Last news in Fakti

12 Декември, 2023 15:29 1 978 3

Оперната прима Соня Йончева пя на български във Версай

  • соня йончева-
  • опера-
  • версай-
  • дворец

Соня Йончева сама избра композициите, които да изпълни в историческия дворец

Оперната прима Соня Йончева пя на български във Версай  - 1
Снимки: Edouard Brane

В навечерието на Коледа, на 10-ти декември, българското сопрано Соня Йончева представи концерта Коледа във Версай (Noël à Versailles) заедно с оркестъра и хора на Версайската опера (Opéra Royal). На пулта бе полският диригент Stefan Plewniak.

Музикалният проект и самият избор на композиции е изцяло замислен и съставен от Соня Йончева. Под купола и величествената атмосфера на кралския параклис във Версай Chapelle royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър и други.

"Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което за пореден път да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас независимо от времето и пространството, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа", сподели Соня Йончева.

По време на Коледа във Версай не бяха пропуснати обичани и популярни мелодии като Joy to the World, а кулминацията на събитието и един от най-емоционалните моменти бе изпълнението на песента Тиха нощ, свята нощ, тъй като примата ни изпя първия куплет на български език за приятна изненада на публиката.



Програмата завърши с няколко биса, сред които Аve Maria от Франц Шуберт и може би най-известната френска коледна песен Petit Papa Noël, която цялата зала запя заедно със Соня Йончева. След края на концерта тя благодари на френската публика, която винаги я посреща изключително топло.

По време на събитието присъстваше и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт, които ще бъдат излъчени пред широката публика в началото на 2024 година. През 2023 година знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото- и видеосесия на Соня Йончева.

Световната ни певица не за първи път пее във Версай. През 2011 г. тя дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел Юлий Цезар, a през ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година в акомпанимент на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока.

Коледният концерт във Версай бе сред връхните точки на една много силна година за Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Представете си

    3 1 Отговор
    Колко сме нисши, колко комплексирани и без самочувствие, след като се впечатляваме, че една българка е пяла на български някъде в чужбина!!!
    Докато ние не започнем да считаме себе си за достойни и значими, никой друг няма да започне да ни уважава!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Абе така е

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Представете си":

    Тази госпожа непрекъснато напомня за себе си, сякаш няма други музиканти и певци по света....
  • 3 Индо Ел Цигану

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Представете си":

    Докато има мислещи като теб все по-зле ще става!