Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:17 1 009 1

Етнофестивал възроди български традиции

  • етнофестивал-
  • български традиции-
  • челопеч

Кукерски звънци огласиха първото издание на “Челопеч - огнище на традиции”

При силен интерес от 6 до 9 октомври премина първото издание на Етнофестивал “Челопеч - огнище на традиции”, провел се в парк “Корминеш”, община Челопеч. Организатори на събитието бяха кукерският клуб “Златните кукери” към читалище “Труд и постоянство 1901”, както и Общината на Челопеч.

Сред участниците в етнофестивала се отличиха съставите “Средногорски звън”, “Българче” и “Челопешки полъх”, които напомниха на всички гости, че българщината е жива и ще продължи да живее, докато все още почитаме традициите си и не забравяме корените си. Водещи на фестивала бяха Невелина Сараджова и Валентин Иванов, а специален гост в първия ден на събитието бе шампионът по бокс Тервел Пулев.

Сред основните акценти на Етнофестивал “Челопеч - огнище на традиции” бяха кукерите и конкурсната програма, оценяваща най-оригиналните кукерски маски.

Още през първия ден на фестивала неговите гости имаха възможността да се насладят още на сурвакарски и коледарски групи от всички краища на България. Всяка една от тях бе оценявана от авторитетно жури в състав Милена Беновска, Елка Минчева и Борислав Мутафчийски. Първият ден завърши с апломб, защото за настроението на публиката се погрижиха музикантите от орк. “Балканика”.

В последния трети ден на етнофестивала бе време за награди, защото бяха обявени победителите в конкурсната програма.

Първо място в категория “Маскарадни игри” бе спечелено от кукерската група на с. Кабиле, следвани от кукерската група “Рогач” от с. Оборище и кукерската група на с. Айдемир. В категория “Коледарски обреди” първото място бе присъдено на коледарската група на с. Айдемир, а на второ и трето място се наредиха съответно Подуенската коледарска група от София и коледарска група “Средногорци” от гр. Пирдоп. Победителите в двете категории получиха трофеи, а фестивалът бе закрит от изпълнението на колектив на Етрополската духова музика.

Първото издание на Етнофестивал “Челопеч - огнище на традиции” отново доказа, че българските традиции и фолклор продължават да се радват на силен и заслужен интерес. Организаторите от “Златните кукери” и община Челопеч обещават, че в бъдеще фестивалът ще продължи да празнува българщината, поддържайки тази искра в малки и големи.

Етнофестивал възроди български традиции


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан Пърделаноолу бей

    2 3 Отговор
    Ихуууу..Айде сега и момите ми изкарайте да ги видя..