерес от 28 септември до 1 октомври в НДК, София. Фестивалът представи някои от най-изявените таланти на съвременния български и световен цирк. „Златен кон“ протече с две състезателни програми и гала шоу.

За отличията се състезаваха циркови виртуози от 20 страни. Председател на международното жури беше легендата Нешка Робева, а сред членовете личаха имената на директори, основатели и съорганизатори на някои от най-известните фестивали в света, както и на престижни циркове. Водещи на шеметните спектакли бяха Драгомир Драганов и певицата Минна, а живата музика бе поверена на реномирания Парижки цирков оркестър.

С награди „Златен кон“ бяха удостоени:

дуо „Рокашков“ (Сергей и Олга Рокашкови), Русия – акробати на висилка;

дуо „Виталис“ (Перу) – двойка акробати, носители на рекорд „Гинес“.

С награди „Сребърен кон“ се поздравиха:

дуо Moment of Love, Виетнам – въздушна акробатика с ремъци;

модерен монголски цирк Angels – стрелба с лък и гимнастика с ремъци.

Награди „Бронзов кон“ получиха:

Black Blues Brothers (Кения) – акробатика;

Ливию Тюдор (Румъния) – въртящи се чинии с куче;

Жанин и Фабиен (Швейцария) – въздушен номер „Летящо адажио“.

Бяха връчени и множество специални награди, подбрани от членовете на международното жури. Сред тях бяха покани за участие в циркови фестивали, грамоти за международно признание и др.

„Цирковият фестивал „Златен кон“ е уникално културно събитие, надпревара, в която се срещат световни циркови школи, артисти и течения, като в същото време е трамплин за младите таланти“, посочи Венета Стефанова от Golden Horse Production, продуцент на фестивала.

Медиен партньор на „Златен кон“ е Българската национална телевизия. Благодарение на това сътрудничество фестивалът ще бъде излъчен като акцент в новогодишната програма на обществената медия.

За организаторите: „Стефани Арт“:

Основател на Първия международен цирков фестивал „Златен кон“ у нас и продуцент на събитието е Golden Horse Production, създадена от Венета и Лъчезар Стефанови. С името на семейство Стефанови се свързва „Стефани Арт“, която има изградено име като една от водещите световни артистични агенции. Нейни артисти намират бляскава изява в популярни международни шоупрограми и печелят награди на редица фестивали, включително приза „Златен клоун“ от Монте Карло през 2017 г. „Стефани Арт“ работи всеотдайно за голямата цел: възстановяване на доброто име на българското цирково изкуство у нас и създаване на условия за развитието му като културен сектор. Дейността на агенцията включва кастинг на артисти, сключване на договори на артисти чрез мрежа от международни партньори, продуциране и менажиране на цялостния творчески и работен процес на цирковия спектакъл. Важна цел на екипа е да създаде професионално цирково училище за млади таланти в България и база за репетиции и подготовка на нови номера.

Венета Стефанова е артистичен директор на „Стефани Арт“ и директор на Golden Horse Production. Бивша състезателка по художествена гимнастика, член на българския национален отбор, през 1992 г. тя се присъединява към трупа „Стефани“ и прави международна кариера.

Лъчезар Стефанов е президент на агенция „Стефани Арт“. След края на кариерата си като състезател по спортна гимнастика създава първата в България частна акробатична трупа на „руска люлка“ – „Стефани“. Връхната точка в развитието ѝ е договор с най-големия цирк на света – Ringling Bros. and Barnum & Bailey в САЩ, където работят съвместно с Венета. Лъчезар е бил член на международни журита на цирковите фестивали в Китай и Виетнам. Като изпълнители в трупите „Стефани“ и „Ешимбекови“ Венета и Лъчезар печелят престижни награди на международните циркови фестивали в Китай, Италия и Франция.

Член на организационния комитет на „Златен кон“ е също Лазар Гакев, бивш член на националния отбор на България по спортна гимнастика, резервен състезател на олимпийския отбор през 1988 г. и победител в международни турнири. Той е още бивш цирков акробат и участник в международни програми в Европа, Азия и САЩ. В момента е мениджър на успешен бизнес в областта на спортната гимнастика и танците.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахахахаха

    0 0 Отговор
    А най-отпред - Дебелият слон Драго чая.