Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 19:20 1 286 1

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София за концерт със Софийската филхармония

  • лия петрова-
  • българка-
  • световните сцени-
  • софия -
  • концерт -
  • софийската филхармония

Концертът на Софийската филхармония с Лия Петрова и Габриел Бебешеля е едно от събитията, които не трябва да се пропускат. На 23 ноември от 19:00 часа, зала "България" ще разтвори вратите си за поредния емоционален концерт от текущия сезон на Софийската филхармония

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София за концерт със Софийската филхармония - 1
Снимка: Софийска филхармония

На 23 ноември от 19:00 часа, зала "България" ще разтвори вратите си за поредния емоционален концерт от текущия сезон на Софийската филхармония.


Българската цигулкова гордост Лия Петрова и националният оркестър ще представят Концерт за цигулка №2 от Бела Барток. Интригуващ и вдъхновяващ, концертът на Барток е сред музикалните шедьоври, останали завинаги в историята на музиката.
Петрушка – „вечният нещастен герой на всички панаири, във всички страни”, нещастно влюбен в Балерината, отхвърлен от нея, пребит до смърт от грубия жесток Арап, но отново появяващ се накрая като символ на безсмъртието на виталния човешки дух, ще оживее под палката на виртуозния маестро Габриел Бебешеля, който заедно със Софийската филхармония ще представи Сюита из балета „Петрушка“ от Игор Стравински.

Лия Петрова: Истинска звезда на международната сцена


Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена още през 2016 година, когато спечели първата награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от изключителни постижения и артистични успехи.
Нейните изразителност и талант се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев- съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска. Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса, а критици от "Sunday Times", "Pizzicato", "Gramophone", "The Strad" и "Classical Music" оценяват нейния уникален "прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта".

Емоция и виртуозност


Като солист, Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света. Тя си дели сцената с изявени диригенти и музиканти, които също се наслаждават на нейната виртуозност. От Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел, тя създава незабравими изживявания за публиката.

Нови измерения в музиката


Лия Петрова внася нови измерения в музикалния свят чрез своите албуми, издадени с подкрепата на Orchid Classics и Mirare. Талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън, обогатявайки класическото наследство със своя уникален стил. Последният ѝ запис с музика на Уолтън и Респиги стана избор на редакторите на двете най-уважавани списания за класическа музика „Gramophone“ и BBC Music Magazine.

Концертът на Софийската филхармония с Лия Петрова и Габриел Бебешеля е едно от събитията, които не трябва да се пропускат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    0 0 Отговор
    Сигурно ли е? Другите сайтове информират за стачка в Софийската филхармония?