Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:45 4 246 92

Кое е истинското име на Васил Левски?

  • васил левск-
  • апостол на свободата-
  • история-
  • име

С различни имена наричаме най-светлата личност в българската история, която успява да обедини всички българи независимо от политически и всякакви други пристрастия

Кое е истинското име на Васил Левски? - 1
Снимка: Фейсбук

Апостола на свободата, Левски, дякон Игнатий… С различни имена наричаме най-светлата личност в българската история, която успява да обедини всички българи независимо от политически и всякакви други пристрастия. Много е писано за революционната дейност на Апостола. Затова тук ще представим кои са родителите му и тяхната роля по пътя на Левски към безсмъртието. Как е истинското име на Васил Левски? Васил Иванов Кунчев е роден в Карлово на 6 юли/18 юли нов стил 1837 г.

Бащата Иван Кунчев

Детството на Васил не е никак леко. Учи в родния си град в килийно, а по-късно в местното взаимно училище. Едва 14-годишен остава без баща и рано започва да помага на майка си в грижите за многолюдното семейство.

Съвременниците описват Иван Кунчев като “среден на ръст, със сини очи, рус. Бил много справедлив, състрадателен и отзивчив към човешките страдания”. Семейството му живее в Кочмаларе, но през 1812 г. баща му Кунчо (дядо на Левски) убива Сабри бей и бяга във Вонягово. Още от малък Иван Кунчев проявява голям интерес към родината и просветата. Помага във вапцаджийницата на баща си, а по-късно става член на вапцаджийския еснаф, произвежда и ръчен гайтан.

Жени се за Гина, когато тя е едва на 14 години, а той е на 26. Като човек Иван бил изключително справедлив, тух, упорит и много скромен. Карловци често се обръщат към него за съвет и разрешаване на спор. Тъй като бил заможен и обичан човек, за Коледа Иван колел две прасета - едното за семейството си през зимата, а второто - за гостите: роднини, приятели, клиенти, дошли да го поздравят за именния му ден. Когато родителите на жена му Гина починали, Иван Кунчев отказал да вземат каквото и да било от онова, което ѝ се полага при делбата. Умира през 1851 г от мозъчен кръвоизлив. Същата година умира и най-малкото дете в семейството - Марийка. Момичето не успява да се пребори с шарката.

Майката Гина Кунчева

Повече информация има събрана за майката на Апостола - Гина Кунчева. Ето каква разказва Бочо Загорски, син най най-голямата дъщеря на Яна (сестрата на Левски): “Веднъж като млада булка Гина Кунчева чакала пред фурната да се изпече хлябът. Улицата била пуста. Покрай нея минал млад турчин. Тя била снажна и хубава. Той посегнал и докоснал бузата ѝ. Вместо да побегне, смелата българска свила дясната си ръка в юмрук и ударила нахалника в лицето. Там, пред нея, той изплюл два избити зъба и побягнал засрамено. Не посмял да се оплаче в конака, защото се страхувал от подигравките, че една жена му е дала такъв урок”.

Гина е едва 14-годишна, когато се омъжва. Остава вдовица през 1851 г., преживява смъртта на три от децата си, но не загубва силата, куража и енергията, отдадена на съдбата на България. Семейството на Гина и Иван има 5 деца: * Яна (1833 - 1913) * Васил (1837 - 1873) * Христо (1840 - 1870) * Петър (1844 - 1881) * Мария (1847 - 1851). През 1869 г. местен човек познава в палтото на Левски своето, грабва го и после намира в него бунтовнически документи. Тогава Гина е разпитвана брутално от карловския мюдюрин. По негово нареждане е пускана в кладенеца на Иван Фурнаджиев, за да каже къде се крие синът ѝ, но тя остава безмълвна.. Последната среща между майка и син е на 6 декември 1872 г. в сопотския метох. На прощаване от очите на Гина рукват сълзи. Когато научава за смъртта му, тя отсича “Никакво жито няма да варя за помен. Жито се раздава за мъртвите, а моят Васил ще живее вечно!”

Умира на 10 януари 1878 г. Съществуват спекулации, че се е самоубила, удавяйки се в кладенец, но това не е доказано и е малко вероятно, предвид силния ѝ характер. Предполага се, че умира от проблеми със сърцето, а на смъртния си одър споменава дъщерите на Яна, които 3 месеца по-рано бягат от Карлово заради турските зверства в Търново. Гина умира с думите ”Децата, децата…”

Източник: Actualno.com


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Я кажете

    31 3 Отговор
    Кой предаде Левски и кой уби Ботев.

    Коментиран от #7, #69, #80

  • 3 честен ционист

    3 22 Отговор
    За ПП/ДБ е Лев Давидович
  • 4 Писмо на Левски до Филип Тотю

    23 2 Отговор
    Това, брате Филипе, ако си забравил да им кажеш на горните господиновци, то аз имам и закона в пазвата си от 67-ма, а и всички войводи изпълниха ли както им налагаше законът, то не ни е засега работата да говорим, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пак за тях си, щяха да изгубят най-добрите си юнаци, на които в ръцете стои българската свобода, пък тогава нека отсвирва . България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, за да престанат от ония бърборения. С факт имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя без да знам в 69-та, препоръчан единият от одеските българи за добър помощник на българите; пък не излезе така. Улових му няколко шарлатанлъци и хайде откъдето е дошъл. Кога стане нужно, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!!
  • 5 Васил Левски има жена и дете

    9 11 Отговор
    Но ги е запазил в тайна

    Коментиран от #13, #20

  • 6 Хмм

    6 21 Отговор
    ...През 1869 г. местен човек познава в палтото на Левски своето... Как ли е попаднало палтото му в "апостола на свободата", обесен за въоръжен грабеж и убийство?
  • 7 Левски го осъди на смърт

    13 22 Отговор

    До коментар #2 от "Я кажете":

    Хаджи Иванчо Пенчович по поръка на граф Игнатиев!

    Коментиран от #8, #81

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Здравейте г-н гей

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Как сте днес, намерихте ли си хубав материал да излетите в небесата?

    Коментиран от #10

  • 10 ТУРЧИНА АЛИ

    5 23 Отговор

    До коментар #9 от "Здравейте г-н гей":

    По полека за Злобата и Завистта ,очилатке 😉, имаш хубав черен джип ,и грозна физиономия с малки сиски
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Соваж бейби

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Васил Левски има жена и дете":

    Защо се крият ?не е наследник на Ал Капоне ако съществува такова нещо доказано с днк нека излезе публично да разкаже и приятелката му или е имало сватба в църква ?на затворени врати
  • 14 Мими Кучева

    4 24 Отговор
    Азис Левски?🙉🤡🙉
  • 15 Гост

    8 37 Отговор
    "свята личност", как може, мъж да се ожени за 14 годишно дете?
    После да убие човек...и на края да бъде канонизиран за "светец"?!
    Всичко е тинтири-минтири и със роя индивид и със всички други"дали живота" си за България!

    Коментиран от #16, #48, #86

  • 16 Ай ся

    23 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Педофила наркоман е взел 9 годишно дете и е канонизиран от лудите за пророк, избил е толкова народ, щом може това умряло куче да е пророк, защо да не може Апостола да е канонизиран

    Коментиран от #22

  • 17 младеж

    22 2 Отговор
    За нас ли си даде живота Левски ! За едно голямо нищо !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Роза

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Васил Левски има жена и дете":

    Левски е знаел,че с неговата дейност ще умре рано,затова не се е женил и не е създал поколение!
  • 21 интересно

    11 25 Отговор
    Така ли са живеели робите под турския ятаган?...направо да им завиди човек. Бащата на Левски е бил заможен човек,колил по две прасета....Дай Боже всекиму такова робство.... Защо се крие истината за "робството",кому му е нужно това? Естествено на русофилите,на комунистите....да покажат как Русия ни спасява от тежкото робство, където 500 години турчина ни коли и беси,а ние на пук на това никнем като гъби след дъжд и докато робуваме не забравяме и да се размножаваме за да има турчина какво да коли и беси,все пак трябва 500 години да ни коли и беси

    Коментиран от #26

  • 22 Гост

    2 21 Отговор

    До коментар #16 от "Ай ся":

    Какъв аппстол, той е ШПИОНИН!
    А относно религията, там нямаш капацитет😉нека си те поливат със водица и си трайка😃

    Коментиран от #24, #45, #88

  • 23 Позитивен

    7 2 Отговор
    Добра статия. Браво!

    Коментиран от #87

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 провинциалист

    14 4 Отговор

    До коментар #21 от "интересно":

    Османското господство превръща балканските народи в безправна рая и в политическо отношение. Християните не могат да заемат административни длъжности в държавния апарат, нямат право да свидетелстват в съда срещу мюсюлмани, ограбването на техния имот, поругаването на семейната им чест, дори убиването им не се смята за престъпление. Установява се една система на народностна, религиозна и политическа дискриминация, при която всеки мюсюлманин се смята за по-високопоставен поданик на султана от който и да било християнин. Спахиите християни, домогнали се първоначално до правото да събират рента в своя полза срещу задължение за участие във войните на султана, са принудени в преобладаващата си част да се помохамеданчат и да се слеят с османската господстваща класа. С това, разбира се, социалните различия сред местното население не изчезват. Запазва се един тънък слой от спахии християни, откупвачи на данъци, лихвари и др., които обслужват османската управленска система и получават облаги от това. По селата се издигат и по-заможни хора, които посредничат между християнското население и османската власт. Тяхната роля нараства с увеличаването на богатствата им. Част от тях се включват по-сетне в националноосвободителното движение на своите народи.

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Я да питам кое не е вярно

    4 1 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара, като написах че журналистката написала тази статия е написала Родина с малка буква? Не е ли вярно ?

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 интересно

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "провинциалист":

    В статията пише, че бащата на Апостола е заможен човек, според теб се е възползвал от османските облаги,за да е заможен.... Също бащата на Вазов писал "Под игото" също е заможен българин..... значи пак според твоя коментар се е възползвал от османските облаги

    Коментиран от #32

  • 32 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "интересно":

    А по-интересно е според твоя коментар каква истина е била скрита.

    Коментиран от #46

  • 33 хахахахаах

    4 2 Отговор
    Тоя човек може и вече да не е между нас,но делата му са живи и който не изпълнява заветите му ,рано или късно поема с дупето назад към анадолската република.

    Коментиран от #35

  • 34 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "А ти защо намесваш канонизирането":

    Нищо не знаеш, бате!
    За 600 години ми кажи, какъв си?
    А за религията, наистина си зиро!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    4 11 Отговор

    До коментар #28 от "И прав си и не си":

    А за 600 години НЕ Е ОСТАНАЛ ИНЕДИН чист българин, във всеки тече омешана кръв!

    Коментиран от #39, #58, #89

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Аз съм

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Българин,нямам нищо против да попътувам по света,но не и да ходя в турция.Ако имаш кокошкарник щеше да знаеш колко здрави нерви ти трябват да гледаш кокошки ,ама явно нямаш.

    Коментиран от #56

  • 42 еееее

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Опа колега":

    Това бело на всеки пържи мозъка.Ако имате деца един ден и ви помолят за пържени яйца,какво,ще им кажете-вземи бело да ти изпържи мозъка.ЗАЩОТО-това е мозък,не е за пържене бате.
  • 43 Ххххххх

    0 2 Отговор
    Гунди
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Сега в днешно време след демокрацията човек да не знае на кого да вярва или не ?!За хубаво или лошо е хубаво истината да се знае дори и да боли!А войната я знаем големите акули си разделят баницата Франция и Англия са ни дали на България на Русия и да дерибейства на балкана и другите р.републики онези си имат колонии в Африка ,обаче още много преди това е имало гръцкоруска /византийска /дружба и обмяна на поток с хора.Има много гадни неща написани от И.Инджев например който само всява руска омраза нека нещата се разкажат с истинската им история.За религия пък вообше не намисай че и там има още много неща да излизат като плащеницата на Исус доказано рисунка върху плат,фейк после замазват положението защото трябва да паднат всички религии ама на политиците не им изнася

    Коментиран от #55

  • 46 интересно

    10 7 Отговор

    До коментар #32 от "провинциалист":

    Ти кажи.... Защо гърците не се смятат за роби, румънците не се смятат за роби, другите над 30 държави, които са били в османската империя не се смятат за роби, само на българина му се забива в мозъка и то след 9 септември 1944 година, че е бил роб 500 години

    Коментиран от #50, #52, #90

  • 47 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "За 600 години едно знам":

    Ти след като си запознат би трябвало да знаеш че цяла Европа е била засегната не само България под арабскомисюлмански набези и войни.Започни от Испания,Франция,Германия после ние ..
  • 48 Баце,

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    За ония времена е било нормално. На 18 вече са ги броели за стари моми.
    Ама за да ги знае тия неща човек трябва да е грамотен.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Я го знам !

    1 9 Отговор
    Истинското му е име Амбриаж Надупенко.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Соваж бейби":

    Вяра и религия са различни понятия, съгласен си нали?!
    Относно Историята...хммм...омешана работа.
    В

    Коментиран от #64

  • 56 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Аз съм":

    Е как няма дабходиш при КРЪВНИТЕ ТИ БРАТЯ?
  • 57 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "За 600 години едно знам":

    Така е братчед😉

    Коментиран от #61

  • 58 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    България е съставена от разни племена част от които още Александър Македонски е пръснал ,Рим/Византия в Европа от Африка за берберските племена ти говоря,така че турската част е капка в морето
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Няма проблем брачед

    8 1 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Ти първи тръгна с канонизирането, и аз ти отговорих с казуса за пророчето-педофил. Лека вечер.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    За някой неща си прав ,обаче пишеш малко злобно за българите и се получава инфекция .От хора които не са чели история на цяла Европа и баканите кой е виновен ?В училище как се започва идват ни нападат нали обаче няма написано през кой век и как при кои императори защо.. а другите защо нападат Европа.?Няма те разбере човек който има познания само в училище

    Коментиран от #66

  • 65 Цар Симеон

    8 1 Отговор
    Ако сме опрели дотам да питаме как е истинското име на Левски, закривайте, и с добро ме споменавайте. Още малко ще питате как е истинското име на Ботев. За да не ровите в нета - Христо Ботьов Петков
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 интересно

    6 6 Отговор

    До коментар #50 от "Оппа":

    Не само 18 години,живота ми мина сред румънци, гърци,араби и всякакви,и не съм чул ни един път да казва някой,че е бил под робство,а у нас от всякъде само това се чува, робство, робство, робство....Не,не сме били под ничие робство.

    Коментиран от #76, #78

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 бай Даньо

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Я кажете":

    Левски го предаде Любен Каравелов и обвини за това поп Кръстьо които се самоубива от вменената му вина без възможност да се защити. Любен Каравелов също откача и се оттегля от обществения живот с тежка депресия . Изглежда горкия Любен намесен интимно във водовъртежа на историята не е разбирал кой предава и после поглежда вината си от страни и се ужасява ... Жена му е сръбкиня руско-сръбска агентка . Предлага архива на революционния комитет на сърбите които го предават на русите а те на турците тъкмо за процеса ... това трябва да се набива на наши заблудени русофили кога си отворят устата

    Коментиран от #74

  • 70 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Аз не съм уважавам всички добри хора без да се впечатлявам от цвят и религия .За едното хората не са виновни къде са родени,за другото някой избират да вярва или не аз не съм религиозна може би това е позитивното да не мразя.Войните са отминали ,но са били заради алчни , прости и злобни лидери .И вместо днес хората да си протегнем ръка да има Мир и любов,омразата все повече набъбва с пълна сила всеки ден,за съжаление!Миналото не можеш да върнеш ,с интелигентни хора и нови поколения хора могат да заровят злините на дедите си ама нещо не се получава все още сме диви,нищо че открихме топлата вода и смартфона

    Коментиран от #71, #91

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ох, ще падна!

    7 2 Отговор
    Турците много се гордеят със себе си, но като си помисля, че бащата на тяхната нация - Кемал Ататюрк - е българин мюсюлманин, смях ме хваща! Говорил е на чист български език и това е известно!

    Коментиран от #73

  • 73 македонец

    1 6 Отговор

    До коментар #72 от "Ох, ще падна!":

    Какви българи, защо в Северна Македония наричат Татари 😂

    Коментиран от #77, #92

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Вергина

    0 0 Отговор
    11 дни разлика между двата календара, по нов стил е 18-ти, значи по стар стил е роден на 7-ми юли :)
  • 80 Якото турско "съжителство"

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Я кажете":

    Предателя на Левски е Димитър Николич-Общи - сърбин родом от Дяково в областта Метохия, част от сегашната държава Косово, която бе откъсната от Сърбия.
    За смъртта на Ботев има няколко версии, които нито една от тях не е доказана на 100%.
  • 81 Якото турско "съжителство"

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Левски го осъди на смърт":

    Ти да видиш, в тая Османска империя са се разпореждали българи и руснаци, няма иго, има съжителство. Бре, да се не на чудиш! Тия ахмаци защо са се тепали с османеца през 1878 ??
  • 82 Якото турско "съжителство"

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "хех":

    Левски е осъден, не за убийството на ратайчето Стойчо Герганов, а за революционна дейност и подбуждане към въстание, осъден е на смърт, чрез обесване.

    Ограмотете се , че е смешно..
  • 83 Якото турско "съжителство"

    6 0 Отговор
    Майката на ЛЕВСКИ почива от естествена смърт на 10,01,1879г. т.е месеци след освобождението. Самоубийството което и се приписва, че е скочила в бунар/кладенец - не е вярно. Тя наистина е била слагана в бунар-кладенец, но за да бъде измъчвана от турците, за да предаде нейния син - ЛЕВСКИ. Тя посреща свободата с доста разклатено здраве - ЛЕВСКИ е обесен, Петър ( най-малкият от братята на Левски) е в Русия и се лекува от раните си /тя така и не го вижда след освобождението/ а дъщеря и заедно със своите деца е отвъд Балкана при роднини, за да избягат от Страшното на турските зверства в Калоферско и Сопотско. Тя умира в къщата на дъщеря си.

    Майката на Левски НЕ се е самоубила.
    И гробът Е в двора на храм Свети Николай (Карлово) - може да го видите в Уикипедия на снимка.
    Защото точно този факт, че гробът е в двора на храма изобличава!
    Тъй като Православната църква не извършва опела на самоубийци, а още по-малкото да ги погребва в двора на църква! В дворовете на църквите се погребва само по изключение, за много духовни хора, допринесли пряко и значително с живота си за Църквата, а понякога и за страната си (напр. царе).

    Коментиран от #85

  • 84 ЦСКА

    0 6 Отговор
    Кур за Левски, оле 🤣
  • 85 Е добре де,

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Якото турско "съжителство"":

    Не знам от къде черпиш информацията си и детайлите за нея, но бих се съгласил повече с теб, отколкото с детайлите описани в от статията. Просто детските ми спомени не се връзват с описаните подробности, макар и не толкова основни или съществени. В крайна сметка доверието е въпрос на предварителна нагласа и се печели или губи, но веднъж загубено е много по трудно да го възстановиш. Конкретно става въпрос за твърдението "Кунчева чакала пред фурната да се изпече хлябът...", но и някои други дребни детайли. Ами аз конкретно имам спомени от 60-те години на миналия век. Живеехме в големия град, но бабите и дядовците ми бяха на село, при това едно от първите 10 по големина в окръга. Докато тръгна на училище през 1959 г. голяма част от времето през годината прекарвах на село. Фурни или хлебарници имаше само в големите градове, а по селата във всяка къща си имаха пеш и единствено от там имаха собствено изпечен хляб. Обществена фурна направиха едва след като вече бях ученик. Да се говори за опашка пред фурната век преди това, макар и в град, но твърде малък, не бих го приел безрезервно. С всеки изминал ден миналото ни се представя все по изопъчено и фалшифицирано, че вече не знаем кои сме и от къде сме.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Позитивен":

    И помни!!! Ти, сам си го пожела.
  • 88 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Радвам се, че редовно ни напомняш, защо не ти е мястото тук.
  • 89 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Затова ли вие, които сте си въобразили, че сте анадолски наследници, не смеете да си направите днк тест? Нали знаеш какво ще покаже? Затова, истинските анадолци ви викаха, гя...ри.
  • 90 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "интересно":

    Ако не са се смятали за роби, защо тогава се освобождаваха и те от вас?
  • 91 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Соваж бейби":

    Наистина ли очакваш от човек, който влиза в статии за Левски, за да плюе и провокира, да ти подадял ръка, да се гушнете и да заживеете мирно, по братски?
  • 92 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "македонец":

    Щото сте не вежи. Измисляте си история или я крадете, вместо да я учите.